Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Otthon egyedül: mennyi idős az elég idős?

Otthon egyedül: mennyi idős az elég idős?

pottyos

Egy kanadai bírósági ügy kapcsán merült fel a kérdés: mennyi idősen elég nagy már a gyerek, hogy otthon hagyd egyedül?

A szóban forgó esetben egy nyolc éves kisfiú volt a főszereplő. Őt egyedül nevelő anyukája minden nap 3 és 5 óra között egyedül hagyta otthon a gyereket, úgy gondolta, elég nagy hozzá. A gyerek apja pedig egy szociális munkás segítségével feljelentette az anyát ezért.

A bíróság az apának adott igazat: az ítélet szerint egy nyolc éves gyerek valóban túl fiatal ahhoz, hogy otthon maradjon egyedül. Az anya azzal védekezett, hogy ez nem egyszerűen az évek számától függ, érettségi kérdés is. És szerinte az ő fia már elég érett ahhoz, hogy egy ilyen rövid időre egyedül lehessen hagyni.

Végül a bíróság állítása szerint egy tíz év alatti gyerek nem bír azokkal a kognitív képességekkel, amely szükségesek ahhoz, hogy egyedül maradhasson.

Ez veti fel a kérdést, hogy vajon mégis mi az a kor, amikortól már bátran egyedül hagyhatjuk a gyereket? Persze minden szülő aggódik, nyilván neked is azonnal eszedbe jut: megüti magát és nincs, aki segítsen neki, vagy még befolyásolható, és így valaki tudja bántani. Szerinted mennyi idős kortól nem jelent ez valós veszélyt?

Forrás: parenting.com

Ez is tetszeni fog