Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Piros popsi és más intim gondok kisbabáinknál

Piros popsi és más intim gondok kisbabáinknál

Pöttyöslabda

Amikor kisbabánk születik, gyakran nem készülünk fel arra, hogy előbb-utóbb valamilyen furcsaságot tapasztalunk majd gyermekünk intim területein pelenkázás közben. Pöttyös, piros, érdes, esetleg valami fura fehéres dolgot látunk rajta? Bizony sok esetben megrémülünk, és hívjuk a gyermekorvost (nagyon helyesen), hogy vizsgálja meg a kicsit. De miért nem beszél erről soha senki? És mik azok a leggyakoribb esetek, amellyel anyukaként szembesülhetünk? Megpróbáljuk összefoglalni.

Fitymaszűkület, letapadt fityma

Kisfiúknál nagyon gyakori a fitymaszűkület, a fityma letapadása, amely csecsemőkorban teljesen normális jelenség, valahogy mégsem tudunk róla, amikor fiúgyermekünk születik.  Ha azonban kisbabánk pisilni sem tud megfelelően, mindenképp keressünk fel szakembert.

Rengeteg információ és tévinformáció kering a fityma „kezelésével” kapcsolatban. Sok horrortörténetet olvashatunk arról, amikor a gyermekorvos akár egy szó, vagy kérdés nélkül egyetlen mozdulattal hátrarántja a letapadt fitymát (jellemzően néhány éves korú kisfiúkról beszélünk). Ezzel nem csak óriási fájdalmat és traumát okoz a kisgyermeknek, de még a fityma hegesedését is elősegíti, ami a későbbiekben problémákhoz is vezethet.

A fityma megfelelő tisztán tartása és ápolása pedig nem annyira bonyolult vagy misztikus, mint elsőre gondolnánk. A megfelelő tornával és ápolással könnyedén elkerülhetjük a fitymaszűkületet. Fontos, hogy soha ne okozzunk fájdalmat a gyermekünknek! A fitymát addig húzzuk hátra, ameddig a bőr engedi, és óvatosan tisztítsuk meg ott, ahol a makkal összeér. Ha minden nap gondosan ápoljuk, a kisgyermek bőre észrevétlenül képes lesz egyre hátrébb és hátrébb húzódni, míg végül teljesen megszűnhet a letapadás. Ez akár a gyermek 4-5 éves koráig (esetenként még tovább!) is eltarthat.

Amennyiben bizonytalan vagy, mindenképp kérd a védőnő vagy a gyermekorvos segítségét a megfelelő ápolással kapcsolatban! A fitymaszűkületről itt olvashatsz többet.

Pelenkakiütés

Ez a kiütés gyakran fordul elő még akkor is, ha mindent megteszünk, hogy babánk popsiját tisztán és szárazan tartsuk. A fogzás, nyálzás időszakában a pisi és a kaki még savasabb, maróbb lehet, de egy antibiotikumos vagy bármilyen gyógyszeres kezelés hatására is „aktivizálódhatnak” ezek a kiütések. Változatos formában jelenhetnek meg a pelenkakiütések – előfordulhat az, hogy csupán 1-2 pöttyöt találunk a gyermekünk popsiján, de sokkal rosszabb, gyulladt bőrfelülettel is találkozunk. Mindenképp az orvos tisztje eldönteni, hogy pelenkakiütésről vagy esetleg más betegségről (pl gomba, ekcéma) van-e szó, de jellemzően elegendő a gyakori vizes lemosás, szellőztetés, megfelelő ápoló krém használata és a gyakori pelenkacsere.

Kipirosodott popsi

Pöttyök nélkül is lehet piros kisbabánk feneke, ami sajnos gyakrabban fordul elő, mint szeretnénk. Elég egy észrevétlenül maradt kaki, és máris napokra megágyaztunk a fájdalmas, piros popsi jelenlétének. Mindenki úgy gondolja, hogy vele biztosan nem fordulhat elő, hogy nem veszi észre, amikor a babája épp a nagydolgát végzi, pedig… de. És ami még ennél is meglepőbb, nem kell órákig a kakiban hagyni a gyereket ahhoz, hogy kimarja az esetleg a szokásosnál hígabb széklet, elég csupán 10-20 perc is ahhoz, hogy belobbanjon az a popó. Ilyenkor nincs mit tenni: irány a fürdőkád. Naponta lehetőleg minél többször, és ne sajnáljuk se a popsikrémet, se a pelenkát minden pisilés és kakilás után használni.

„Piros nuni”

A lányos anyukák kifejezett rémálma, amikor bepirosodik a kislányuk nemi szerve. Előfordulhat sírás is minden pisilés, vagy pelenkacsere közben is – így jelzik a gyerekek a fájdalmasan felmaródott bőrt. Ezt okozhatja a sok pisi – ritka pelenkacsere kombinációja, de akár a pelenka anyaga is dörzsölheti a kicsi bőrét. Más esetben gomba, vagy extrém ritka esetben bakteriális fertőzés is állhat a dolog hátterében. Amennyiben 1-2 napon belül nem mutat javulást a bőr felszíne a gyakori lemosás, krémezés és pelenkacsere ellenére sem, esetleg más tünete is van a kicsinek (pl láz, vagy viszketés) mindenképp vigyük el orvoshoz a kísérletezgetés helyett.

+1 – vérzés vagy folyás

Kislányoknál előfordulhat néhány csepp, menstruációhoz hasonló vérzés, vagy akár a felnőttekéhez hasonló fehéres színű folyás is. Az elsőre ijesztő tünetek jellemzően nem jeleznek komoly problémát, de ennek a megállapítása gyermeknőgyógyász feladata.

Minden eset más és más, de friss vagy leendő anyukaként jó, ha ezekre is felkészülsz, számítasz, és nem ijedsz meg, ha ehhez hasonló tünetekkel találkozol, mert ezek bizony a kisbabák életének részét képezik. Van még valami, amit kihagytunk? Írd meg, és bővítjük a cikket!

Ez is tetszeni fog