Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Nálad a saját ágyában alszik a gyerek?

Nálad a saját ágyában alszik a gyerek?

pottyos

Egy gyermek születése után hamar eljön az a pont, amikor azt érzed, mit meg nem adnál egy jó alvásért. Ha a baba már nagyobbacska, akkor jó esetben végigalussza az éjszakát – de akkor pedig megkezdődik az az időszak, hogy „anyu, hadd aludjak veletek!”. Mit lehet tenni?

Amikor egyébként is fáradt vagy, és az éjszaka közepén arra ébredsz, hogy bökdös a gyerek, hadd aludjon ott, akkor nem kezded el nevelési célzattal visszaterelgetni az ágyába, inkább hagyod, hogy elaludjon ott, te is minél gyorsabban visszaalhass. Persze ez a taktika megbosszulja magát, hiszen előbb-utóbb úgyis arra ébredsz, hogy nem fértek el, rugdos.

Ha azonban elhatározod magad, és nem a legkisebb ellenállás felé mész, akkor arra készülj fel, hogy sok sírással találod majd szembe magad. Viszont le tudod nevelni a gyereket, hogy ne veletek, hanem a saját ágyában aludjon.

Elalvás előtt

Olyan időszakban kezdd el, amikor viszonylagos nyugi van. Ne nyaralás előtt, vagy amikor egyébként is borul a rutin. Ha megfelelő az idő, akkor már délután kezdd el neki mondogatni, hogy mire számíthat. Mondd el, hogy anya és apa alszik a hálóban, a gyerekek a saját szobájukban alszanak. Így már tudja, mire számíthat.

Jó segítség például, ha készítesz egy mesekönyvet, amit a gyerek kiszínezhet. Egyszerű illusztrációkból összeállíthatod, és a történet valamiképpen kapcsolódjon ahhoz, hogy a gyerekek a szobájukban alszanak. Így jobban elfogadja ezt a történetet.

Lámpaoltás után

Ez az a pont, ahol a legtöbben elgyengülnek. Mert bizony a gyerek sírni fog és vádaskodni. De próbáld azt szem előtt tartani: a gyereked előbb-utóbb úgyis egyedül fog aludni. Akkor miért ne előbb?

A szakemberek azt mondják, ha egyszer elhatároztad magad, akkor kicsit sem szabad megengedni, hogy nálad aludjon. Nincs öt perc, nincs csak ma este, mert akkor nem fogja sosem megszokni. Most sok sírás lesz, de idővel elfogadja, és akkor végre alhatsz.

Ha az a szokás, hogy lefekvéstől a te ágyadban alszik a gyerek, akkor nehezebb dolgod lesz. Ilyenkor azt tanácsolják, hogy eleinte aludj te nála. Ne az ágyban, vigyél be valamit, aludj el vele és maradj ott egész éjszaka. Ha az éjszaka közepén felkel és nem vagy ott, akkor úgyis el fog indulni keresni. Úgyhogy eleinte ott kell aludnod, hogy amikor felébred, akkor se ijedjen meg.

Két-három éjszakával később már elég, ha leülsz mellé egy székbe, amíg elalszik. Éjszakáról éjszakára kerülj egyre messzebb az ágyától. Először az ajtóba, aztán a folyosóra, aztán végre mehetsz a másik szobába. Ha kijön a gyerek, egyszerűen tereld vissza a szobájába.

Másnap reggel

Hogy ment? Ha nem jól, akkor bátorítsd tovább a gyereked, és magyarázd el neki újra a szabályokat. Ha nem jött át hozzád az éjszaka, akkor dicsérd meg nagyon! Mondd el neki, hogy milyen nagy, legyél teljesen oda. Ez büszkeséggel fogja eltölteni.

Jutalmazd meg, ha egész éjjel az ágyában marad. Találj ki történeteket, hogy mi mindent hoz az alvástündér azoknak a gyerekeknek, akik egész éjjel a szobájukban maradnak. Ez apróság is lehet, a lényeg a díjazáson van.

Lehet, hogy nem csak egy taktikát kell majd kitalálnod, de az a lényeg, hogy legyél következetes. Ha nem engedsz, előbb-utóbb eredményre jutsz majd, és végre alhatsz egy jót!

 

 

Forrás: Parenting

Fordította: Pethő Réka

Ez is tetszeni fog