Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Miért nem mondta senki, hogy ez ilyen nehéz?

Miért nem mondta senki, hogy ez ilyen nehéz?

pottyos

Sok szülő elköveti azt a hibát, hogy csak a várva várt pocaklakó megszületéséig tervez. Terhességi vitamin, magán nőgyógyász, Apa mesél a pocaknak, hipnoszülés, dúla és minden más, hogy a terhesség a lehető legzavartalanabbul teljen és a szülés szép élmény legyen. És kész. Ezzel vége is az előre tervezésnek.

 

Hazahozzák majd a babát a színek szerint összeválogatott hangulatos, barátságos, újonnan kialakított gyerekszobába és kész. Mindent megtettek. Minden terv szerint alakult. Vagy nem. Úgy még nehezebb.

“Hűha, ez a pici hangos csomag, ez már mindig itt lesz? Az én felelősségem életben tartani? Most mit akar? De az előbb evett! Apa vedd fel te! Nem nyugszik meg. Nézd, csak azt szereti ha valaki körbe sétálgat vele. Ne ülj le, azt nem szereti. Jaj, de tündéri, elaludt. Ne rakd be az ágyába, úgy csak 10 percig alszik. Most megint enni kér, nem most fejezte be az evést? Sír. Talán fáj a hasa? Hány óra? Már délben is pisilnem kellett, már délután 3 van? Drágám, mondd meg anyukádnak, hogy holnap nem kell jönni, köszönjük. Etessem kiskanállal? Kapjon cumit, nem fog rászokni? Érthető, hogy ma rosszabbul aludt szegénykém, hiszen jön a foga. Csak nehogy beverje a kis buksiját. Jól csinálom? Senki sem mondta, hogy ez ilyen nehéz!”

Bármely kismama agyából származhatnának ezek a szemelvények. Erős és meghatározó élmény: Nehéz. Nehéz a nap 24 órájában készenlétben állni. Nehéz a saját ritmusból kiesve egy kisember ritmusához igazodni. Nehéz félretenni az alapvető biológiai szükségleteket: nem akkor és nem annyit aludni, amitől kipihentnek és energikusnak érezhetnénk magukat. Kapkodva, rendszertelenül enni, kimaradni a felnőttek világából. Piszok nehéz. Mégis csinálni kell.

Mi segíthet?
A tudás, hogy nincs egyedül.
Az öröm, hogy a gyerek egészséges és szépen fejlődik.
A remény, hogy elmúlik és lesz jobb.
A tudat, hogy Ön jó anya!
A reális elképzelése annak, hogy milyen egy kisbabát gondozni. Igen, ez ilyen embert próbáló feladat.
Segíthet még a társ, nagyszülő, gyermekvigyázó, akivel meg lehet osztani a babab körüli teendőket.

Egy anyának is vannak jogai. Vágyai. Szükségletei. Alvásigénye.

Töltődjön, hogy tudjon adni! Ismerje fel saját határait! Ha már a végletekig kimerült, kérjen segítséget! Csodákat tehet egy kis saját magára szánt idő! Egy kis kirakatnézés, egy barátnős összejövetel, vagy csak egy nyugodt éjszakai alvás. A legtöbb ezek közül még pénzbe sem kerül! Engedje meg magának, hogy néha ember, nő is legyen, ne csak anya-robot. Keresse meg magában, hogy mire vágyik? Ön hogyan tudna a legjobban töltődni?

Merjen segítséget kérni! Ha anya kipihentebb, az a gyermekre is jó hatással van. Néha helyezheti magát előtérbe! Legyen annyira fontos saját magának, hogy magával is törődik. Néma gyereknek anyja sem érti a szavát. Hogy jön ez most ide? Ha Ön nem jelzi, hogy segítségre van szüksége, lehet, hogy az a benyomása az Ön körül lévő embereknek, hogy Ön mindent bír. Apa, a nagyszülők, nagynénik-nagybácsik, keresztszülők, barátnők is jobban meg tudják találni a helyüket, szerepüket a gyerek körüli teendőkben, ha Ön teret hagy nekik. Ha kimutatja, hogy vágyik segítségre, meg fog lepődni, talán többen is segítenek majd, mind gondolta volna. Nem ördögtől való a fizetett segítség gondolata sem, hiszen hátrányosabb helyzetben vannak azok, ahol nem tud segíteni a nagyszülő. Egy szerető, róla jól gondoskodó ember a gyermek hasznára vágyik. Ne feledje, a gyermekre is jó hatással lehet, ha többekkel kapcsolatba kerül. Nem anyaszerepből foglalkozni a gyermekkel mindig könnyebb, hiszen az ideiglenes gyermekvigyázó friss energiákkal, kipihenten érkezik, tele jó ötletekkel. Míg neki egy meghatározott időtartamig kell jó fejnek, türelmesnek, gondoskodónak, érdekesnek, szórakoztatónak lennie, anyának ez élethosszig tartó küldetése. Nem kell megfeszülni, mindenki jól jár, ha időben jelzi, hogy segítségre van szüksége.

Ápolja régi baráti kapcsolatait! Legyen kezdeményező! Anélkül, hogy kimozdulna otthonról is tarthat kapcsolatot barátokkal, sőt, szerezhet újakat. Lehet, hogy a régi barátok azt érzik, hogy Ön eltűnt? Mindig van valami a gyerekkel és különben is, biztos családozik. Éreztesse velük, hogy fontosak Önnek és törekedjen a rendszeres kapcsolattartásra. A kisbabás témák kiváló apropót adhatnak más hasonló helyzetben lévő anyukákkal való kapcsolatfelvételre. Az internet segítségével csatlakozhat Önnek szimpatikus fórumokhoz, ahol nem baj, hogy csak rendszertelenül, a legképtelenebb órákban tudja majd elolvasni az újdonságokat. Így új élethelyzetéhez való, friss kapcsolatok is születhetnek. Ön is szervezhet programokat a környezetében lévő kisgyerekes ismerőseinek. Valószínűleg hálásak lesznek a kezdeményezésért.

Gyermekpszichológusként azt tapasztalom, hogy a legtöbb kismamának, kisgyereket nevelő családnak vannak nehézségei. Olyan gyermek, aki mindig mosolygós, kiszámíthatóan jó étvággyal eszik, sokat alszik, hagyja a szüleit pihenni, jól alkalmazkodik az új helyzetekhez, könnyedén veszi, mikor jön a foga és szereti, ha pelenkázzák, talán csak a fantáziánkban létezik. Minden gyermek egy meghatározott habitussal, temperamentummal jön a világra és maximum abban lehet eltérés a családok között, hogy az adott gyermek személyisége mennyire passzol a szülőkéhez. Egy nyugis szülőpár pörgős, mozgékony, ingerkereső gyereke nagy feladatot ró a szülőkre, míg ott, ahol a szülők is extrovertáltak, aktívak egy ugyanilyen habitussal bíró másik kisgyerek jobban passzolna a családba. Aki azt hiszi, hogy biztos másoknak könnyebb, jó eséllyel téved. Vannak, akik nem vallják be a problémáikat. Vannak olyan családok, akik idillinek tűnnek, abban a húsz percben, mikor a játszótéren látjuk őket. De higgyék el, mindenkinek van kérdése, tanácstalansága, kisebb-nagyobb nehézsége a saját gyermekét illetően. Így jó érzés lehet tudni, ennek ilyennek kell lennie! Hogy miért nem mondta senki, hogy ez ilyen nehéz? Talán mert átadhatatlan, hogy mit jelent, ha az embernek gyermeke lesz. Kár is lenne a nehézségeket ecsetelve elriasztani bárkit is a gyermekvállalástól, hiszen összességében a szülők nagy része azt mondaná, hogy semmi pénzért nem cserélné el ezt az élményt!

 

Deliága Éva

 

Kép forrása

Ez is tetszeni fog