Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Hurrá! Itt a strandszezon?!

Hurrá! Itt a strandszezon?!

Pöttyöslabda
strandszezon

Amekkora az öröm, akkora a felelősség is a strandszezon beköszöntével. Aki most flegmán legyint, mondván, hogy az ő gyerekei már tudnak úszni, az is olvasson tovább, hiszen nem lehetünk elég figyelmesek, ha fulladásveszélyről van szó! Azok, akik nyílt víz mellé tervezik a nyaralást, mindenképp fektessék le a szabályokat akkor is, ha idősebb gyerekekkel indulnak tengerpartra!

Minden évben – és most nem túlzunk – jönnek a hírek a vízbe fulladt gyerekekről. Akár a strandon, akár nyílt vízen, akár otthon, a medencében megtörténhet a tragédia.

Nem, nem azt szeretnénk, hogy mindenki rettegve töltse a nyári szünetet, hanem azt, hogy körültekintően és figyelmesen legyünk jelen a gyermekeinkkel a vízpartokon. Ha nem mi vagyunk a gyerekekkel, hanem nagyszülőkre, rokonokra bízzuk (?) őket, győződjünk meg arról, hogy ugyanolyan komolyan veszik a biztonságot, mint mi.

Mire érdemes figyelni? Íme 10 pont, amit tartsunk és tartassunk be a gyerekeinkkel!

Mielőtt vízbe mennének, tarts egy eligazítást!

Kiváló alkalom erre, amikor naptejjel kenegeted őket. Fontos alapszabály lehet, hogy nem mehetnek a vízbe, mielőtt le nem fektettétek a szabályokat. Hol lehet úszni? Hol lehet ugrálni? Hol ne ugorjanak be semmiképp? Milyen veszélyes szituációk adódhatnak? Mit kell tenni olyankor? Mennyi idő múlva jöjjenek ki a vízből hozzátok?

Sokan nem szeretik elrontani a mókát azzal, hogy szabályokat állítanak, de ilyen helyzetekben azért ne felejtsük el: a biztonság az első!

Segíts megérteni a gyermekednek a víz mélységét az ő magasságához képest!

Meddig ér a víz? Ellep teljesen? Vagy „csak” a szemedig ér? Igen, de hiába látsz ki, már akkor sem kapsz levegőt! „De anya! Ő miért mehet be addig?” – „Azért, mert két fejjel magasabb Nálad!”.

Ha a víz az orrod alá ér, akkor ideje pár lépéssel kijjebb jönni a medencéből.

Életbevágóan fontos, hogy a gyerekek megértsék a víz mélységét a testükhöz képest, ahogyan azt is, hogy mit jelent az, hogy a légutak szabadok maradjanak. Beszéljetek erről (is) nagyon sokat!

Tanítsd meg őket elmenekülni!

Furcsa lehet, de a fulladozó ember és gyerek, ösztönösen megragadja a mellette lévő – akár egyedül kiválóan úszó – gyereket is. De nem biztos, hogy aki egyedül remekül úszik, az képes a vízfelszín felett tartani egy másik embert (gyereket) is. Sok esetben történik sajnos olyan baleset, ahol mindketten megfulladnak: a fuldokló, és a mentésére igyekvő is.

Mit tehet tehát a gyermeked, ha valaki belecsimpaszkodik, és a víz alá rántja?

  • Vegyen nagy levegőt, amikor lehetősége adódik.
  • Ússzon a víz alá – a fuldokló nem fog utána úszni, hiszen épp azért küzd, hogy a felszínen maradjon.
  • Lökje el magát amilyen messzire csak tudja, és azonnal kérje egy felnőtt segítségét!

Fontos elmagyarázni azt is, hogy nem mindenki stabil úszó – akár egy érintés, lökés is megzavarhatja a gyengébb képességűeket, így hívjuk fel a figyelmet a személyes tér megtartására. Ne ússzanak közel senkihez, ha ez lehetséges!

Tüntess el mindent, ami elterelné a figyelmed!

A gyerekek általában tudják, illetve bíznak benne, hogy a szüleik a partról figyelik őket. Épp azért, hogy 100%-osan tudj koncentrálni, tedd a telefonod repülő üzemmódba, és tényleg FIGYELJ. A legjobb, ha valamelyikőtök be is megy a gyerekekkel a medencébe. Ha több gyerek van, akkor persze jobb, ha mindketten bent vagytok, és a gyerekeket igyekezzetek egy helyen tartani. A nagy korkülönbségű testvéreknél lehet nehezebb összeegyeztetni a babapancsoló és a mélyebb medence használatát, de megfelelő logisztikával sikerülni fog!

Tervezzetek be szüneteket!

Talán nem tudod, de a vízimentőknek is 20-30 percenként szünetre van szükségük, hogy a munkájukat továbbra is lankadatlan figyelemmel tudják folytatni. Ez szülőként, a gyerekek felügyelete mellett ugyanennyire fontos. Elég fél óra pancsolás, úszkálás, utána mindenki menjen ki a partra. Lehet pisilni, fagyizni, lángosozni, játszani a homokban. Számtalan dolog van, amivel leköthetjük a gyerekeket – vagy ők saját magukat. Ennyi idő általában elég ahhoz, hogy egy újabb fél órára Baywatch lányokká válhassunk újra.

Óvatosan a határtalan bizalommal

Talán durván hangzik, de elég naiv elképzelés azt elvárni, hogy más felnőttek, más emberek ugyanúgy figyeljenek a gyerekeinkre, mint a sajátjukra. Csak te és az apjuk vagytok azok, akik megfelelően tudnak vigyázni rájuk. Ha a nagyival pancsolnának, vagy vízi túrára mennek az osztállyal, viseljenek mentőmellényt, vagy úszást segítő mellényt.

Rengeteg olyan baleset történik, amikor valaki megkér valaki mást, hogy figyeljen a gyermekére, amíg elmegy lángost venni, vagy az unokák a nagypapával medencéznek, aki nem gondolja, hogy annyira nagyon kell figyelni a gyerekekre, mint amennyire valójában kell. Senkinek nem jó, ha ekkora felelősséget tolnak a vállára. Ha valami baj történik, akkor pedig biztosan felelősöket fognak keresni.

A gyerekeknek tetszeni fog ez a szigorúság? Nem! Nyafogni fognak? Tutira! De nem baj. Ha nem fogadják el a játékszabályokat, akkor otthon maradnak. Egyszerűen nem éri meg az egész, ha bajuk esik. Ezt mindig tartsd észben.

A gyerekeidre csak te figyelsz úgy, ahogyan szerinted figyelni kell rájuk. Ha 1, 2, vagy 3 gyermeked van, te csak őket nézed. A vízimentő legalább 20-30 embert figyel egyszerre.

Legyen menő a mentőmellény!

Sok országban, illetve sok helyütt itthon is ciki a mentőmellény. Mert ciki, ha valaki nem tud úszni?! Vízbe fulladni sokkal cikibb. A mentőmellény azt jelenti: felelősen gondolkozik az, aki magára ölti.

Hogy a gyerekek se idegenkedjenek tőle annyira, mindenféle játékot kitalálhattok. Mentőmellényben lebegve lábról lábra adogassanak a gyerekek egy karikát. Vagy guruljanak a fűben mentőmellényben. Esetleg vízilufi csatát is vívhatnak, ahol a mellényeket kell eltalálni.

Mentőmellény alatt nem az úszógumit, a karúszót, az úszást segítő mellényt, az úszódeszkát, és nem is az uszodában használt henger alakú hungarocellt, hanem a narancssárga színű, megbízható mentőmellényt értjük. A mentőmellényekről egyébként itt olvashatsz egy jó összefoglalót.

Tanítsd meg a gyerekeidnek, hogy néz ki a fulladás!

Tanítsd meg a gyerekeidnek, hogy a fulladás csendben, gyorsan is megtörténhet. Meséld el nekik a gyengeségeiket. Hogy a víz alatt nem kapnak levegőt. Hogy a levegővisszatartásos játékok nem jók. Indokold meg azt is, hogy miért. Ugyanilyen fontos az is, hogy mások fejét nem nyomjuk a víz alá. Nem játék, és végképp nem jópofa. A víztől való egészséges félelem igenis jó dolog!

Óvakodjanak az „Ezt figyeld!” kezdetű mondatoktól!

A legtöbb őrültség így kezdődik: „Ezt figyeld!”. Ezt aztán valamilyen látványos mutatvány követi, amit a többiek igyekeznek utánozni, vagy túlteljesíteni. Azok is, akik kevésbé ügyesek. Erre semmi szükség,

Természetesen lehet, hogy valaki csak valamilyen újdonságot akar mutatni. Ebben az esetben semmi kivetnivaló nincs ebben. De az egymás előtt való felvágásnak, a veszélyes mutatványoknak, a rizikós, bevállalós attrakcióknak nem a strandon, a medencében van a helyük. Tanítsd meg őket, hogy veszélyes dolgok nélkül is érezhetik jól magukat.

Ha látsz valamit, tegyél valamit!

Végül, de nem utolsó sorban, tanítsd meg nekik, hogy ha látnak valamit, tegyenek valamit! Figyeljék a testvérüket, egymást. Tanítsd meg, ha egy ember lebukik a víz alá, akkor figyeljék. Számoljanak vissza 5-től, és ha addig nem bukkan fel, azonnal szóljanak egy felnőttnek, vagy a vízimentőknek. Sokan azt feltételezik, hogy valaki a víz alatt csak játszik. De ne feltételezzetek semmit. Cselekedjetek! Ha láttok valamit, tegyetek valamit!

Kellemes nyarat, élményekben gazdag biztonságos pancsolást kívánunk Nektek!

Hála és köszönet az eredeti cikk írójának:

https://www.mother.ly/parenting/safety/this-drowning-investigators-post-about-water-safety-is-going-viral/

Ez is tetszeni fog