Kezdőlap Uncategorized Mézerdőben jártam, postán érkező királynőt láttam! Avagy méhek, melyek nélkül világunk kipusztulna!

Mézerdőben jártam, postán érkező királynőt láttam! Avagy méhek, melyek nélkül világunk kipusztulna!

Éva Magazin

Negyedmillió növény- és virágfajta létezése függ tőlük. Ha ők nincsenek, nincs termés, virág, állatnak, embernek fontos sok-sok növényi élelem. Kell tőlük félni? Valóban mindig a méhek szúrnak meg minket? Tudod, mi a különbség a méh, a darázs vagy épp a dongó között? És azt tudod, hogyan kezeld a szúrást? Praktikus tippeket és érdekességeket tudhatsz meg most Kovács Andris méhésztől.

A minap a piros lámpánál állva épp láttam, ahogy egy kisfiú hadakozik egy sárga pontocskával. A tesizsákját használta ’fegyverként’ a kisfiú, hogy elkergesse a fullánkost.

Általánosságban elmondható, hogy inkább félünk a sárga színű szálló rovaroktól, mert csípnek ugyebár. De vajon meg tudjuk különböztetni őket egymástól? Például azt tudod, hogy a legtöbbször nem is méhecske csíp meg, hanem egy darázs?

Sajnos ártóan híresült el a köztudatban az, miszerint a méhek lennének azok, akik szúrnak.

Ezek a szorgos rovarok nem is szeretnek az emberrel konfliktusba kerülni, hacsak épp nem egy kamikáze egyeddel van dolgunk-

mondja ezt már Kovács Andris, méhész, aki társával Varsányi Zolival a Mézerdő Méhészet gazdája. Andrist azzal kapcsolatban kerestem meg, hogy egyrészt tegyük rendben a méh-darázs kérdést, illetve gyakorlott méh szakértőként adjon tippeket a szúrások, csípések kezelésére.

Szúrás vagy csípés Andris az, amit elszenvedünk, amikor ’fizikai konfliktusba’ keveredünk egy sárga rovarral?

Olvass tovább >>

Ez is tetszeni fog