Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Te is unod minden este ugyanazt a mesét olvasni? Pedig így lesz okosabb a gyereked

Te is unod minden este ugyanazt a mesét olvasni? Pedig így lesz okosabb a gyereked

Pöttyöslabda

Amikor jön az esti mese ideje, és a gyerkőc megint azt a könyvet kéri, amit már 300-szor felolvastál, nem mindig vagy maradéktalanul izgatott. Pedig tudd, hogy a sikeres iskolai évekre készíted fel ezzel!

Hogy miért? Mert ezeken a meséken keresztül fejlődik a szövegértése, ami elengedhetetlen lesz később mind a tanulmányai, mind a mindennapjai szempontjából. Ráadásul amikor felolvasod a mesét, fejleszted a gyerek szókincsét is. Hiszen hogyan máshogy tanulna meg egy új szót, ha nem egy számára értelmezhető környezetben elhelyezve?

Amikor olvassátok a meséket, akkor sok olyan szó megtanulására van lehetőség, amiket ti jellemzően nem használtok. Ilyenkor mindig szánj rá időt, és beszélgessetek el róla.

Az, ha kiemelkedő szövegértési készséggel rendelkezik a gyermeked, nagyban megkönnyíti majd számára az iskolai éveket.

Hogyan dobhatod fel ugyanannak a mesének a 300. olvasását?

Kérdezz bele! Tegyél fel “kifejtős” kérdéseket a gyereknek, például, ha elhangzik, hogy az egyik karakter a másik legjobb barátja, kérdezd meg, hogy szerinte miben különbözik a legjobb barát egy átlagos baráttól? Ez azért is fontos, hogy minél hamarabb megtanulja kifejezni saját magát, a gondolataid, az érveit. Neked pedig érdekes, hiszen megismered a világképét.

Beszéljetek az illusztrációkról! Napjainkban a vizuális kommunikáció domináns, ezért kiemelkedően fontos, hogy a gyermeked tudja olvasni a képeket, értsen meg összefüggéseket. Ezt is a legjobban a mesék rajzaival lehet elkezdeni.

A kedvenc mese háromszázadik olvasása tehát egyrészt kiváló fejlesztő a gyermeked számára, másrészt szuper közös pillanatokat adhat.

Forrás: mother.ly

Ez is tetszeni fog