Quantcast
Kezdőlap Uncategorized 5+1 dolog, amit tudnod kell a fiatalabb és a hosszabb életért

5+1 dolog, amit tudnod kell a fiatalabb és a hosszabb életért

Pöttyöslabda

A genetikánk fontos szerephez jut abban, miként öregszünk, és meddig élünk, de az életmóddal kapcsolatos döntéseink éppen olyan jelentősek. Ha az egészséges öregedésről beszélünk, van választásunk: vagy ülünk és várjuk, hogy összedőljön a kártyavár, vagy proaktívan egészséges életmódbeli döntéseket hozunk. Nyilvánvalóan az utóbbi mellett fogunk voksolni.

De hogyan is fogj neki? Dr. Marc Ronertet, plasztikai sebészt, a Hush & Hush és az IMAGE Skincare márkák alapítóját, az Age Later könyv szerzőjét kérdeztük:

  1. FOGYASSZ EGÉSZSÉGES, TISZTA ÉTELEKET

Azt mondják, az vagy, amit megeszel. Dr. Ronert szerint élelmiszer-fogyasztási és táplálkozási döntéseink vagy egészséges sejteket hoznak létre és tartanak fenn, vagy felgyorsíthatják azok károsodását. „A statisztikák azt mutatják, hogy az amerikaiak a táplálkozás kapcsán életüket lerövidítő döntéseket hoznak, gyakran olyan ételt választanak, amely egészségtelenné, túlsúlyossá vagy elhízottá teszi őket” – mondja. „Valójában az amerikai felnőttek kevesebb, mint 1/3-ának a súlya mozog az egészséges tartományban, és ez közvetlenül összefügg az étrenddel.” A legtöbben túl sokat esznek, túl sokszor és helytelen ételtípust.

Ha szeretnéd meghosszabbítani az életedet, akkor kétszer is fontold meg, mit eszel. Ügyelj rá, hogy a napi étrended egészséges legyen és mind az öt tápanyagcsoportból tartalmazzon elemeket: aminosavakat és fehérjéket, az egészséges sejtek építőköveit; feldolgozatlan szénhidrátokat, amelyek energiaforrásként szolgálnak a test és az agy számára; egészséges zsírokat, melyek energiát adnak és segítik a szervezetet a vitaminok megfelelő felszívásában; rostokat, melyek fenntartják a gyomor és az emésztőrendszer egészségét; vitaminokat, amelyek elősegítik az egészséges szövetek felépítését és fenntartását, harcolnak a gyulladás ellen; valamint a test szerveinek és az idegrendszernek a működéséhez szükséges ásványi anyagokat. Fogyassz rengeteg leveles zöldséget, gyümölcsöt és bogyót, diót és magot, hagymát és más hagymaféléket, teljes kiőrlésű gabonát, burgonyaféléket, babot, borsót és lencsét, halat és tenger gyümölcseit, gyógynövényeket és fűszereket.

  1. HA LEHET, MINDEN NAP EDDZ KB. 30 PERCIG VAGY TOVÁBB

Tudjuk, hogy a mozgásszegény életmód jelentős egészségügyi problémákat okozhat, míg az aktív szervezet meghosszabbíthatja életünk minőségét és hosszát. Egyszerűen megfogalmazva: ha nem mozogsz eleget, az betegségekhez és rövidebb élethez vezethet. „Azoknál, akik nem sportolnak rendszeresen, nagyobb a kockázata annak, hogy szívbetegségekben, cukorbetegségben vagy rákban betegszenek meg” – mondja Dr. Ronert. „A rendszeres testmozgás hiánya esetén a szervezet nagy mennyiségű glikációs végtermékeket (AGE) halmoz fel, ami a gyulladáshoz kapcsolható.”

A testmozgás, legyen az erőnléti edzés, reggeli kocogás vagy HIIT edzés, élénkíti a vérkeringést, több oxigént és tápanyagot juttat el a test minden sejtjéhez, valamint a zsírt izommá és energiává alakítja, így megőrizheted egészséges testsúlyodat. A testmozgás hozzájárul a szív- és érrendszeri és a légzőszervi rendszer teljesítményének javításához, csökkentve a szívbetegségek, a cukorbetegség, a belső szerveket érintő rák és a neurológiai betegségek kockázatát. Emellett kezeli a stresszt, a szorongást és a depressziót, és jobb alvást eredményez.

  1. KORLÁTOZD AZ ALKOHOLFOGYASZTÁST

Megpróbálhatod a feszültséget levezetni alkohollal, de a túl sok ital fogyasztása nem tesz jót a testnek. „A nagymértékű alkoholfogyasztás ellen erős érvek szólnak, és az okozott károk jól dokumentáltak” – mondja Dr. Ronert. „A krónikus alkoholfogyasztás ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a dohányzás – káros és megrövidíti az életet. A túlzott alkoholfogyasztás és az alkoholizmus májkárosodáshoz és rákos megbetegedésekhez, csökkent agyműködéshez, súlygyarapodáshoz, magas vérnyomáshoz, szívbetegséghez és cukorbetegséghez és akár depresszióhoz is vezethet.

Annak ellenére, hogy a vörösborról úgy gondolják, hogy több pozitív hatása is van (nevezetesen a szív egészségére gyakorolt hatások) más típusú alkoholokhoz képest, itt is be kell tartani a „mindent mértékkel” szabályt.

„Íme, az én javaslatom: ha eddig nem fogyasztottál alkoholt, akkor nincs is ok arra, hogy elkezdd. Ha fogyasztasz alkoholt és mértékkel teszed, kis mennyiségben, akkor nincs olyan tudományos ok, ami miatt abba kellene hagynod” – mondja Dr. Ronert.

  1. SOHA NE DOHÁNYOZZ

A dohányzás messze az egyik legrosszabb szokás. A dohányosok nemcsak idősebbnek tűnnek a koruknál (a dohányzás felgyorsítja az öregedési folyamatokat), de a függőséget okozó szokás megnehezíti a leszokást.

„Bár sok más, általunk belélegzett anyag káros lehet, a dohány egyedülálló abban, hogy ilyen sokan és ilyen káros mennyiségben szívják a cigarettát naponta. A dohányzás hatékony módja annak, hogy a testedet olyan mérgekkel telítsd, amelyek együttesen károsítják a testi sejteket és a DNS-t, drámai módon befolyásolják a bőr minőségét, emelik a vérnyomást és halálos betegségeket okoznak” – magyarázza Dr. Ronert. A dohány nikotint is tartalmaz. Nem csak a dohánytermékek egyik esszenciális összetevője, de hatékony rovarölő is. A cigarettafüst több ezer különböző anyag viszkózus koktélját tartalmazza, köztük több száz ismert mérgező anyagét és legalább 60 rákkeltő anyagét.

A dohányosok nehezebben épülnek fel a betegségekből és sérülésekből, lassabban gyógyulnak, és többször kapnak bőrfertőzést műtét után. A dohányosok élete átlagban 10 évvel rövidebb a nem dohányzókhoz képest.

A leszokásnak mérhető hatása van, mindegy, mennyi ideig dohányzott előtte valaki. Azaz most azonnal hagyj fel vele, mielőtt még további kárt okoznál. Ha abbahagyod, azonnali és hosszú távú jótékony hatásokat is fogsz tapasztalni.

  1. TARTSD AZ ELMÉDET EGÉSZSÉGESEN

Ne hidd, hogy a pszichológiai állapotodnak semmi köze sincs a fizikai egészségedhez és annak, miként öregszel. Az igazat megvallva, elméd állapota hatással van a szervezetedre, a szervezeted pedig az elmédre. Egy olyan világban, amely napról napra egyre stresszesebb, még fontosabb, mint valaha olyan technikák elsajátítása és alkalmazása, amelyek képesek kezelni és csökkenteni a feszültségünket, kezelni a stresszt és segítenek megbirkózni a világ történéseivel.

A stressz kezelése fontos a hosszabb és fiatalosabb élethez. A mentális stressz biológiai változásokat okoz a szervezetben. Nem minden stressz rossz, de a mentálisan is kiható stressz csökkentheti hatékonyságot és az energiaszintet – és ha elhúzódik, akár meg is ölhet. A kutatások kapcsolatot igazoltak a mentális egészség és a szívkoszorúér-megbetegedések előfordulása között. Az állandó stressz olyan szokásokat alakít ki, melyek károsak. Azok az anyagok, például a dohány, az alkohol és a drogok, amelyekkel úgy érzed, enyhítheted a nyomást, mind a testre, mind az elmére hatnak. A krónikus stressz megnövekedett vérnyomást és izomfeszültséget is eredményezhet, amelyek tartós fájdalmat, valamint a szívműködés és a vérkeringés károsodását okozzák.

Az egészséges elme fenntartásának és a stressz kezelésének legjobb módja az, ha a stresszre adott reakciót kontrollálod, és olyan technikát keresel, amely lehetővé teszi a stressz egészséges feldolgozását. A stresszes helyzetek csökkentése, a mérgező kapcsolatok helyett a támogató kapcsolatok keresése, és a mentális edzés segít enyhíteni a negatív stresszt.

+1 TISZTA ÉS EGÉSZSÉGES ÉTREND

Az étrendnek is tiszta, egészséges ételekből kell állnia, csakúgy, mint az étrend-kiegészítőknek – főleg azért, mert napi szinten fogyasztod őket. Minden egyes Hush&Hush formulát tiszta összetevőkből készül. Minden egyes Hush&Hush formula szívét az ún. Clean Clinical Vitamins® (tiszta klinikai vitaminok) képezik, a lehető legtisztább elérhető vitaminokból készülő speciális vitaminok. Ami a Hush&Hush vitaminpanelét megkülönbözteti másoktól, az az, hogy egészséges, természetes eredetű vitaminok szabadalmaztatott keveréke, amelyek mentesek a szintetikus töltőanyagoktól, mesterséges aroma- vagy színezőanyagoktól, adalékanyagoktól és felesleges vegyszerektől, és a lehető legtisztább összetevőket tartalmazzák. Éppolyan tiszták, mint az anyatermészet maga.  www.hushandhush.hu

Ez is tetszeni fog