Quantcast
Kezdőlap KedvencekTudatos gyerekkor Vanuatu-ban betiltották az eldobható pelenkákat – “Nem volt más választásunk”

Vanuatu-ban betiltották az eldobható pelenkákat – “Nem volt más választásunk”

Pöttyöslabda

Egy kicsi sziget hatalmas lépést tett a környezettudatosság és a műanyag-szemét csökkentése felé: betiltották az egyszer használatos pelenkák használatát! “Nem volt más választásunk” – mint mondják, és valóban: szigetként ők már most jelentősen szenvednek a klímaváltozás hatásaitól.

Vanuatu kisgyerekes szülői természetesen felháborodtak a döntés után, szerintük évtizedekkel veti ez vissza őket. Holott az eldobható pelenka is olyan műanyagot tartalmaz, amely több száz év alatt bomlik le, és létezik alternatívája.

Vanuatu a jövőjét igyekszik biztosítani, mondják a politikusok, hiszen az emelkedő tengerszint és a tenger szennyezettsége már most érezteti a hatását. A szennyezett vízből a műanyag bekerül a táplálékláncba, melynek végén az ember fogyasztja el azt.

“Hosszú út áll előttünk” – mondta a politikus, de hozzátette, ismerve Vanuatu lakosságát tudja, hogy fognak rá megoldást találni. Vanuatu számára a klímaváltozás kézzelfogható jelenség, megélik. Hatással van az élelmükre és a hal-utánpótlásukra.

Tavaly már betiltották a műanyag zacskók, szívószálak használatát, és ez is jelentős javulást eredményezett. Egy hónappal a betiltás után azt találták, hogy a lakossági szemétnek már csak 12%-a műanyag, szemben a korábbi 15-18%-al. Ezután betiltották az egyszer használatos műanyag tányérok, poharak, tojástartók használatát is.

Amikor Nagy-Britanniában Michael Gove javaslatot tett az egyszer használatos pelenkák betiltására, olyan felzúdulás volt a válasz, hogy vissza kellett vonnia a javaslatot.

Vanuatu azután döntött a betiltás mellett, hogy megállapították: az organikus szemét és az egyszer használatos pelenkák teszik ki az ország teljes szemetének háromnegyedét.

Ahogy az óceánok állapotáról szóló londoni találkozón nemrég elhangzott: az emberi találékonyság juttatta a Földet abba az állapotba, amiben most van, az emberi találékonyság is juttathatja ki innen.

Forrás: theguardian.com

Ez is tetszeni fog