Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Semmi baja nem lesz a gyereknek egy kis kosztól – mondják a tudósok

Semmi baja nem lesz a gyereknek egy kis kosztól – mondják a tudósok

pottyos

Leesett a cumi a földre? Nyugi, nyald le, és add oda neki. Semmi gond.

Szinte már természetes anyai ösztönné lett, hogy a gyerek teljes környezetét sterilizálod. Nem szeretnéd, hogy kosszal és baktériumokkal érintkezzen, főleg, ha még kicsi. Most viszon van egy kutató, Jack Gilbertnek hívják, aki azt mondja, hogy a kosz valójában jó a gyereknek: jót tesz az immunrendszernek.

A kutató kétgyerekes családapa, és szerette volna megtudni, milyen hatással van a gyerekek szervezetére, ha kitesszük mindazoknak a baktériumoknak, amik a természetes koszban megtalálhatók. Ezért kutatni kezdte a kérdést, és könyvet is írt róla.

Azt mondja, a legtöbb hatás összességében jótékony. Szerinte egy kicsit túlzásba esnek azok az anyák, akik minden fertőtlenítenek a gyerek körül (túlzásba? mi?). Semmi gond, ha a gyerek egy kicsit a sárban játszik, vagy épp megnyalja egy kutya, nem kell aggódni a fertőzéstől.

Persze, ha mindenki influenzás körülötte, akkor fontos, hogy rendszeresen megmossa a kezét, de önmagában az, hogy egy kutya nyálával érintkezik, még nem veszélyes.

Mi a helyzet az étellel, ami leesett a földre? Nos, ha otthon történik, akkor nem kell félned. Elég kicsi a valószínűsége, hogy a padlótokon valami olyan szörnyűségesbe esett bele az ennivaló, ami valós betegséget okozhatna a gyereknek. Ami leesett, az tehát ugyanúgy ehető továbbra is.

Sőt, ha a gyerek érintkezik mindazzal a természetes piszokkal, ami körülvesz bennünket, az jót tesz neki, mert fejleszti az immunrendszerét. Gilbert azt mondja, hogy nagyon sok allergiás panasz kialakulásának az oka a túl steril gyermekkori környezet. Ha a gyerek körül minden fertőtlenítve van, hiper-érzékeny lesz az immunrendszere: ez asztmás, ekcémás és allergiás reakciókhoz vezet.

Ha lenyalod a cumit, ami leesett a földre, és úgy adod a gyereknek, az is teljesen rendben van. Ennél több fertőtlenítésre nincs szükség.

Szóval, engedd a gyerekeid, hogy megtapasztalják a külvilágot. Hadd legyenek koszosak. A tudomány szerint rendben lesznek.

Forrás: ScaryMommy

Ez is tetszeni fog