Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia “Mit tanultam két év alatt a babától, aki nem akar aludni”

“Mit tanultam két év alatt a babától, aki nem akar aludni”

pottyos

Ha két gyereked van, és az első tökéletes alvó, a másikat viszont sehogy nem tudod rávenni, hogy elaludjon, akkor értetlenül állsz a helyzet előtt. Mit csinálsz másképp? Semmit.

Az első gyerek hat hetesen végigalussza az éjszakát, 8 óra, mély álomban. Te gondolatban hátbaveregeted magad, megy neked ez az altatás dolog. Még szerencse, hogy minden szakirodalmat elolvastál, most átültetted a gyakorlatba. Nem is volt nehéz.

Aztán megszületik a második gyermeked. Mire eléri a hat hetes kort, már tudod, hogy ezúttal valami más lesz. Üvölt. Nincs semmi baja, mégis üvölt éjszaka. Megpróbálsz mindent, ami az első gyereknél simán működött, de semmi nem válik be. Újra átolvasod a könyveket, hátha valamit kifelejtettél. Semmi.

A nyugtalan, nehezen alvó gyerek arra mindenképp megtanít, hogy egy kicsit szerényebb légy a gyerekeddel elért teljesítményekkel kapcsolatban. Van az az anyuka, aki azért panaszkodik a játszótéren, mert előző éjjel csak 7 órát tudott aludni, és most fáradt. 7 órát! Valószínűleg észre sem veszi, hogy a körülötte lévő anyukák, akik összefüggően húsz percet, összesen pedig talán 4 órát aludtak, most egy kanál vízben meg tudnák őt fojtani.

Mert lehetsz bármelyik oldalon, és ez igazából nem tőled függ. Lehetsz az az anyuka, aki kisimultan sétál a játszótéren, mert a gyerek 8 órát aludt, így te is, de lehetsz az az anyuka is, aki mögött három óra alvás van, pedig odafigyelt, mindent jól csinált, mindent megtett, hogy a gyerek aludjon, és ez mégsem sikerült.

És ha a gyerek rossz alvó, akkor még hosszú ideig a kialvatlanság vár rád. És az bizony nem kellemes, a hosszú alváshiány fárasztó.

Akinek rossz alvó a gyereke, az nagy együttérzéssel tud minden karikás szemű anya-társra tekinteni a játszótéren. Ha a tiéd jó alvó, tedd mégis ezt te is. És kérlek, ne kínozd őket azzal, hogy elmeséled, mennyit aludt sírás nélkül a gyerek.

Mert van három dolog, amit semelyik alvós könyv nem mond el:

1. Senkinek nem a hibája

Ahogy az is hibás gondolat, hogy te csinálod az altatós témát tökéletesen, ha a gyerek végigalussza az éjszakát, úgy az is tévedés, hogy rosszul csinálsz valamit, ha nem tudod elaltatni. Az alvás nem egy anyák közti verseny, nem szabad felvágni azzal, hogy milyen jól megy. Mert nem csak tőled függ. Ezért ne is nézd le azokat az anyatársaid, akik kialvatlanságra panaszkodnak állandóan.

2. Néha nincs rá válasz

Az altatási technikák és a könyvek hasznosak, és nagyon sok minden, amit leírnak bennük, működik. És néha nem. Nagyon sok minden befolyásolja a gyerek alvását, lehet, hogy fáj a hasa, lehet, hogy családi konfliktusból érzékelt valamit, és nyugtalan. De lehet, hogy ezek egyikse sem áll fenn, és mégsem alszik. Van olyan gyerek, aki televan energiával, és nem tudja levezetni nap közben, hiszen még kicsi, viszont emiatt kevesebb alvásra van szüksége. Nincs rá tuti tipp, csak a türelem és az idő.

3. Idővel jobb lesz

Minden gyerek eljut arra a pontra, amikor egyszercsak végigalussza az éjszakát. Gondolj erre, mikor úgy érzed, hogy már nem bírod. Eleinte lehet, hogy te leszel az, aki felriad az éjszaka közepén, mert már szinte várja a szervezeted az ébresztést, de aztán ez is elmúlik. Újra lesznek olyan éjszakáid, amelyeket végigalszol.

Kitartás!

Forrás: babyology.com.au

Ez is tetszeni fog