Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Így szoktasd le a gyereket az ujjszopásról

Így szoktasd le a gyereket az ujjszopásról

pottyos

Az ujjszopás természetesen ösztön, nagyon gyakran látni ultrahang-felvételeken, hogy már az anyaméhben is szopják az ujjukat a gyerekek. A legtöbb gyerek az első évben elhagyja, de ha a tiéd mégsem, ezeket a tippeket próbáld ki.

Foglald le az ujjait

Ha nem köti le semmi a figyelmét, gyakran unalmában is elkezdi szopni az ujját a gyerek. Ilyenkor kezdjetek el valamit csinálni, amihez szüksége lesz mindkét kezére. Adj neki egy játékot, vagy csak tereld el a figyelmét.

Ajánlj fel egy cserét

Játszatok valamilyen játékot, amiben az a feladat, hogy minden egyes alkalommal, amikor a szájába venné az ujját, valami mást kell csinálnia helyette. Mondjuk szorítsa meg az ujjait, vagy takarja el a hüvelyk ujját a többivel. Így hamar elfelejti majd az eredeti szükségletet.

Találd meg az okát

Figyeld meg, milyen helyzetben szopja leggyakrabban az ujját a gyerek. Amikor fáradt, unatkozik, vagy frusztrált? Keresd meg az okot, és igyekezz minél hamarabb megszüntetni.

Negatív példa

Ha elkezdi szopni az ujját, vágj valami furcsa arcot, amiben csúnyán kiállnak a fogaid. Mondd el neki, hogy ha szopja az ujját, akkor neki ilyen csúnya fogai lesznek, de ha abbahagyja, akkor nagyon szép lesz a mosolya.

Ne hagyd, hogy így aludjon el

Ha az ujját szopva alszik el, akkor csak tovább erősíted benne a kellemes érzés társítását a szokáshoz. Ezért próbálj valamilyen alternatívát adni, ami ugyanazt a megnyugtató érzést adja és segít elaludni. Például vegyél neki egy nagy plüss játékot, amit átölelhet, vagy énekeld el neki a kedvenc dalát.

Forrás: parenting.com

Kapcsolódó cikkek:

12 tipp: lejönni a cumiról

Ez is tetszeni fog