Quantcast

Mi legyen a gyerekkel nyáron?

pottyos

Időszerű a kérdés. A gyereknek több, mint 2 hónap nyári szünete van, a szülőnek húszon pár nap. A differencia áthidalható? Mi legyen a gyerekkel a fennmaradó időben?

Időszerű a kérdés. A gyereknek több, mint 2 hónap nyári szünete van, a szülőnek húszon pár nap. A differencia áthidalható? Mi legyen a gyerekkel a fennmaradó időben?

nyar gyerek

Jó lehetőség az ott alvós, vagy napközis, iskolai szervezésű, sport, kézműves vagy nyelvi tábor. A nagyszülők is hadra foghatóak és nagyobbacska gyerekek már egyedül is tölthetnek időt otthon. A megfelelő megoldást és a programok helyes arányban történő kombinálását mindenkinek magának, az ő gyermeke egyéni igényire, lehetőségeikre szabva kell megtalálnia. Néhány támpont azonban adott a nyár szervezéséhez.

Mire kell vigyázni? Tippek a tartalmas szünidő megtervezéséhez.

A gyermek felügyelete, biztonsága megfelelő legyen. A kulcsos gyerekek ideje lejárt, egy gyermeknek sem jelent vonzó programot, ha csak teng-leng, egész nap várja, hogy hazaérkezzen valaki.

Fontos, hogy struktúrát vigyenek a nyári szünetbe is. Néhány nap pihenés után ki kell alakítani a napok rendjét, hogy hasznosan teljen az idő. A kerettelenség unatkozást szül.

Legyenek olyan programok, amit várni lehet. Családi nyaralás, közös, együtt töltött idő a szűk családdal nagyon jó, ha bele tud férni a nyárba.

Vegyék figyelembe, hogy mit akar és nem akar a gyerek. Ne küldjék intenzív nyelvi táborba, ha ő lovagolni szeretne. Ne kényszerítsék a nemszeretem osztálytárssal táborba, ha ő inkább a legjobb barátnője telkére kapott meghívással élne.

Ne erőltessék a tanulást és a gyakorlást, ráérnek majd ilyesmivel a nyár végén foglalkozni. A gyerekek akkor is érnek és fejlődnek, ha látszólag ‘csak’ játszanak. A szabad levegőn mozgás az egyik legfejlesztőbb dolog.

Kicsit tágítsák a gyermek komfortzónáját, legyen lehetősége olyan dolgokat is megtapasztalni, amiket év közben nem. Városi gyereknek élmény lehet a vidéki életmód, sokat számítógépező gyerek megtanulhat úszni és aki ügyetlen a sportokban rájöhet, hogy mégis ő a legkitartóbb, ha kiránduláson kilométereket kell menni.

Vannak olyan gyerekek, akik 9-10 éves korukig még nem állnak készen arra, hogy ott alvós táborba menjenek. Kezdjék a szoktatást ott alvós pizsama-partykkal, várjanak türelmesen, nem válik a gyerek hátrányává, ha majd jövőre próbálja csak ki az ott alvós tábort.

Előfordulhat, hogy bár a nagyszülők szívesen vállalják a gyerekeket, a gyerekek mégis vonakodva mennek, vagy néhány nap után haza kívánkoznak. Ez természetes, hiszen az otthoni megszokott személyeket, környezetet és szabályokat igénylik, ezt vegyék figyelembe a tervezéskor,

Apa-anya felváltva is tölthetnek időt a gyerekekkel. Ilyenkor sajnos nincs együtt az egész család, de előnye ennek a felállásnak, hogy több időt sikerül lefedni a gyermek szünidejéből, és sikerülhet kettesben is időt töltenie gyermekével, amire év közben kevés a lehetőség.

Nem kell feltétlenül súlyos tízezreket fizetni egy-egy gyermekprogramért, vagy strandolásért. Az internet segítségével számos ingyenes programot találhat, illetve a gyerekek azt is értékelik, ha egy távolabbi, ismeretlen játszótérre mennek, ha piknikeznek egyet akár egy városi parkban, vagy ha a meglévő dolgokat használják végre aktívabban (bicikli, roller, görkori, labda).

Érdemes más szülőkkel összefogni, hiszen minden szülő számára nehézség a gyermek sok szabadidejének lekötése. Egy szülő egy-egy napra bevállalhatja gyermeke barátait, hogy aztán máskor ő bízhassa csemetéjét az ismerős anyukára. Ami a szülőknek praktikus megoldás, az a gyereknek öröm, hiszen biztosítják számára, hogy ne szakadjon meg a kapcsolat nyáron sem a barátaival.

A nyári szünet akkor lesz jó, tartalmas élmény gyermekének, ha a pihenés, feltöltődés, érdeklődésének és érettségi szintjének megfelelő programok kerülnek előtérbe. A nyár vége felé aztán időt kell hagyni a gyermeknek, hogy visszazökkenjen a régi kerékvágásba. Még nem késő nekiállni a szervezésnek, hogy az idei nyár igazán felejthetetlen élmény legyen!

Deliága Éva, gyermekpszichológus

Ez is tetszeni fog