Quantcast
Kezdőlap KedvencekJátékok 10 DIY szenzomotoros fejlesztő játékötlet

10 DIY szenzomotoros fejlesztő játékötlet

pottyos

Az érzéki tapasztalás és a szenzomotoros fejlesztés nagyon fontos a kisgyerekek fejlődésében, és ezt játékosan is elvégezheted. Mutatunk néhány ötletet, amelyeken keresztül ámulva nézheted, ahogy a gyerkőc új felületeket fedez fel. Ezek közül a legtöbbhöz az alapanyagok már valószínűleg most is megvannak otthonodban.

1. Tépőzár

Az a hang, ami a tépőzár kinyílását jelenti, már önmagában lenyűgözi majd a gyerkőcöt. Ki lehet próbálni sok más anyaggal, mihez tapad, és mihez nem: a zoknihoz? A plüss játékhoz? Előnye, hogy ez az elfoglaltság nem csinál koszt.

2. Zselé

Mit lehet belenyomni? Mennyire süllyed el? Hogyan kell kivenni? A zselé is egy olyan anyag, amivel érdekesen lehet kísérletezni, ráadásul ehető, ezért az sem baj, ha a zselétől ragadó kezét a gyerek a szájába veszi. Ez viszont elég maszatos elfoglaltság, ezért érdemes a szabadban végezni egy pokrócon, amit utána kimosol.

3. Szivacs

Készíts színes szivacsokból szivacslabdát. Színes, érdekes a tapintása, és lehet azzal játszani, hogy mennyi vízet szív fel, és azt hogyan lehet kipréselni belőle. A víz miatt ezt érdemes jóidőben próbálgatni.

4. Alagút

Ez egy kicsit komolyan előkészítést igényel, kreatívoknak ajánljuk! Készíts a babádnak papírdobozból alagutat, és helyezz el benne különböző textúrájú anyagokat. Figyelj oda, hogy ne legyen sötét az alagútban, hiszen akkor a gyerkőc nem mer bemenni. Tapogassa végig, ismerje fel a különböző anyagokat – a félhomály miatt inkább kézzel, mint szemmel. Később alaposan meg is nézhetitek, hogy mit fogdosott meg.

5. Jégkocka festés

Önts a csapvízhez vízfestéket és úgy tedd be a fagyasztóba: így színes jégkockákat kapsz. Ezekkel a szabadban aztán ki lehet próbálni a festést: olyankor, amikor már jó idő van, de ne a legnagyobb kánikulában, amikor a jégkocka pillanatok alatt elolvad. Ezzel a játékkal jól fejleszthetők a szenzomotoros készségek, hiszen nem csak meg kell fogni a jégkockát, de még rajzolni is vele.

6. Kávézó

Ez a játék a képzelőerőt és a szenzomotoros készségeket egyaránt fejleszti. Fogj némi vizet, pár bögrét és irány a homokozó. A bögrébe tett homokot vízzel higítjuk, és jól követhető, hogyan változik az állaga, ha minél több folyadékot öntünk hozzá. Ha már jó az állaga, kezdődhet a kávézás 🙂

7. Rizs

Fogj egy zacskó rizst, szórd bele egy tálba, tegyél bele néhány fajátékot és kész az elfoglaltság. Süllyed, előkerül: a gyerkőc órákig el fog szórakozni vele. Miért rizs? Mert szuper hangja van, és nem baj, ha a gyerek lenyel belőle egy-kettőt.

8. Színes spagetti

Főzz meg egy nagy adag spagettit, dobd fel egy kis színnel, tedd a lavórba. A benne totyogó gyerek a lábával is felfedezheti, utána pedig nyúlkálhat benne, kiválogathatja, össze-vissza tekergetheti!

9. Labda és víz

Kicsi gyereknek remek elfoglaltság, ha egy tálcába öntesz egy kis vizet, abba beleteszel pár labdát, és hagyod, hogy felfedezze, hogyan csúszik és csobban.

10. Fények

Fogj egy elemes fényfüzért, tedd bele egy befőttes üvegbe és jól zárd le. Nézd, ahogy a kisgyereked felfedezi a fényt, forgatja, elgurítja.

Forrás: redtri.com

Ez is tetszeni fog