Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Kutatások bizonyítják: ha a gyerek sokat játszik elektromos kütyükkel, az a kommunikáció rovására megy

Kutatások bizonyítják: ha a gyerek sokat játszik elektromos kütyükkel, az a kommunikáció rovására megy

pottyos

Elő a könyvekkel és az építőkockákkal!

Emlékszel arra a karácsonyi ajándékra, amiről utólag azt gondoltad, bárcsak ne adtad volna a gyereknek? Mert amíg az elem le nem merül – és első este nem merült le -, addig a gyerek elszakíthatatlan tőle, a játék pedig idegesítő hangot ad.

Minden olyan játék, ami világít, hangot ad ki, zenét játszik, mágnesként vonzza a gyerekek tekintetét. Ez valahol érthető, hiszen van valami varázslat számukra ezekben. Mégis, érdemes odafigyelned, mennyit tölt ilyennel játszva a gyerek.

Egy új kutatás ugyanis arról számol be, hogy minél többet játszik a gyerek elektromos játékokkal, annál kevesebbet és annál rosszabbul kommunikál a szüleivel. A kutatók persze elmondják, hogy fontosak ezek a kütyük a gyermek fejlődésében, ugyanakkor rávilágítanak arra is, hogy túlzott használatuk a kommunikácisó képesség romlásához vezet.

A kutatásban 26 családot vizsgáltak, akiknek 10 és 16 hónapos kor közötti babájuk van. Két csoportra osztották őket, az egyik csoportba tartozó családoknak elektromos játékokat adtak, a másiknak fajátékokat, építő kockákat, mesekönyveket. Egy hangrögzítő berendezéssel pedig felvették, mi “játszódik” a gyerekszobában.

Azokban az otthonokban, ahol elektromos játékok voltak, kevesebb beszéd hangzott. A szülők sem beszéltek annyit a gyerekhez, és a babák is keveset kommunikáltak. Ahol nem ilyen játékok voltak, ott sokkal több párbeszéd zajlott.

A kutatók ezért azt javasolják, hogy minél kevesebb “hangot adó” játék kerüljön a babák kezébe, helyette inkább olvasson a szülő fel mesét, játszon hagyományos játékokkal. Két éves kor alatt pedig szigorúan távol kell tartani a gyereket a TV-től, videójátékoktól. Hiperaktivitáshoz vezet, gyengíti a szocializációs készségeket és – mivel ez egyúttal a hagyományos játékok háttérbe szorulását is jelenti – hátráltatja a finommotorikus készségek fejlődését.

A játék kiválasztása fontos kérdés, hiszen a gyerek ezen keresztül tanul. De azt is jegyzed meg, kedves szülő, hogy te vagy a legjobb játszótárs!

Forrás: smartparenting.com

Ez is tetszeni fog