Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Nincs semmi baj a túlzó anyai szeretettel

Nincs semmi baj a túlzó anyai szeretettel

Pöttyöslabda

Ne félj, hogy túlságosan szereted: a szeretet adta biztonságérzet csak jó hatással van a gyermekedre.

Nagyon sokakban felmerül, hogy vajon probléma-e, ha a gyerek szorosan kötődik a szüleihez. Mi van, ha ez azt okozza, hogy később nem tud önálló, önellátó felnőtté válni. Ám ez egy mítosz, ami sokkal inkább az ellenkező módon van összefüggésben.

Röviden: a kötődés nem lassítja a fejlődést, hanem erősíti azt.

Amikor a gyermeked neveled, nyilván alapvető célod, hogy megalapozd, hogy önálló felnőtté tudjon válni: legyenek saját céljai, alakítsa ki a saját véleményét, hozza meg a saját döntéseit. Mit tehetsz, hogy ezt elérd?

Amikor a gyerekek kicsik, főleg 3 év alatt, mennek az anyjuk után, sírnak, ha az nincs ott, és követelik, hogy szüleik figyelme csak rájuk irányuljon. Ez abból fakad, hogy még semennyire nem képesek gondoskodni magukról – ezt persze ők nem így fogalmazzák meg, csak elveszítik a biztonságérzetüket azonnal, ha az anyjuk nincs ott.

Ha a kötődés erős, ha biztosra vehetik – szintén nem tudatosan, hanem ösztönösen -, hogy ott vagy számukra, akkor minden energiájukat a növekedésre fordíthatják. Ez a kor előrehaladtával is igaz, akkor is, amikor kisebb dolgokban már önállóak is tudnak lenni. A szoros kötődés tehát egy biztos hátteret jelent: nem kell megküzdeniük a figyelemért, nem kell szoronganiuk a biztonságérzet hiányától.

Ez a szoros kötődés a biztonság iránti igény kielégítése: ha ezt megadod a gyermekednek, akkor csak jobban, gyorsabban fog fejlődni. Könnyebben beilleszkedik a társas közegekbe is: nem akar mindenáron megfelelni, nem akarja mindenáron elérni, hogy szeressék, hiszen te szereted, és ez elég.

Nem akar a figyelem középpontjába kerülni, nem kezd el nagyzolni: nem vár ilyen típusú elismerést, mert “rendben van az önértékelése”, biztonságban van a szereteted védelmében.

Nem tudod tehát túlságosan szeretni a gyereked: a gyereknek pont erre van szüksége, a feltétel nélküli szeretetre.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne szidhatnád le időnként. Mindaddig, amíg pontosan tudja, hogy ettől te ugyanúgy szereted. Arra figyelj, hogy ne a követeléseit, hanem a szükségleteid elégítsd ki, de azt mindig, minden alkalommal.

Nem kell abba az irányba löknöd, hogy nőjön fel, hogy önállósodjon. Add meg neki a biztonságot, hogy ne kelljen görcsösen keresnie a szeretetigénye kielégítését: az önállóság egyik legfontosabb táplálója a magabiztosság, amit a biztos háttér ad.

Forrás: mother.ly

Ez is tetszeni fog