Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Így birkózz meg a gyerekek rossz szokásaival

Így birkózz meg a gyerekek rossz szokásaival

pottyos

Szopja az ujját, húzza a haját, babrálja az orrát – minden gyerek megtalálja a pótcselekvést az unalom vagy az idegesség ellen. Sok oka van, hogy miért alakítják ki ezeket a szokásokat: van, aki felnőttet utánoz, van, aki véletlen fedezi fel, hogy ez egy kellemes érzést ad, míg szokássá válik.

A szülőket pedig általában bosszantják ezek a szokások és büntetik is érte a gyereket. De ha külön figyelmet szentelsz neki, az sokszor visszaüthet, és a gyerek még makacsabbul ragaszkodik hozzá.

Semmi vész, ezek a szokások általában ártalmatlanok és a legtöbbször hamar elmúlnak. Ahelyett, hogy rászólnál, próbáld meg kideríteni, mi a stressz forrása, és igyekezz azt kiküszöbölni.

Íme, 7 jellemző rossz szokás, és a stratégia, amivel hamarabb leszoktathatod a gyereked.

Orr babrálás

Minden gyerek belenyúl időről időre az orrába, kiveszi annak tartalmát és vagy megeszi, vagy beletörli valamibe maga mellett. Ez egy elég gusztustalan szokás, értelemszerűen nehéz semlegesnek maradni iránta. Ha teljesen nem is tudod leszoktatni róla a gyereket, 4-5 éves kora körül arra meg tudod tanítani, hogy legalább ne nyilvánosan csinálja, és használjon zsebkendőt.

Egészségügyi kérdés

Az orrban nyúlkálással orrvérzést okozhat magának, és megnöveli a fertőzésveszélyt, mert a nátha bacilusok legtöbbször a kézről jutnak a szervezetbe. Ha az orra után a szemébe nyúl, csúnya fertőzéseket kaphat. Ha sokat nyúl bele az orrába, ki is sebesedhet.

Amit ne csinálj

Ne mondd, hogy “fúj”, mikor gyereked az orrát babrálja. A kisgyerek érezheti azt, hogy őt akarod távol tartani magadtól, ha undorodsz tőle. Ha túlreagálod, azzal pedig azt éred el, hogy az orrában fog nyúlkálni minden alkalommal, ha provokálni akar téged.

Mit csinálj helyette

Használj tényszerű megjegyzéseket, amivel megtanítod a gyereket, hogy ne nyúljon az orrába nyilvános helyen. Ajánlj neki zsebkendőt és sűrűn mosd a kezét, illetve vágd le rövidre a körmét, hogy csökkents a fertőzésveszélyt.

Haj tépés

Ennek két változata van. Az első 5 év alatt figyelhető meg, amikor a gyerek elkezd a hajával játszani miközben az ujját szopja. Ha leszokik az ujjszopásról, valószínűleg a haját is békén fogja hagyni.

A másik nagyobb gyerekeknél fordul elő. Ez súlyosabb jelenség és krónikussá válhat, ha állandó késztetést érez, hogy a haját húzogassa.

Egészségügyi kérdés

Esetenként kopasz foltokat okozhat.

Mit ne csinálj

Ne büntesd meg érte, inkább vágd le rövidre a haját. Nem nagyon működik, ha kesztyűt hordatsz vele, sem az, ha megvesztegetésként játékot ajánlasz neki.

Mit csinálj helyette

A leghatékonyabb módja a leszoktatásnak, ha figyelmen kívül hagyod a szokást, és inkább az ujjszopásra koncentrálsz, ami általában vele jár.

Ha nagyobb gyereked tépi a haját, fordulj orvoshoz, hogy adjon tanácsot, mi lehet az oka.

Ujjszopás

A gyerekek majdnem fele szopja az ujját négy éves kor alatt, és a legtöbb szakértő azt mondja, hogy ez teljesen normális.

Sokszor más pótcselekvéssel párosul, és általában akkor fordul elő, amikor a gyerek fáradt, unatkozik vagy stresszes. A legtöbb gyerek 3-4 éves korában leszokik róla, de 20% egészen öt éves korig megtartja.

Egészségügyi kérdés

Természetesen fertőzésveszélyt jelent és ferde fogakhoz vezethet. Hat éves kor után önbizalom-hiányt is okozhat: a kutatások azt mutatják, hogy azok, akik szopták az ujjukat, kevésbé voltak vonzó barátok az első osztályban, mint azok, akik nem-

Amit ne csinálj

Négy éves kor alatt ne foglalkozz vele, mert természetes. Ha nagyobb, akkor sem szabad büntetned miatta.

Amit csinálj helyette

Amellett, hogy biztonságot adó környezetet boztosítasz, teremtes lehetőséget a kreatív játékra. Vagy vond el a figyelmét olyan játékkal,amiben szüksége van a kezeire.

Később kenhetsz valami rossz ízűt a kezére, hogy eszébe jusson, erről le kell szoknia.

Ha hat éves kor után szopja az ujját, mindenképp beszélj fogorvossal, aki tanácsot ad majd, hogy hogyan kerüld el a ferde fogakat. A nagyobb korban is tartó ujjszopás általában lelki eredetű, ezért beszlj a gyerekorvossal is.

Maszturbálás

Azoknak a szülőknek, akik azt hiszik, a kisgyerekeknek nincsenek szexuális érzéseik, igen zavaró lehet magukhoz nyúlva találni a gyereket. Ezek a szülők rossz szokásnak is tarthatják, pedig általában nem az. A gyerekek úgy fedezik fel a nemi szervüket, ahogy az összes többi testrészüket, és észreveszik, hogy ezzel örömet tudnak okozni maguknak.

Egy olyan mozdulat ismétlése, ami örömet okoz, teljesen normális. Ha egy szülő túlreagálja, mert erkölcstelennek vagy egészsgételennek tartja, azzal maradandó károsodásokat okozhat.

A legtöbb gyerek négy éves kor körül maszturbál, aztán legközelebb kamaszkorban. Ahogy az orr babrálással is, ezzel is az a helyzet, hogy leginkább arról tudod leszoktatni, hogy nyilvánosan ne csinálja.

Egészségügyi kérdés

Nincs semmilyen egészségügyi kockázata. A legnagyobb veszélyt az rejti, ahogy a szülő reagál.

Amit ne csinálj

Meglepetésed és kínos érzésed ellenére próbálj nem negatívan reagálni.

Amit csinálj helyette

Amikor megtanítod a gyereknek a testrészeket, a nemi szervét is nevezd nevén. Ha mások előtt kapod maszturbáláson, próbáld elterelni a figyelmét egy másik cselekvéssel. Ha már elég nagy – 4-5 év körüli -, magyarázd el neki, hogy mások előtt csinálni ezt illetlen dolog.

Bizonyosdj meg róla, hogy a baby-sitter sem fog negatívan reagálni. Ha túl sokat maszturbál, vagy akkor is csinálja mások előtt, ha megmondtad, hogy nem szabad, vagy ha másoknak próbálja csinálni, akkor beszélj a gyerekorvossal. Lehet, hogy látott valamilyen szexuális tartalmat, esetlen molesztálták.

Körömrágás

10 és 18 év között nagyon gyakori szokás a körömrágás, de már 3 éves korban elkezdődhet. 10 év fölött fiúknál gyakoribb.

Jellemzően ha izgulnak, unatkoznak, vagy tévéznek, akkor kezdenek hozzá. Ha nincs rendesen levágva a körme, betörik és azt próbálja kiegyenlíteni, akkor könnyebben szokhat rá.

Egészségügyi kérdés

Kisebesedhet a köröm körül a kéz, ami fertőzéseket okozhat.

Amit ne csinálj

Ne hívd fel a gyerek figyelmét saját rossz szokására, mert ettől csak idegesebb lehet, és még jobban fogja rágni a körmét. Ne hagyd, hogy a körmét használja kinyitni dolgokat, mert akkor koszos lehet, és könnyebben kap valamilyen fertőzést.

Amit csinálj helyette

Igyekezz elérni, hogy egészséges körmei legyenek: sűrűn vágd le, és kend valamilyen krémmel, ami megerősíti. Reszeld le az éles sarkait.

Száj-rágás

A száj harapdálás akkor válik szokássá, ha száraz a szája, és ezzel próbálja puhítani, vagy leszedni a száraz bőrdarabokat. Ez egy öngerjesztő folyamat, minél többet nyalja és rágja a száját, annál szárazabb lesz, és annál jobban érzi majd a késztetést, hogy ezt tegye.

Egészségügyi kérdés

Sebessé és ezáltal könnyen fertőződővé teszi a szájat.

Amit ne csinálj

Ne hívd fel a figyelmét a szokásra – például ne mondd, hogy nem szép a fényképeken, amiért a rágástól piros a szája.

Mit csinálj helyette

Adj neki valamilyen száj ápoló krémet, igyekezd elmulasztani a szárazságot. Lefekvés előtt is kenj rá krémet, hogy elősegítsd éjszaka a gyógyulást.

Fogcsikorgatás

A legtöbbször alvás közben fordul elő, nem tudni pontosan, mi okozza. Van, aki szerint a stressz jele, más szerint a rosszul álló fogakat korrigálja automatikusan a gyerek. Általában a tejfogak kihullásával elmúlik a szokás, de sokan felnőttkorban is csinálják.

Egészségügyi kérdés

Mivel ilyenkor a szokásosnál nagyobb erővel feszíti az állát, panaszkodhat áll-fájásra. Kilazulhatnak a fogai, és még fejfását is okozhat az erőlködés.

Amit ne csinálj

Ne szidd és ne ébreszd fel miatta. Valószínűleg a gyerek nincs is tudatában, hogy csinálja.

Amit csinálj helyette

Sűrűn vidd fogorvoshoz a gyereket.

Ahogy az összes rossz szokás esetében, itt is érdemes végiggondolni, milyen stressz faktort tudsz kiiktatni a gyerek életében. Lefekvésnél sose legyetek haragban, az legyen egy kellemes pillanat.

Forrás: parenting.com

Ez is tetszeni fog