Quantcast
Kezdőlap Uncategorized Mézerdőben jártam, postán érkező királynőt láttam! Avagy méhek, melyek nélkül világunk kipusztulna!

Mézerdőben jártam, postán érkező királynőt láttam! Avagy méhek, melyek nélkül világunk kipusztulna!

Éva Magazin

Negyedmillió növény- és virágfajta létezése függ tőlük. Ha ők nincsenek, nincs termés, virág, állatnak, embernek fontos sok-sok növényi élelem. Kell tőlük félni? Valóban mindig a méhek szúrnak meg minket? Tudod, mi a különbség a méh, a darázs vagy épp a dongó között? És azt tudod, hogyan kezeld a szúrást? Praktikus tippeket és érdekességeket tudhatsz meg most Kovács Andris méhésztől.

A minap a piros lámpánál állva épp láttam, ahogy egy kisfiú hadakozik egy sárga pontocskával. A tesizsákját használta ’fegyverként’ a kisfiú, hogy elkergesse a fullánkost.

Általánosságban elmondható, hogy inkább félünk a sárga színű szálló rovaroktól, mert csípnek ugyebár. De vajon meg tudjuk különböztetni őket egymástól? Például azt tudod, hogy a legtöbbször nem is méhecske csíp meg, hanem egy darázs?

Sajnos ártóan híresült el a köztudatban az, miszerint a méhek lennének azok, akik szúrnak.

Ezek a szorgos rovarok nem is szeretnek az emberrel konfliktusba kerülni, hacsak épp nem egy kamikáze egyeddel van dolgunk-

mondja ezt már Kovács Andris, méhész, aki társával Varsányi Zolival a Mézerdő Méhészet gazdája. Andrist azzal kapcsolatban kerestem meg, hogy egyrészt tegyük rendben a méh-darázs kérdést, illetve gyakorlott méh szakértőként adjon tippeket a szúrások, csípések kezelésére.

Szúrás vagy csípés Andris az, amit elszenvedünk, amikor ’fizikai konfliktusba’ keveredünk egy sárga rovarral?

Olvass tovább >>

Ez is tetszeni fog