Quantcast
Kezdőlap Szabadidő Piknikre fel!

Piknikre fel!

Kovács Móni

A piknikről nekem valamiért mindig Párizs, egy kockás pléd, bor, sajtok, baguette no meg a szerelem jut eszembe. Pedig ennél jóval hétköznapibb tevékenység is lehet belőle – ha hagyjuk!

A fiammal – amíg nem járt bölcsibe, én pedig az irodába dolgozni – rendszeresen ejtettünk meg amolyan “kinti reggelizést”, ami azt jelentette, hogy elmentünk egy közeli pékségbe, megvásároltuk a pogácsát meg a csokis akármit (én tutira azt vettem magamnak, már nem emlékszem pontosan), és a közeli téren elfogyasztottuk az elemózsiát. Néztük, hogy mi minden történik körülöttünk, a jövés-menés teljesen lefoglalt bennünket.”Beszélgettünk” (vagyis én mondtam hogy mit lát), és persze az akkor még igen aprócska fiam imádott a környezetében található dolgokra felmászni, szóval a testmozgást is beiktattuk. De a legfontosabb, hogy az arcán láttam: imádja az így eltöltött időt.

Eltelt azóta két év, én órákat töltök a munkábautazással, ő pedig otthon bekap pár falatot mielőtt reggelizne a bölcsiben. Hiányoznak a reggeli lopott órák és a nyugodt körülmények az evéshez. Épp ezért úgy gondoltam, hogy az idén nyáron kipróbáljuk a piknikezést, amikor mindketten szabadságon leszünk. Nem kell hozzá Párizs, se bor, a baguett helyett jó lesz a zsömle vagy a kifli, de úri murit tartunk majd a játszótéren, az egyszer biztos!

Ennivaló

Központi kérdést képez az ennivaló tárgya. A piknikezés nem egyenlő a péksütemény-evéssel, így minimum szendvicseket készítek, de inkább külön dobozba pakolok kockázott sajtot, felvágottat és zöldségeket, viszek egy kis vajat, és helyben fogjuk elkészíteni a szendvicseinket – vagy, ahogy a fiam szereti, csak simán betolja majd a sonkaszeleteket.

Felkarikázott banán, barack és alma is kerül egy másik dobozba, egészen egyszerűen azért, mert csak ezeket eszi meg.

Ha nagyon jó időszakom lesz, akkor még süteményt, vagy cookie-t is fogok sütni, szóval azt hiszem meghívjuk a barátainkat is – minél nagyobb a társaság, annál jobb a móka!

Felszerelés

Környezettudatos anyaként persze szívószál meg eldobható tányér szóba sem jöhet, így mindent kiporciózok majd a dobozokba, kést és egyéb szükséges evőeszközöket is csomagolok (a férjem évek óta hordja haza a fesztiválokról a 2-eurós poharakat, amiket otthon előszeretettel használunk), de a plédet biztosan nem fogom otthon hagyni. Még jó, hogy van egy hatalmas hátizsákom, amibe minden belefér! Vannak NEM ELDOBHATÓ, színes műanyag tányérjaink otthon, azokat is elteszem majd.

Szalvétát a mi háztartásunkban csak akkor lehet találni, ha az anyósomtól kapunk ajándékba (jellemzően karácsonykor és húsvétkor), így a rég használt textilpelusokkal fogunk kezet és szájat is törölni, ahogy egyébként otthon is szoktuk.

Természetesen rengeteg imádnivaló piknikkosár is van a piacon, de azok elég sokba kerülnek (bár a Vaterán vagy a Piactéren is kifoghatunk egy-egy méltányos árú ajánlatot!) Romantikusoknak és megszállott piknikezőknek viszont megérheti beszerezni egyet.

Program

Ha a játszótérre megyünk, akkor különösebben meg sem kell erőltetni magunkat, de bármilyen játékot lehet játszani. Például ha már ott vannak az üres műanyag-poharak, akkor lehet célba dobni kővel, vagy fapálcával, nálunk örök favorit a homokba rajzolgatás, no meg a hangyák megfigyelése. Vihetünk társasjátékot és persze nézhetjük a felhőket is, amit én imádtam gyerekkoromban. Sőt! Megtaníthatunk a gyerekeinknek rég elfeledett játékokat is, amit szüleink, vagy nagyszüleink játszottak a nyári szünetekben. Mi például otthon golyóztunk, és biciklikereket hajtottunk fapálcával. Itt találhattok például régi játékokat.

A piknikezés kiváló projektje lehet a műanyagmentes júliusnak is! Ne szemeteljetek, ha mégis termelődik valami, akkor azt vigyétek haza, gyűjtsétek szelektíven. Sőt! Bónusz programként szervezhettek pár perces szemétszedést is – akkor viszont gondoskodj szemeteszsákról, és védőkesztyűről is a gyerekeknek!

Jó piknikezést kívánunk! 🙂

Ez is tetszeni fog