Quantcast

Lovaglás

pottyos

LOVAGLÁS, a ló és az ember harmóniájának csodálatos eredménye

Be kell valljam, tőlem kicsit távol áll ez a tevékenység. Gyerekkoromban voltam egy lovastáborban, de nem voltam az a vagány kiscsaj, aki csak úgy felpattan a lóra és gyerünk, gyia. Azt hiszem féltem tőle, hiszen a ló is rendelkezik önálló akarattal. A kislányom viszont imádja a pacikat, így szeretném vele megszerettetni ezt a sportot ill. szabadidős tevékenységet.

Mostanában egyre többet lehet hallani a lovas sportágról, a magyarok sikereiről, illetve gyerek programokon, kaland-és élményparkokba is sokszor van állatsimogató (pónilovak).

horsing 1
A gyerekek először 3 évesen próbálhatják ki a lovaglást pónilovakon, hiszen azok mérete és alkata jobban passzol a gyerekekéhez, mint a nagy lovak. Minden lovasoktatás ún. futószáron kezdődik, ez a bevált módszer. Itt az oktató irányítja a lovat, a lovasnak tulajdonképpen csak a mozgásimpulzusokba kell illeszkednie. Tehát a lóval való együttmozgás, ennek a közegnek a megszokása a lényeg eleinte.
A foglalkozások időtartama az egészen kicsiknél nagyjából 15 perc, ennyit ülnek a ló hátán. Megtanulják lépésben, majd ügetésben a helyes ülést, és egyszerű mozgáskoordinációs gyakorlatokat végeznek: csípőre tartást, oldaltartást, magastartást, stb. Ha ezeket az alapokat elsajátították, és eljutnak oda, hogy szilárdan, biztonságosan ülnek, szinte odaragadva a ló hátához, nem félnek elengedni a kapaszkodóhevedert, akkor a kezükbe lehet adni a szárat, amivel majd később irányítani lehet a lovat – továbbra is futószáron folyik az oktatás. A gyerektől függően általában két-három év mire megtanulnak lovagolni.

horsing 2
Miért érdemes megtanulni lovagolni?
• A lovaglás fejleszti az egyensúlyérzéket és a koordinációt. A lovak irányítása testi mozgást igényel így a lovas tudatosan használja a testét. A lovaglás sok izmot igénybe vesz, leginkább a láb-, a has-, a váll- és a hátizmokat.
• A kikapcsolódás mellett a lovaglás remekül használható terápiás célokra is, a fizikai és szellemi állapot javítása révén rendkívül pozitív hatással van a gyermekek fejlődésére, számos területen alkalmazható (autizmus, fogyatékkal élők, hiperaktivitás, szorongás, mozgáskoordináció és koncentrációképesség javítása).
• Kortalan. Bármikor, bárki elkezdheti kortól függetlenül.
• Sokkal különlegesebb sport mint a többi. Hiszen itt a sporttárs nem egy eszköz, egy élettelen tárgy, hanem egy fél tonnás, saját gondolatokkal rendelkező izomkolosszus. Sokszor nem egyszerű feladat megértetni magunkat a lóval, de ha egyszer együtt működik: A legjobb barátunkká válik.
• A lovaglás aktív módja annak, hogy mozgásban tartsd az agyadat. Ezen kívül a lovaglás sok lehetőséget nyújt a sikerélmény átélésére. Mindegy, hogy a könnyűügetést tanulod éppen vagy jó helyezést kapsz egy díjlovaglás során, így is úgy is jól fogod érezni magad.
• Sokak számára a ló egyik módja a természethez való kapcsolódásnak attól függetlenül, hogy a pályán vagy egy úton lovagolnak. Sokan társaságot és megnyugvást találnak, miközben a lovukkal foglalkozna.

horsing 3

Milyen veszélyeket rejt?
Mivel a ló különleges, élő „sporteszköz”, számolni kell vele, hogy önálló akarata van, váratlan helyzetek adódhatnak. A balesetek – lóról való leesés – elkerülése nagyban múlik a választott helyszínen, az ottani lovakon és a felszerelésen.
Mennyibe kerül egy foglalkozás?
30 perces futószáras foglalkozás 2-3000Ft-tól kezdődnek, de a csoportos foglalkozások ill. a lovaglóbérletek megvásárlásával olcsóbban jöhet ki egy-egy alkalom. Általában a lovasiskola adja a lovat és a rajta lévő felszerelést, így a szülőknek csak a gyerek megfelelő öltözékéről kell gondoskodnia. A lovaglósapka az ún kobak kölcsönözhető, de sok helyen elfogadják a biciklis sisakot. A lényeg, hogy kemény legyen és jól védje a gyermek fejét.
Hol vannak lovardák Budapesten és környékén?
Eredetileg úgy terveztem, hogy összegyűjtöm a budapesti és környéki lovardákat, de találtam egy olyan oldalt, ahol országszerte megtalálhatók, árakkal feltűntetve. Budapesten és környékén 65 olyan lovarda található ahol a gyerekeknek lehetőságe van lovaglásra. Részletesen itt olvasható a lovardák és lovasiskolák listája.
Azt, hogy hová érdemes vinni a gyerekeket, melyek azok a helyek ahol jó az oktatás a Magyar Póni Klub Szövetség segít eligazodni. A Szövetség azért jött létre, hogy népszerűsítse a lovaglást, mint sportágat és mint szabadidős tevékenység, ezenkívül törekszik az egységes és minőségű oktatást kapjanak a gyerekek. A Szövetség weboldalán minden információ megtalálható a lovaglásról, ami ehhez a sporthoz szükséges, programokat, lovas híreket, versenyeket, lovasboltokat, játékokat stb.

 

Összeállítást készítette: Thuróczy-Gerl Szandra

Forrás:
http://www.kulonoram.hu/sport/lovaglas

http://www.lovasok.hu/

http://hu.wikipedia.org/wiki/Lovagl%C3%A1s

 

Kép forrás:
1. http://www.pinterest.com/pin/248260998181251605/
2. http://www.pinterest.com/pin/108649409731861590/
3. http://www.lovasok.hu/index.php?i=2607

Ez is tetszeni fog