Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Jön a cumi tündér? Így szoktasd le gyermeked a cumizásról

Jön a cumi tündér? Így szoktasd le gyermeked a cumizásról

pottyos

Edward H. Moody gyermekfogorvos tippjei cumiról való leszokáshoz.

Ahhoz nem fér kétség, hogy a cumi kiváló megoldás a gyermek megnyugtatásához, és elvonása sokszor az anyuka számára is komoly próbatétel. Nem véletlen, hogy sok anyát foglalkoztat: meddig szabad legkésőbb hagyni, hogy a gyerek cumizzon?

Az az inger, ami a cumizás segítségével kielégíthető, teljesen normális gyerekeknél. Eljön azonban az a kor – általában két év körül –, amikortól a cumi többet árt, mint használ.

A cumi rendszeres használata hosszabb időtartamig befolyással lehet a gyermek harapására és arra, ahogy az álla nő. A felső fogak elkezdhetnek kiállni vagy ferdülhetnek, ezért minél hamarabb elhagyja a gyerek a cumit, annál jobb.

Mivel a gyerek és az anya számára is stresszes ennek a kiváló nyugtató eszköznek az elhagyása, érdemes megpróbálni az alábbiakat:

Határozd meg a legkritikusabb helyzeteket és ajánlj alternatívát
Milyen szituációkban kéri a leghevesebben a cumit a gyerek? Ha ezt végiggondolod, készülj fel ezekre a helyzetekre valamilyen alternatívával. Vagy add oda neki ilyenkor a kedvenc játékát, vagy tereld el valamivel a figyelmét.

Légy kreatív és csinálj ennek felhajtást
Rendezz cumi-elhagyó bulit, ünnepeljétek meg, hogy a gyermek letette a cumit. Magyarázd el neki, hogy este kinn kell hagyja a cumi tündérnek, mert most már más gyerekeknek van szüksége a cumijára. Ő már nagy lány/fiú, így megérti ezt és felelősen viselkedik a kisebbekért. Ajánld fel neki, hogy elmentek a játékboltba, ahol becserélheti a cumit egy másik játékra. Ismered a gyermeked, próbáld meg kitalálni, mi működhet nála.

Eltűnt a cumi
Ha gyermeked nem annyira kooperatív, hogy az előző megoldás működne, akkor fordítsd ki: miután elaludt, tüntesd el az összes cumit a lakásból, és hagyj az ágya mellett egy új játékot. Ha felébredt, elmagyarázhatod neki, hogy éjszaka bizonyára itt járt a cumi tündér, aki a nagy gyerekektől el szokta vinni a cumit, cserébe hagy egy új játékot.

Ne felejtsd, hogy egy ilyen változást olyankor kell bevezetni a gyermek életébe, amikor nincs más stresszhelyzet. Ne akkor akard leszoktatni a cumiról, amikor bölcsibe szoktatod vagy éppen utaztok. Alkalmazkodj a gyermeked szokásaihoz, ha úgy ismered, hogy számára segítség lenne, ha nem teljes elvonással, hanem lassú elhagyással szokna le, akkor limitáld a cumi használatot egyre rövidebb időkre, míg a végén el lehet hagyni.

Forrás: parenting.com
Kép forrása: Shutterstock

Ez is tetszeni fog