Quantcast
Kezdőlap KedvencekTestvér Mekkora az ideális korkülönbség testvérek között?

Mekkora az ideális korkülönbség testvérek között?

Éva Magazin

Vajon mivel járunk jobban, ha egymás után jönnek a gyerekek és egyben letudjuk a kisbabás időszakot? Vagy csak egy jó nagy kihagyás, mondjuk 5 év után jöjjön a tesó? Tételesen megnéztük, mi lehet a legjobb megoldás.

Kevesebb, mint 2 év korkülönbség

Azoknál az anyáknál, akiknél egymás után jönnek a gyerekek, még bennük van a rutin, hogy mit kell csinálni hasfájósság vagy fogzás idején, tehát több időt töltenek baba üzemmódra hangolva.

Előnyök: Játszótéri bölcsesség, hogy a kis korkülönbség arra jó, hogy a gyerekek hamar eljátszanak együtt. Sok anyuka arról számol be, hogy a kezdeti időszakban nyoma sem volt a testvérféltékenységnek. A kis korkülönbség később kifizetődővé is válik: a hasonló korú gyerekek számtalan programra mehetnek együtt, a táncórától a focin át a táborokig. Fontos tényező a tesókedvezmény!

Hátrányok: Hello káosz! Az első két évben szinte tervezhetelen az élet egy kicsivel és egy minivel. Passzolgatják egymásnak a betegségeket is, hol az egyik nem alszik, hol a másik. Az egyetlen állandó tényező, hogy anya mindig krízisfigyelő üzemmódban van. És persze az alvás a szülőknek luxus, az etetés, lázcsillapítás, orrszívás, altatás, mosás ötszögében könnyen darálóvá válnak a hétköznapok, ami jelentősen megterheli a párkapcsolatokat.

Testvérféltékenység: “1-2 év korkülönbséggel született gyerekek között is megfigyelhető, annak ellenére, hogy ők ebben a korban még nem tudják megfogalmazni az érzéseiket, ezért sokszor egyszerűen csak dühösek” – mondja Valerie Maholmes, amerikai fejlődéslélektani szakértő, aki szerint a heves érzelmi kitörések ellenszere egyszerűen csak az ölelés. Viszont azt tanácsolja, hogy ilyenkor senkit se hagyjunk ki a buliból: mindenkinek jár az a szeretgetés.

Harmónia tipp: Segítség! – kérjünk bárkitől, akitől csak lehetséges: a partnertől, a szülőktől, bármely családtagtól vagy akár bébiszittertől. Így mindkét gyerek kaphat külön figyelmet, de az anyának vagy apának is fontos néha kiszakadni a káoszból. Akár csak egy gyors bevásárlás, séta vagy futás idejére is.

2-4 év közötti korkülönbség? Vagy afölött? Olvasd tovább az Éva magazin oldalán >>

Ez is tetszeni fog