Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Minden gyerek dühöng: így kezeld

Minden gyerek dühöng: így kezeld

pottyos

Ijesztő. Erőteljes. Minden szülő rémálma. Mégis, elkerülhetetlen, természetes velejáró.

Minden gyerek dühöng, ez egy univerzális igazság. Sajnos, azt sehol nem tanítják, hogy ezt hogyan kellene kezelni. Ráadásul sokszor – önhibádon kívül – összekevered a rossz viselkedéssel. Pedig ha meglenne a szupererőd, hogy kezeld a dühöngést, az sok fájdalomtól, és, persze, bosszúságtól kímélne meg.

Minden dühös gyerek csak a csúcsa egy komoly, titokzatos, Titanic-jéghegynek.

Az alábbi tippek írója 20 évig tanulmányozta a gyerekek viselkedését, és elképesztő igazságokat talált. Amikor embereket vizsgálsz, akkor egy idő elkezded látni a mintákat, és kezded megérteni, hogyan is működik az ember. És a gyerekeket bizony sokáig félreértették.

Amikor a gyerek dühöng, akkor kommunikál. Könyörög a segítségedért. És nagyon vágyik a kapcsolatra.

Mégis, ennek az ellenkezője a természetes reakció ilyenkor. Elég sok esetben, pedig biológiailag pont az ellenkezőjére vágyunk, érdekes, nem?

A düh a nagy érzések manifesztációja. A gyerek nem tudja megfogalmazni, hogy “annyira frusztrál, hogy ezek a Lego-darabok folyton leesnek az építmény tetejéről”. Vagy, “az oviban az óvónéni kiabált a legjobb barátommal. Nagyon rosszul éreztem magam, mert láttam, hogy sír, és nem tudtam neki segíteni”.

A gyerekek úgy viselkednek, úgy reagálnak, amit ismernek. A kérdés már csak az, hogy a szülő hogy reagál erre. Ijesztő, nem mindig érthető, hogy éppen miért csinálja. De nem neked akar kellemetlenséget okozni, hanem éppen ő él át kellemetlenséget.

A dühös gyerek nagy érzéseket kommunikál. Vágyakat, vagy nem akarásokat. A düh felszíne alatt nagy fájdalmak lapulnak. Amikor a gyereked dühöng, te maradj nyugodt és ne hagyd ebben egyedül. Mindenki szeretné kiönteni a lelkét valakinek, mindenkinek jól esik, ha levezetheti a frusztrációját valahogy. És ha a gyereked bízik benned, akkor téged tisztel meg ezzel, még ha egy dühöngés formájában is.

Íme, három dolog, amit ilyenkor tehetsz.

1. Semmi.
Igen, néha az a legjobb, ha nem csinálsz semmit. Amikor a gyerek dühöng, nem rád dühös. Neked csak elmondja, hogy valami problémája van. Ha nem csinálsz semmit, azzal mintegy meghallgatod, ami jól fog esni neki, és megvígasztalódik.

2. Hallgasd meg.
Ahogy minden felnőttnek, úgy egy gyereknek is jól esik, ha azt érzi, meghallgatják, és támogatják. Leteremtésre, kioktatásra vágyunk mikor el vagyunk kenődve? Nem. Ahogy a gyerekek sem. Figyelj oda, hallgasd meg, ítélkezés nélkül. Nem kell azonnal kommentálni, elég meghallgatni.

3. Vígasztald.
“Itt vagyok, ha szeretnél egy ölelést”. Ez nagyon jó mondat. Néha működik, néha nem. Meg kell próbálnod.

Forrás: huffingtonpost.com

Ez is tetszeni fog