Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Karácsonyi küldetés: nyomozd ki a családtagjaid szeretetnyelvét!

Karácsonyi küldetés: nyomozd ki a családtagjaid szeretetnyelvét!

Pető Amy

Jól ismered a gyermekeidet? A férjedet/párodat, az anyukádat, vagy az anyósodat? És mi a helyzet a nagyszülőkkel? Talán kevesen tudják, hogy az embernek nemcsak anyanyelve, hanem szeretetnyelve is van. Annak felderítése ki mitől érzi leginkább azt, hogy szeretik, már a mi feladatunk. Mindössze ötféle szeretetnyelv létezik, így nem olyan nehéz rálelni a másik boldogságának kulcsára.

Szóval vagy tettel?

Gary Chapmannek köszönhetjük, hogy megalkotta a szeretetnyelv fogalmát és ennek kategóriáit, felfedve ezzel az emberi lélek finom kis részleteit.

Az első és legegyszerűbb szeretetnyelv – a kedves szó. Az ide tartozó emberek abszolút verbális típusok, ők a bókok, biztató szavak és kedves megállapítások mellett érzik igazán, hogy fontosak a másiknak. Vigyázat, mert a dolog kétélű, a csoport tagjai könnyen megsértődnek, ha erősen fogalmazunk véleményünk kinyilvánításakor, és nem tűrik jól a kritikát sem. Sőt előfordulhat, hogy ők is elhamarkodottan nyilvánítják ki a véleményüket másokról.

Ha házastársunk/párunk szeretetnyelve ez, ne feledjük gyakran fülébe súgni mennyire szeretjük őt. Ha anyósunk/ apósunkról van szó, próbáljuk szavakkal kifejezni elismerésünket, ha tesznek valamit az unokákért, vagy finom ebéddel fogadtak bennünket. A gyermekünket pedig sokszor dicsérjük meg, ezzel nagyszerűen erősíthetjük önértékelését. Ez az egyetlen szeretetnyelv, amit naponta a legkönnyebben gyakorolhatunk közvetlen környezetünkben, akár idegen embereknél is, például a sarki boltban a zöldségesnél. Általában mindenki örömmel fogadja a szép szót, és jókedvű lesz tőle.

A második szeretetnyelv – a közösen eltöltött idő. Ebben az esetben, már bonyolultabb személyiséggel van dolgunk. Ő az, aki akkor érzi szeretve magát, ha foglalkoznak vele, és folyamatosan a kedvét keresik. A gyerekek minden életkorban igénylik a minőségi időt, amikor érzik és látják, hogy anya és apa figyel rájuk, és vidáman mókázik velük.

Az elfoglalt szülők gyermekeiben gyakran erősödhet ez a szeretetnyelv, mert folyamatosan áhítoznak arra, hogy együtt legyen a család. A párunkat vagy gyermekünket a leginkább egy élménydús kirándulással, vagy kedvenc hobbija utáni érdeklődéssel vehetjük le a lábáról, főleg ha ez a szeretetnyelve. Az adventi időszak jó alkalom arra, hogy közösen alkossunk a gyerekekkel, süssünk, főzzünk, a szünetben pedig együtt játsszon, nevessen a család. Próbáljuk meg mellőzni a kütyüket, legalább ilyenkor. A hosszabb-rövidebb időre kikapcsolt mobiltelefon szabadságot és nyugalmat ad.

Ajándék te magad légy!

Az ajándékozás a harmadik szeretetnyelv, amely sokszor félreértéseket szülhet, ha felnőttekre vonatkoztatjuk. Az ide tartozó személyek, ugyanis nem az anyagi kiadások mértéke szerint érzékelik a szeretetet, hanem éppen ellenkezőleg, annyira gyermeki lelkületűek, hogy minden olyan feleslegesnek tűnő apróságnak örülnek, ami arról mesél gondoltak rájuk. Ha csak egy filléres dologgal kedveskedünk a másiknak, máris célba értünk.

A gyereknél ez a szeretetnyelv még mindenkinél hangsúlyos, mert játékot kapni minden gyerek szeret, és nekünk is öröm látni az örömüket. Karácsonykor azonban, ne essünk abba a hibába, hogy tárgyakkal helyettesítjük a valódi szeretetet, ne legyen sok csomag a fa alatt. A legnagyobb ajándék egy gyermek számára a szülő maga, a teljes valójában, kedvességével és a jelenlétével.

A figyelmesség vagy nevezhetjük szívességeknek is, mint a negyedik szeretetnyelv, kicsit ötvözi az eddigieket. Minden olyan dolog beletartozhat és fájdalmat okozhat, amit másik a figyelmesség elmaradásaként érzékel. Ezek az emberek talán a legérzékenyebbek, mind közül, csak akkor érzik igazán a szeretet, ha valamit tesznek értük, a szép szó vagy a meglepetés sem hozzák igazán lázba őket.

A gyermekeinket illetően azonban a figyelmesség és a szívességek, a szülői lét vele járói. Érzelmi biztonságot ad, hogy tudják, mindig számíthatnak ránk. Ez nem jelenti azt, hogy minden megteszünk helyettük, inkább arról szól, hogy segítünk abban, amiben szükséges egy adott életkorban, de közben hagyjuk őket önálló személyiségekké fejlődni.

Több érintést!

Az ötödik szeretetnyelv, a testi kontaktus, az érintés. Az ősi szeretetnyelv: az archetípus, amellyel életünk során elsőként találkozunk. A forró kályha, ahonnan minden élet elindul. Az első szeretetnyelv, amely elindít minket az egészséges személyiség kialakulása felé.

A kisgyermekek testi és lelki fejlődésében főleg az első két évben az érintés létfontosságú. Pszichológiai kutatások szerint, azon intézeti gyerekek, akik kevés érintést, cirógatást kapnak, és gondozóik csupán fizikai szükségleteikre reagálnak, soha nem lesznek felnőtt korukban mentálisan egészséges, szeretetre képes felnőttek.

Bizonyos életkorban, ez a szeretetnyelv nagyon háttérbe szorulhat. Főleg az idősebb, magányos családtagjaink nélkülözik a gondoskodó érintést. Gondolkozzunk el azon, mikor öleltük hosszan magunkhoz nagyszüleinket, mikor simogattuk meg szeretetteljesen arcukat? Ha ezt a szeretetnyelvet beszélik, jobban szenvedhetnek az érintés hiányától. Most karácsony előtt, még inkább figyeljünk oda a jelekre, és nyomozzuk ki a családtagjaink szeretetnyelvét.

Hogyan szeressünk?

Gary Chapman szerint könnyű rájönni arra, melyik szeretet nyelvet beszéli az illető, csak hallgassuk meg mi az, amiről panaszkodik, mi az, amit hiányol. Egy biztos, a sok-sok öleléssel, a kedves szavakkal, az érdeklődő figyelemmel, a készséges segítőkészséggel soha nem lőhetünk mellé, mert tulajdonképpen ezeket mindenki pozitívan fogadja. Kérdés csak az, melyik a kedvence? Ez már egyfajta finom hangolást jelent, hogy kapcsolatainkat tovább erősítsük.

Próbáljuk meg azt kommunikálni családunk tagjai felé, fontosak a számunkra és ne csak karácsonykor, az év minden napján törekedjünk erre. Hívjunk fel egy idős, távoli rokont, kedveskedjünk egy doboz süteménnyel a szomszéd néninek, hallgassuk meg türelmesen a gondját baját a bajban lévő ismerősünknek, és ne adjunk mindenképpen tanácsot, csak érezzünk együtt vele. Olvassunk fel esténként a nagyobb gyerekeknek, ahogy akkor tettük, amikor még picik voltak, dicsérjük meg többször a legkisebbet és biztassuk akkor is, ha valami nem sikerül. Legyünk leleményesek és próbálkozzunk! Jól szeretni nehéz, de nem lehetetlen és szerencsére tanulható.

Ez is tetszeni fog