Quantcast
Kezdőlap KedvencekSport Legjobb, ha már tudunk síelni mire síelni megyünk….

Legjobb, ha már tudunk síelni mire síelni megyünk….

pottyos

A családok egyaránt akkor élvezhetik leginkább a sítúrát, ha már használható sítudással mennek síelni és nem az alapok elsajításával telik el az a pár együtt töltött nap. Arról megoszlanak a vélemények, hogy mikor érdemes elkezdeni a gyerekeket oktatni 3 vagy inkább később 4-5 évesen.

A családok egyaránt akkor élvezhetik leginkább a sítúrát, ha már használható sítudással mennek síelni és nem az alapok elsajításával telik el az a pár együtt töltött nap. Arról megoszlanak a vélemények, hogy mikor érdemes elkezdeni a gyerekeket oktatni 3 vagy inkább később 4-5 évesen. Ez függhet a gyerektől, vagy hogy idősebb testvér síel-e már. A síoktatók többsége a 4 éves kort tartja ideálisnak mivel ekkor már a gyermek mentális és fizikai állapota készenáll a síelés tanulására. A lényeg, hogy 3 éves kornál előbb ne állítsuk lécre a gyermeket. 3,5 évesen magánórák keretében, 4 éves kortól már kiscsoportos foglalkozások keretében oktatnak. Babos Sándor, a Babos Síklub oktatója szerint ez az a sportág, amit egyáltalán nem szabad erőltetni, ha nincs kedve hozzá, nem élvezi, akkor toljuk kicsit későbbre a léchez szoktatást. A szülők többsége megpróbálja saját maga megtanítani a gyereket, de nem ez e leghatékonyabb módszer, sőt sokszor kudarcba fullad és csalódással végződik mindkét fél számára. Amit a gyerekoktatók jobban tudnak a szülőknél, az a tanítás módszere.Fontos, hogy a gyerek nyelvén kell beszélni és a szülők képzettség hiányában nem a megfelelő mozgást taníthatnak a gyereknek. Ráadásul a rosszul beidegződött mozgást később nagyon nehéz korrigálni.

sieles 2
Mire tanítja a síoktató a gyereket?

A síoktató nem elsősorban szépen síelni tanítja a gyerekeket, hanem a helyes technikára vezeti rá őket A lényeg, hogy készségszinten alkalmazzák a megtanult mozgást, a lehető legkisebb energia befeketetéssel, a legnagyobb biztonságban és élvezetlel csúszkáljanak a pályákon. A síoktatók megtanítják a gyerekeknek mikor és hogyan indulhatnak el, hol és hogyan álljanak meg, hogyan használják a sífelvonókat, és miként kell alkalmazni a sí kreszt.

Hol tanuljon síelni a gyerek?

A kezdő gyerekeket teljesen felesleges kitenni egy több száz kilométeres útnak, hogy életében először havas területen lécre álljon. Erre tökéletesen megfelelnek az itthoni műanyag pályák, ahol szakszerű oktatás kapnak a gyerekek. A műanyag pályás tanfolyamok általában ősszel indulnak, hogy mire leesik a hó a magyar hegyekbe is fel lehessen vinni a gyerkőcöket.

Milyen gyakran vigyük oktatásra gyerekeinket?

Ha heti egy-két alkalommal jár síelni, akkor három hónap alatt meg lehet tanulni az önállóságot a pályán, vagyis hóekével kanyarodva már tud közlekedni, képes egyedül használni a felvonót. Hat hónap alatt már megszerezhető az a fajta tudás, amellyel január végére-februárra már el lehet menni külföldre is síelni. Ezt a tudást érdemes továbbfejleszteni, hiszen két-három szezon alatt a gyerekek tökéletesen elsajátítják a párhuzamos lécvezetést, a carving technikát. A legtöbb síiskola január-februárban szervez sítúrákat Ausztriába a családoknak, ahol a gyerekek további oktatáson vesznek részt mialatt a szülők is tudnak síelni.

Milyen felszerelésre van szükség?

Nem kell azonnal elrohanni a síboltba és megvenni a négy éves gyereknek a méretre való felszerelést ugyanis a műanyag pályán nem feltétlenül kell síruha; az időjárásnak megfelelő öltözet szükséges, ami ősszel-tavasszal lehet akár egy hosszú ujjú melegítő. Sífelszerelést – sílécet és sícipőt – a legtöbb síirkolában lehet bérelni.Ha azonban rendszeresen jár a gyerek, érdemes legalább egy használt saját felszerelést vennie, hogy megszokja az öltözéket is. Azzal azért számolni kell, hogy a gyerekek egy szezon alatt kinövik a síruhákat, sícipőt, így várhatóan következő évre másikra lesz szükség.

Milyen veszélyekre kell felkészülni, hogyan lehet kivédeni a baleseteket a síelésnél?

Bár a síelés számít az egyik legveszélyesebb sportnak, ezen a műanyag pályán még az esések is ritkák – szezonális szinten talán ha egy baleset előfordul. Ettől függetlenül a gyerekeknek itt is védősisakot szoktak adni, és javasolják a kesztyű viselését – meleg időben is legalább egy vékony kesztyűét.

Mennyibe kerül a síoktatás?

Heti egyszeri alkalom 3 hónapra kb 25.000Ft, 6 hónapra kb 40.000Ft,heti kétszeri alkalom 3 hónapra 33.000Ft, 6 hónapra 60.000Ft körül mozognak síiskolától függően. A sísulik szoktak adni testvérkedvezményeket, illetve lehetőség van egyéni foglalkozásokra, tetszőleges időpontban reggeltől estig. A magánórák 3500 Ft körül mozognak attól függően, hogy hányan vesznek részt rajta. Erre még rájön a sífelszerelés kölcsönzése ami általában helyben megoldható.

Mit „lehet nyerni” a sítudással a hétköznapokban?

A síelés az egész testet megmozgatja, és nagy mértékben fejleszti a mozgáskoordinációs képességeket. Ez főleg a piciknél látványos – sokszor mesélik a szülők, hogy könnyebben megtanult biciklizni a gyerek, vagy más egyensúlyi feladatokban ügyesebb lett. Ezenkívül egy gyönyörű szabadidős sport, a hegyekben, a szabadlevegőn, szép, havas környezetben lehet élvezni a mozgásörömét.

A sielok.hu weboldal adatai szerint Magyarországon a síelés a labdarúgás után a második legnépszerűbb szabadidős sport. Ma már több mint 500 ezer főre teszik azon magyar lakosok számát, akik évente legalább egy hetet síeléssel vagy snowboardozással töltenek.
Ha a síelés megtanulása mellett döntünk, keressük meg a lakóhelyünkhöz legközelebbi síiskolát és nézzük meg hogyan zajlik az oktatás. Összegyűjtöttem a budapesti és környéke síiskolákat valamint néhány küldföldi sícentrumot is ajánlok itthon és Ausztriában. Nagyobb gyerekekkel, akik már bírják a hosszab utazást érdemes messzebbre menni például Svájcba, Franciaországba vagy Olaszországba. Most a síelők. hu weboldalon ajánlott TOP 10 családbarát sícentrumok közül fogok egyet-kettőt ajánlani.

 

Síoktatás Budapesten és környékén

2. kerület
• Pasaréti Síiskola
Honlap: http://pasaretisiiskola.hu
• Slider Club Sí és Snowboard Iskola
Honlap: http://www.sliderclub.hu

3. kerület
• Fogarasi Síiskola – Óbuda
Honlap: http://www.fogarasisiiskola.hu

4. kerület
• 4seasons Sí és Snowboardiskola- Újpest
Honlap: http://www.siiskola-bokaykert.hu/ vagy http://hobaratok.neoweb.hu

12. kerület
• Fogarasi Síiskola – Mártonhegy (Költő utca)
Honlap: http://www.fogarasisiiskola.hu
• Budapest Gyermek Síiskola – János-hegy
Honlap: http://www.sisuli.hu
• Bozsik Sífutóiskola – János-hegy (Anna rét)
Honlap: http://www.sifutas.hu
• Nanook Síiskola – MOM Sportközpont
Honlap: http://www.nanooksiiskola.hu/nanook_rolunk.html
• K2 Funsports Club – Normafa
Honlap: http://www.skiing.hu/oktatas/sioktatas

14. kerület
• Babos Síklub, Zuglói Síiskola
Honlap: http://www.babos-siklub.hu

Budaörs
• Freeride Club Völkl Sí és Snowboard Iskola
Honlap: http://www.sielok.hu/sioktatas/siiskolak/regio/budapest/
Budakeszi
• Virágvölgy Síiskola
Honlap: http://www.viadalse.hu
Nagykovácsi
• Nagykovácsi Síiskola
Honlap: http://www.nagykovacsisiiskola.hu/index.php
Szentendre
• Pismány Sísuli
Honlap: http://www.pismanysisuli.hu/

Pestlőrinc

• 4seasons Sí és Snowboardiskola

Honlap: http://www.siiskola-bokaykert.hu/

 

Összeállítást készítette: Thuróczy-Gerl Szandra

Forrás: www.sielok.hu

 

2013. november

 

 

Ez is tetszeni fog