Quantcast

Jég, wellness, kirándulás

pottyos

Régen elmúltak már azok az idők, amikor a Balatonnál csak nyáron volt élet. A tó környéke néhány éve nagyon felkapott lett, a külföldiek mellett mi, magyarok is újra felfedeztük magunknak a térséget. Északon a Káli-medence adta szépségek, délen az üdülővárosok körüli izgalmas programok vonzzák a kirándulókat. A nyári pancsolás mellett azonban jó ideje már télen is tartalmasan eltölthető egy-egy hétvége a Balatonnál.

Főleg, ha olyan jó kis telet fogunk ki, amilyen az idei. Ha másért nem, a befagyott tó semmihez sem hasonlítható látványáért mindenképp érdemes elindulni. Budapestről Siófokig az út még akkor sem sokkal több egy óránál, ha havazásban, latyakos autópályán kell haladnunk. Így aztán túl nagy szervezést sem igényel a kirándulás: elég bepakolni a család mellé egy kis harapni- és innivalót és már indulhat is a kaland.

Különleges élmény biztonságosan

A jeges balesetek elkerülése érdekében Siófokon az önkormányzat ellenőrzött korcsolyapályát jelölt ki a tavon, és mivel a fagyos nappalok alatt csak tovább hízik a jég, ezért már egy 300×500 méteres szakaszon lehet biztonságosan korizni. Máshol tényleg nem ajánlott a jégre lépni, mert bármennyire is kedves szívünknek a Balaton, annyira kiszámíthatatlan is: sosem tudni, milyen vastag a talpunk alatt a jég. Ezért legjobb, ha csak a kijelölt területeken élvezzük a fagyos csodát. Az Arany János utca végénél, a kijelölt pályánál büfé is üzemel, sörpadokon kényelmesebben megoldható az öltözködés, wc is van, ráadásul ingyen kölcsönözhető fakutya, a jéghokizni vágyók kapura is játszhatnak. Reggel 9 és délután 5 között pedig egészségügyi ellátást is biztosít az önkormányzat pályát üzemeltető cége.

Felmelegedni a medencében

A kiadós csúszkálás után jóleshet egy csobbanás a meleg termálmedencében, erre a Hotel Azúr wellness részlegénél keresve sem találhattok jobbat. A gyerekbarát hotelben külön gyerekmedence, élménymedence és termálvíz szolgálja ki a téli relaxálás iránti igényeket. Nincs is annál varázlatosabb, mint bent pancsolni a gyerekekkel, miközben odakint szakad a hó.

Városnézés és állatsimogatás

Ha sikerült a gyerekeket valahogyan kiimádkozni a vízből, érdemes felkeresni a város jó nevű éttermeinek, cukrászdáinak valamelyikét, majd ledolgozni a falatokat azzal, hogy megmásszuk a város egyik jelképének számító víztornyot. Az 1912-ben épült torony egész évben várja a látogatókat. 2012-ben újult meg teljesen. A műemlék különlegessége, hogy a toronyba, az épület kilátó szintjeire 2 panorámalifttel juthatnak fel az érdeklődők, akik elé a magasban a lélegzetelállító balatoni panoráma tárul. A 45 méter magas építményben a nyitott kilátó rész 360°-ban körbejárható. A felső rész külön érdekessége, hogy forgásával egyhelyben ülve egy ital mellett lehetőség van a teljes körpanoráma megtekintésére.

Miután a szülők kibámészkodták magukat, jöhet egy szuper gyerekprogram is: a Bella Lovasudvar és Állatpark, ahol állatsimogató, pónilovaglás, tevegelés, sétalovaglás, lovasoktatás és hintós sétakocsikázás is kipróbálható. Vannak zebuk, dámszarvasok, lámák, kenguruk, mosó- és ormányos medvék is, papagájok, nyulak és háziállatok várják a gyerekeket.

Ez is tetszeni fog