Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Meddig nő még a lányom?

Meddig nő még a lányom?

Kovács Móni

Sok, lányt nevelő édesanyában felmerülhet a kérdés, hogy kiskamasz, kamasz lánya vajon milyen magas lesz? Meddig nő még? Nos, nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy a lányok növekedése nagyjából 14-15 éves korukra befejeződik. De mi befolyásolja a növekedést? És mik a jelei annak, ha befejeződött? Erről írunk nektek.

A pubertás

A fiúk és lányok közötti különbség már ott kezdődik, hogy a lányok korábban, akár 8 éves korukban is beléphetnek a pubertáskorba, amíg a fiúk átlagosan 9-10 évesen kezdenek el kamaszodni. A pubertáskor vége is különbözik a két nemnél: a lányok átlagosan 14-15 éves korukra befejezik a növekedést, míg a fiúk akár az egyetem első éveiben is nőhetnek még 1-2 centit.

De akkor meddig nőnek a lányok?

A lányok első menstruációjuk megjelenése után nem sokkal – nagyjából 2 – 2,5 évvel – befejezik a növekedést és elérik felnőtt testmagasságukat. Az első jelek észlelésekor – a mellek növekedése, a szeméremszőrzet megjelenése, hüvelyi folyás megjelenése – készüljünk föl rá, hogy a gyermekünk növekedése magasabb fokozatba kapcsol. A legtöbb nő a mellek növekedésének megindulásával egyidőben növekedési ugrásról számol be. Ezt 2-3 évvel később követi az első menstruáció.

Mekkora a lányok átlagmagassága?

Az amerikai CDC statisztikái szerint a 20 éves nők átlagmagassága 161,3 cm. De az ebben a cikkben található táblázat segítségével életkori bontásban is megnézheted, hogy a te lányod éppen alacsonyabb vagy magasabb az átlagnál. A táblázatból kiderül, hogy a lányok nagyjából 15 éves korukra elérik a végleges magasságukat, de 18 éves koruk után már egyáltalán nem valószínű, hogy akár egy milliméterrel is magasabbak lesznek.

Természetesen ez az egyetlen szám nem mutatja meg, hogy a lányod mennyire egészséges, vagy éppen beteg. Nagy eltérések lehetnek a skála mindkét irányába: lehet sokkal magasabb vagy sokkal alacsonyabb is. Ennek főként genetika okai lehetnek.

Mi befolyásolja a magasságot?

Főként genetikai okai vannak tehát annak, ha valaki 155 centis, vagy éppen 185. De sok más dolog is befolyásolhatja még a végleges magasságunkat. Lássuk tehát, mik ezek:

  • Örökletes tulajdonság: ha valakinek a szülei magasabbak az átlagnál, az ne lepődjön meg, ha ő maga még náluk is magasabbra nő. Ugyanígy az apró termetű szülők se számítsanak égimeszelő utódra.
  • Genetikai rendellenességek: a DOWN-szindróma, a Turner szindróma, a Russel-Silver szindróma vagy az achondroplasia és még sok más rendellenesség is erősen befolyásolhatja a gyermekek növekedését.
  • Krónikus betegségek: az asztma, az irritábilis bél szindróma vagy a cöliákia is hatással lehet a fejlődésre.
  • Alultápláltság: a nem megfelelő mennyiségű és minőségű ételek fogyasztása szintén akadályozhatja a gyermekek súlyának gyarapodását, valamint az erős, megfelelő méretű csontozat kialakulását.

Mik a növekedés végének jelei?

A legtöbb lány körülbelül két és fél évvel a menstruáció kezdete után abbahagyja a növekedést. De nem a menstruáció az egyetlen jele annak, hogy a termet növekedése megállt vagy hamarosan meg fog állni. Vannak egyéb jelek is, amelyekre támaszkodhatunk:

  • A testszőrzet, beleértve a szemérem- és a hónaljszőrzetet, befejezte a növekedését.
  • Az elmúlt egy évben nem történt jelentős növekedés – vagy akár egyáltalán nem nőtt a gyermekünk.
  • A mellek, a csípő és a nemi szervek teljesen fejletté váltak.
  • A lányok megjelenése általánosságban, beleértve az arc formáját és az arcvonásokat is, inkább felnőttes.

Orvosi vizsgálatok is rendelkezésre állnak annak kimutatására, hogy a gyermekünk növekedése valóban befejeződött-e, de ezt a vizsgálatot csak nagyon ritkán rendelik el. Általában akkor van szükség erre, ha a gyermek növekedésének üteme aggodalomra ad okot. A következő két mérési módszert használhatják a gyermek növekedésének vizsgálatára:

  • Gyermekkori csontkor: a gyermek bal csuklójáról készült röntgenfelvétel adatait összehasonlítják egy sztenderdizált indexszel – ebből a vizsgálatból sok egyéb is kiderülhet. A táplálkozással, a csontváz érettségi szintjével és az általános egészségi állapottal kapcsolatos problémák is felszínre kerülhetnek.
  • Hormonszintek: A növekedési hormon (GH) szintje feltárhatja, hogy a gyermek a növekedési diagramokhoz képest a várható átlagos ütemben nő-e. Az orvosok egy egyszerű vérvizsgálattal megnézhetik a GH-szintet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a gyermeked testi fejlődése nagyon elmarad vagy nagyon túllépi azonos korú társaiét, akkor érdemes beszélned a gyermekorvossal. A lányok esetében, ha 13 éves korukra nem mutatnak emlőfejlődési jeleket, vagy 15-16 éves korukra nem jelentkezik az első menstruációjuk, akkor esetükben késleltetett pubertásról beszélhetünk. Ha egy gyermek már 6-7 éves korában mutat pubertás jeleket, akkor viszont korai pubertást élhet át.

Mindkét véglet esetében érdemes a gyermekorvosnak megvizsgálnia, mert lehetnek orvosi vagy hormonális problémák, amelyek korai vagy késleltetett pubertást okozhatnak. A gyermekorvosok csontéletkor röntgenfelvételt készíthetnek, vagy vérvizsgálatot kérhetnek ahhoz, hogy meghatározzák gyermeked fejlődésének ütemét.

Eredeti cikk

Ez is tetszeni fog