Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia 5 hiba, amit NE kövess el, amikor oviba megy a gyerek

5 hiba, amit NE kövess el, amikor oviba megy a gyerek

pottyos

Most kezditek az ovit? Ezt az öt hibát ne kövesd el, hogy jól induljon a gyereknek az év.

1. Negatívumok a középpontban

Ne azt hangsúlyozd, hogy mi nem lesz számára kellemes, amikor benn lesz, hanem fókuszálj azokra az új dolgokra, amik a közös életetekben is szuper újdonságok lesznek. Például minden hétfőn elkészíthetitek együtt a hétindító reggelit, és mesélj arról, hogy milyen jópofa dolgokat lehet ovi után majd együtt csinálni. Hogy te így végre újra elmehetsz délelőtt edzeni? Ezt ne mondd el neki. Ne érezze, hogy kimarad valamiből, csak azért, mert ő oviban lesz.

2. Túlképzés

Szülői ösztön, hogy mindenre nagyon alaposan fel akarod készíteni a gyereket. Úgy képzeld, te vagy Rocky edzője, gyúrod a vállát, mielőtt belép a ringbe. A valóság azonban az, hogy az ovi egy olyan világ lesz, amit te ismersz, de ő még nem. Ha minden lehetséges helyzetre fel akarod készíteni, akkor csak bestresszeled, hogy milyen nehéz lesz az az ovi, és mennyi mindenre kell figyelni. Úgyis kialakítja majd a saját rutinját, az óvónénik pedig ott vannak, hogy vigyázzanak rá.

3. Habozás az ovi előtt

Sírni fog, amikor ott hagyod, de ne biztasd erre azzal, hogy habozol, visszalépsz hozzá. Attól csak még tovább fog sírni, nem lesz olyan, hogy elég, köszi. Amikor az első napról beszélgettek, mondd el neki, hogy te majd elviszed, ő pedig az óvónénikkel marad – mert az sem jó, ha felkészületlenül éri. De ne csinálj túl nagy körítést hozzá. Igen, nagyon rossz lesz otthagyni a síró gyereked, de gondolj arra, hogy az óvónőnek megvan a megfelelő képzettsége az ilyen helyzetek kezelésére. Neked pedig előbb-utóbb úgyis ott kell hagynod a gyereket.

4. Összehasonlítás más gyerekekkel

Felnőttként látsz más gyerekeket is, és megállapítod magadban, hogy ugyanannyi idősen ők a gyerekedhez képest hol tartanak a fejlődésben. Ha azt látod, hogy egy másik gyerek már remekül olvas, vagy nagyon jól tud fára mászni, míg a te gyereked csak folyton beleesik a bokorba – nos, ezt ne oszd meg vele!

Dicsérd meg azért, amiben ügyes, és gondolj arra, hogy ő is meg fog tanulni mindent. A legtöbb felnőtt ember képes bekötni a cipőjét, így ha a te gyereked még nem is tudja, valószínűleg eljut majd oda. Arról nem is beszélve, hogy egy másik anyuka valószínűleg épp a te gyereked nézi, hogy ő már tud valamit, amit az övé még nem. Mindig dicsérj!

5. Ne tedd fel a rettegett kérdést

Nagyon hamar kialakul a reflex, hogy “nem tudom” legyen a válasz arra a kérdésre, hogy “mit csináltatok ma az oviban?”. Ne kérdezz ilyen általánosságokat, pontosíts. Kérdezd meg, kivel játszott ma, vagy ha kimentek az udvarra, melyik mászókára mászott fel a legtöbbet.

A gyereked még nem tud csevegni, ezt csak felnőttként tanuljuk meg. Nem érti, hogy ezzel azt szeretnéd elérni, meséljen a api élményeiről, a konkrét kérdésre próbál válaszolni. Ezért legyél konkrét, aztán úgyis beindul a meseáradat.

Forrás: parenting.com

Ez is tetszeni fog