Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... A szülés szabadsága – egy ember szabadsága

A szülés szabadsága – egy ember szabadsága

Czafrangó Ági

Az elmúlt héten Geréb Ágnes ügyétől volt hangos a sajtó, különböző fórumokon olvashattuk a tárgyilagos, a mellette kiálló, és az őt támadó cikkeket, hozzászólásokat egyaránt.
Hirtelen több százezer szülészeti szakértő országa lettünk, erről a témáról mindenkinek van véleménye: a kórházban szült nőknek, az otthon szülőknek, a nem szülőknek, a férfiaknak, a kényszeres kommentelőknek, az örökös elégedetlenkedőknek, és az elszánt békéltetőknek is.

Azoknak, akik mégsem hallottak róla:    
Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és bába, az apás szülés és az otthonszülés hazai úttörője.
2003-ban egy általa vezetett ikerszülésnél az egyik baba maradandó fogyatékosságot szenvedett, majd fél éves korában meghalt. A másik tragikus eset 2007-ben történt: a baba a szülőcsatornában elakadt, és életét vesztette.
Éveken át húzódó jogi procedúrát követően, január 9-én a Fővárosi Ítélőtábla két év szabadságvesztésre ítélte, és tíz évre eltiltotta hivatásától, halált és maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt.

A Geréb Ágnes – és a szülés szabadsága – mellett kiálló mozgalmak azóta egyre népesebb követői táborral rendelkeznek, ahogy az ítélettel egyetértők is.

Az egyik oldal felelőtlennek és önzőnek tartja azokat a kismamákat, akik a szép szülésélményük érdekében vállalják az otthonszülés kockázatát, holott a legtöbb esetben ez nem valami divatos hóbort, hippi életérzés kifejeződése. Rengeteg édesanya van, aki a kórházi embertelen bánásmód, kritikán aluli körülmények, fertőzések, érzéketlen, hálapénz-orientált orvosok miatt választja ezt az utat. Vagy épp az első, kórházi szülésük során szereztek olyan maradandó testi-lelki sebeket, hogy többé képtelenek lennének a méltatlan intézményi körülmények között életet adni, ezért második gyermeküket otthonos légkörben szeretnék világra hozni.
Ezzel érvel a másik oldal: hiszen a terhesség nem betegség, a születések helyszíne miért kell, hogy a kór-ház legyen? Egy megfelelő szakértelemmel rendelkező bába, és alacsony kockázatúnak ítélt vajúdás esetén a békés, meghitt közeg megkönnyítheti a kismama ellazulását, így a szülés folyamatát. Ám ha mégis váratlan komplikáció lép fel, bármilyen megnyugtató is a családias légkör, egy intenzív osztály felszereltségével nem érhet fel. Kétségtelen, hogy a szakemberek mellett a szülők is felelős döntést kell, hogy hozzanak: vállalják-e ezt a kockázatot.
Sokan vannak olyanok is, akiknek nincs választásuk: egy komplikált várandósság, vagy előre elrendelt császármetszés miatt kizárólag kórházban szülhetnek, és ha nincs pénzük magánklinikát választani, saját orvost vagy szülésznőt fogadni, kénytelenek a rendszerre bízni magukat.

A fő probléma szerintem itt keresendő: hogy nincsenek megfelelő kórházi körülmények, kevés a megbízható orvos, ahogy az otthonszülés lehetőségét biztonságossá tévő rendszer sincs kiépítve hazánkban.
Jó irány, hogy a kórházakban is egyre szélesebb körben terjed el a háborítatlan szülés lehetőségének megteremtése, vagy hogy fogadott szülésznő, dúla lehet jelen, de ahhoz még sokat kellene az egészségügybe invesztálni, hogy a kismamák valóban megélhessék a szülés szabadságát, a babák pedig a lehető legbiztonságosabb, és egyben legharmonikusabb körülmények között láthassák meg a napvilágot – vagy épp a gyertyafényt.
Jó lenne, ha ebbe az irányba nem a Geréb Ágnes-féle ügyek, a szimpátiatüntetések, vagy az egészségügyet érő támadások tolnák a rendszert, hanem ez lenne a mindenki számára követendő, kiépítendő és járható út.

A szülés szabadsága nemcsak arról szól, hogy szabadon választhassanak a kismamák, hol és hogyan szülnek, hanem hogy ne két rossz közül kelljen választaniuk a számukra kevésbé rosszat.

De mindez már jóval túlmutat Geréb Ágnes ügyén, ezért nehéz is objektíven állást foglalni, véleményem szerint nem is lehet egy kalap alá venni Geréb Ágnes ügyét a magyar egészségügy kritikájával, a paraszolvencia elítélésével, vagy az otthon szülés rendszerének támogatásával.

Geréb Ágnes szabadságvesztése a szülés szabadságának elvesztését jelenti, vagy egy emberi mulasztás jogos következménye?
Mérlegre lehet-e tenni 3500 sikeresen levezetett szülést és 2 elvesztett emberéletet?
Igazságos-e az igazságszolgáltatás?
Azok a szülészek, akik a kórház védelmet adó falai között követnek el orvosi műhibákat, oltanak ki, vagy nyomorítanak meg emberéleteket, ugyanígy felelősségre lesznek-e vonva?

Nem tudom… de úgy gondolom, Geréb Ágnes már jóval nagyobb, életre szóló büntetést kapott, mint 2 év börtön: a pillanat kitörölhetetlen emlékét, amikor a kezei közt halt meg egy csecsemő, és az édesanya szemébe kellett néznie.
Vigaszt nyújthat neki a sok általa kísért pozitív szülésélmény, és elismerő támogatás, amit azoktól a családoktól kap, akiknek a gyermekeit egészségesen segítette világra, és a jó ügyek, amelyekért sikerrel állt ki.

Ez is tetszeni fog