Quantcast
Kezdőlap KedvencekTerméktesztek „Megszületett a Babánk!” – mondják örömmel az anyukák és az apukák, és az is mondhatnák: „Megszületett a családunk!”

„Megszületett a Babánk!” – mondják örömmel az anyukák és az apukák, és az is mondhatnák: „Megszületett a családunk!”

Pöttyöslabda

Az első hetek az új kis jövevénnyel való megismerkedésről szólnak. Etetés, pelenkázás, fürdetés, altatás és megannyi aprónak tűnő, de nagyon fontos dolog.

Világunk egyre tudatosabb, mégis bőrünkről nem tudunk sokat. A baba születésekor megújul, megújulhat a kapcsolatunk a bőrünkkel, ami az egyik legnagyobb szervünk, csaknem 2m2, és igen sokat köszönhetünk neki. Sajnos, sok probléma forrása is lehet, ha nem gondoskodunk megfelelően a bőrünkről.

A kültakarónk egyik fontos eleme a „természetes savas védőköpeny” mely testtájtól, nemtől, kortól, évszaktól, stressztől, izzadtságtól függően vegyhatása gyengén savas, azaz pH 4 és 6 között változik. Feladata, hogy

  • biztosítja a bőrünk mikrobiomjának, a jó baktériumoknak az életterét, míg a kórokozó baktériumok inkább a lúgos környezetet kedvelik
  • vizet is képes megkötni, így a bőr felső rétegének biztosítja a megfelelő nedvesség tartalmát
  • a bőr természetes immunitását támogatja, véd bőrszárazság, így a fertőzések, betegségek, mint atópiás dermatitis, ekcéma kialakulásával szemben
  • véd a lúgos kémiai anyagokkal szemben, mint a mosó- és mosogatószerek, darabos szappanok

Erről a „természetes savas védőköpenyről” vajon hogyan gondoskodhatunk már a babánk megszületése után? Vagyis milyen támadások érik a bőr már születés után?

  • A csapvíz vegyhatása pH7-8,5 közötti, vagyis a semleges és az gyengén lúgos tartományban van. Ez azt jelenti, hogy kiadósabb fürdőzés, fürdetés után a bőr vegyhatása is eltolódik az enyhén savas tartományból a semleges – gyengén lúgos tartományba, így a bőrünknek néhány órára van szüksége, hogy a „természetes savas védőköpenyt” visszaállítsa.
  • Darabos szappanokkal szerencsére már nem fürdetünk, ugyanis ezek ugyan nagyon jól megtisztítják bőrünket, még a legmakacsabb olajos szennyeződéstől, de vegyhatásuk a gyengén, illetve az erősen lúgos tartományban van. Így használatuk után a bőrnek még hosszabb időre van szüksége a „savas védőköpeny” visszaállításához.
  • A tisztító-, mosószerek illatanyagai allergénként viselkedhetnek bőrünkkel. A baba vékony bőrén át felszívódnak és megterhelik a bőr immunrendszerét. Alapját képezhetik a száraz bőr, az atópiás dermatitis, későbbi ekcéma kialakulásának.
  • Krémek, testápoló tejek összetevői között a minőségre összpontosítva olyan adalékanyagok, mint színezék, mesterséges illatok, olajok avasodását lassító kemikáliák, tartósítószerek, habosító szulfátok jelennek meg, melyek tovább rombolják a bőr ellenállóképességét. Vegyhatásuk többnyire a semleges tartományban van.

Mit tehetünk ezen támadások kivédése érdekében?

Sajnos, ezek több hagyományos gyógyszertári készítménynek alapkövei, így a UNGUENTUM HYDROPHILICUM NONIONICUM mosdókenőcsnek is. Sok gyermekorvos már nem is ajánlja.

  • Babaruhák mosásához illatmentes mosószert válasszunk, öblítőszert ne használjunk, mert allergizálhatnak a színezék és illatanyagok!
  • A baba fél éves koráig, lehetőség szerint, kizárólag anyatejjel tápláljuk a csecsemőt. Ha a hozzátáplálás időszakában bármilyen bőrelváltozás jelentkezik, azt az élelmiszert egy ideig ne adjuk a babának. Minden baba más, a popsijuk bőre is mutathatja, hogy készen áll-e a bélrendszere az adott táplálék emésztésére.

Ez is tetszeni fog