Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. A születés utáni első óra: az aranyóra

A születés utáni első óra: az aranyóra

pottyos

Mielőtt megvizsgálnám egy gyermek mozgását, anamnézist készítek a szülővel a születés körülményeiről. Ugyanis nagymértékben befolyásolja a gyermek mindennapi életét  a várandósság időszakának megélése, a vajúdás minősége, a világrajövetel módja (császár vagy természetese úton történő születés) és az aranyóra minősége is. Ez a világra jövetel utáni legelső órát jelenti, ami több okból is felbecsülhetetlennek számít. Érzelmi életünk megalapozásának az ideje ez a 60 perc, amely minden ember életében csak egyetlen egyszer van, a világrajöveteltől számított első órában.

Induljunk el a testi dolgoktól az érzelmek felé:

FÉNY

A pocakban sötét van, beszivárognak az anya hasfalán azok a fényerősségek, amelyek az anya környezetében vannak, de sokkal árnyaltabban. Képzeljük el magunkat most egy sötét szobában, ahol el vannak húzva a függönyök, és próbáljuk vizualizálni, hogy milyen erősséggel érkeznek meg a fények a szobába. Hasonló környezetben van egy baba 9 hónapig. Egyszer csak megszületik erre a világra, ahol rikító, éles, szúrós fényáradat van. Nem kellemes ez egy pici baba szemének, amelyek fejlődése még sem befejeződött. Ha lehet, segítsünk neki azzal, hogy közepes fényerősségre váltunk a kitolási szakasznál.

HŐMÉRSÉKLET

A pocakban a magzatvíz 38-39 fokos, ebben a kellemes hőmérsékletben lubickol kisbabánk 9 hónapon át. Majd jön a születés, ahol a kórházi szobák hőmérséklete 27 fok körüli. Hideg! A babának ez nagyon nagy hőmérsékletingadozás, természetes, hogy fázik. Szüksége van az anya testének melegére, amelyet most kívülről kell biztosítani, meleg érintéssel, öleléssel és jól jön egy takaró is.

HANGOK

A pocakban a magzatvíz által a hangok tompítva érkeznek meg a babához, ugyan úgy mint a fények. 9 hónapon át, finoman hallja a külvilágot, nyilván érzékeli a hangosabb hangokat és természetesen a kellemeseket is. Viszont ezeket a hangokat születés után egyből erősebben érzékelni, mert nincs körülötte a sok tompító szövet, mint egy fülvédő. Segíthetjük babánkat azzal, ha csendesebben beszélünk, nem kiabálunk születésékor, és nem telefonálunk folyamatosan! A kellemes zene, amelyet hallott már a pocakban, biztonságot adhat, vagy ha csak csendesebbek vagyunk, már az is sokat segíthet babánknak akklimatizálódni erre a világra.

ÉRINTÉS

A pocakban 9 hónapon át nincs rajtunk ruha, a magzatvíz minden mozdulatnál megmozdítja a testünk bőrfelületén lévő szőröcskéket, amelyek információkat szállítanak a bőrruhánkon keresztül az idegrendszerbe. Ez a taktilis rendszer a legnagyobb felületű érzékelő rendszerünk és a legerősebb hatással van az érzelmekre. Gondoljunk csak bele a párkapcsolatunkba: abba a pillanatba amikor átöleljük ruhában vagy ruha nélkül társunkat. Mi a különbség? Mit érzünk? A baba 9 hónapon érzékelte bőrén keresztül a világot, születés után pedig azzal, hogy egyből felöltöztetjük, elvágjuk hirtelen ezt az érzékelő csatornát. Az anyák már ősidők óta masszírozzák gyermeküket születésüktől kezdve mindennap, mert tudják, hogy így segítik őt testileg és lelkileg is. Fontos a születés utáni bőrkontaktus, és ha lehet a későbbiekben is.

KOLOSZTRUM

A kolosztrum nagyon értékes esszencia, előtejnek is szokták hívni. A baba szopóreflexe születés után nagyon erős, mert tudja, szüksége van az immunrendszerének erre a  sárga színű kb. 4cl kolosztrumra. Szoptatás szempontjából is fontos, az érzelmek alakulása szempontjából is, de leginkább a méhlepény leválásában van nagy szerepe. Születés után a méh fala attól kezd el összemenni, ha a baba a mellbimbóra szívó hatást fejt ki. Ezáltal a méhlepény elkezd leválni a folyamatosan zsugorodó méhfalról és az anya megszüli. Ha ez nem történik meg, a friss anyát és gyermekét kettéválaszthatják és lehetséges hogy értékes időt kell külön tölteniük mert nőgyógyászati beavatkozásra lesz szükség az anya érdekében. Mivel 9 hónapig hallotta ez a pici lény az anya szívhangját, egész lényét, ezért most is arra van szüksége, hogy minél szorosabban együtt legyenek. Nem tesz jót sem az anyának sem a babának a születés utáni külön idő eltöltése.

KÖLDÖKZSINÓR – OXIGÉN

A pocakban nincs levegő, nincs oxigén, nem használja a baba az orrát, a légutakat. A tüdő tele van vízzel. Az élet, az első lélegzet vétellel kezdődik – szoktuk ezt bátran kijelenteni. Igen, igaz! De! Belegondoltunk már abba, milyen lehet az, amikor 9 hónap után egyszer csak hirtelen váltás van és az oxigén szinte végig égeti a torkunkat az első levegővétellel? Plusz megszűnik az a vérkeringés, amelyet eddig a köldökzsinóron keresztül a méhlepény működtetett, mert elvágják jó gyorsan. Ha szeretnénk babáknak segíteni, akkor minimum 15 percet várjunk a születés után és csak az  után vágjuk el a köldökzsinórt (15 percnél több is lehet).

GRAVITÁCIÓ

Az anya hasában a gravitációt ici-pici mértékben érzékeljük. Születéskor viszont, azonnal átérezzük vonzását. Ha egy picit szeretném itt összegezni a fentieket, akkor bátran feltehetem azt a kérdést, hogy: lehet hogy traumának éljük meg a születést? Lehetséges, hogy igen, de ne feledjük, a traumának is vannak fokozatai. Ha segítünk babánknak, kellemes fénnyel, hanggal, hőmérséklettel, érintéssel, öleléssel akkor ez a trauma lehet nem is trauma lesz, hanem egy csodás érkezés.

ÉRZELMEK MEGÉLÉSE A JELEN PILLANATÁBAN

A fizikális, testi dolgokon keresztül eljutunk az érzelmi világunkhoz. A 9 hónap alatt sok anya bújja az internetet, mindent elolvas és felépít egy lila ködöt maga köré, amely egy kicsit távol viszi az embert a valóságtól. Igen, csoda terhesnek, várandósnak lenni, de két lábon kell maradnunk a földön, mert a szülés folyamatában segítenünk kell babánkat testileg, hogy érzelmi világa ne sérüljön a későbbiekben. Ha a fentieket tudjuk biztosítani gyermekünknek, akkor egy olyan érzelmi töltéssel indul, amely nagy mértékben megtámogatja érzelmi életének alapjait. Ha tervezett császárral fogunk szülni, akkor is van mód ezeket a szempontokat figyelembe venni, több kórházban már így végzik a császármetszéseket is.

De mi van akkor, ha valami oknál fogva kimaradt az aranyóra?

A legfontosabb, hogy tudjunk az aranyóra jelentőségéről és tudatosuljon bennünk annak fontossága. Ismertessük erről a szülés előtt álló barátainkat és ha nekünk nem adatott meg, akkor ne feledjük, hogy ha nagyszülők leszünk elmondhatjuk gyerekünknek, hogy az unokáink részesei legyenek az aranyórának. Emellett tudnunk kell elfogadni, ha valami miatt nem az aranyórának megfelelően alakult a születés utáni óra. Attól még minden lehetőség ott van előttünk és a gyermekünk előtt is, hogy boldog élete legyen.

Harmadik, amennyiben elmaradt az aranyóra próbáljuk meg pótolni ezt az érzelmi töltetet.

Hogyan lehet bepótolni az elmulasztott aranyórát?

Minél hamarabb kezdjük el bepótolni, annál jobban tudja magáévá tenni a gyermek. Lehet már azonnal születés után is, vagy akkor, amikor hazaérkeztünk a kórházból. Amennyiben a gyermek már idősebb, akkor is van lehetőség a pótlásra, csak sokkal többször kell átélni a következőket, hogy azok mély élménnyé tudjanak válni. Ha egy szóval kellene elmondanom mi az aranyóra, akkor az a kapcsolódás lenne. A születés utáni, kinti világban való kapcsolódás, amely testi szinten indul el, érzelmi szinten van óriási jelentősége. Két irányból közelítem meg az aranyóra pótlását: az egyik a csecsemőkorban születés után, a másik pedig már a nagyobb gyermeknél.

Csecsemőknél az aranyóra pótlása: bújjunk össze kisbabánkkal fehérneműben a picin pedig csak pelenka legyen, jól felfűtött meleg lakásban. Apa szőrös mellkasa is nagyszerű felület. Legyen minél nagyobb felületen bőrérzékelés (taktilis fejlesztés). A nap nagy részében, amikor csak tehetjük legyünk együtt ölelkezve, szuszogva, egymás bőrét érezve, legyünk bőkezűek a simogatásokkal, nyakpuszikkal. Nagyon jó a babamasszázs és a baba jóga. A lényeg a folyamatos testi kontaktuson van, amikor a figyelem az egymásba olvadással megy át a jelenbe, a “jó együtt lenni”-be. A szoptatástól a közös csikizésik. Ha lehet, maradjuk a gyermekkel minimum 2 éves koráig, és adjuk neki oda az időnket, és kapcsolódjunk össze testileg és lelkileg. Ettől még nem lesz elkényeztetve a gyerek, sőt, ebben az érzelmi életben lehet megtanítani az igeneket és a nemeket. A legértékesebb ez az idő a gyermekkorban, amelyet nem mindegy, hogy milyen minőségben töltünk. Közben figyeljünk arra is, hogy tudjunk töltekezni mi felnőttek is.

Nagyobb gyermeknél az aranyóra pótlása a minőségi együtt töltött időről szól, ahol testkontaktus is létrejön, tehát teljes a kapcsolódás.

Amik nem ilyenek: az autóban beszélgetés, amikor anya az utat nézi és a gyerek hátul a telefonját játszik. Így nem lehet minőségi beszélgetést végezni. Teremtsünk ennek egy helyszínt, például a földön ülve, közben a gyerek büdös zokniját lehúzva a lábát masszírozni, és jöhet a kérdés. Vagy a fürdőkádban ülő gyermekünket egy szivaccsal simogassuk és közben beszélgessünk. Sokkal nagyobb lesz a hatás, ha van testi érintés és szemkontaktus. De mindezt érzéssel végezzük, ne parancsra, mert akkor a gyerek bezár és hárít. Van az a játszóház ahol a gyereket beadjuk és a szülő leül egy sarokba olvasni, telefonozni vagy elmegy, majd visszajön a gyerekért. Tehát a gyerek külön játszik nem a szülővel. Van az az élethelyzet amikor ez jó. De ne ez legyen a rendszeres. Menjünk be a gyerekkel, csússzunk, másszunk mi is vele, mint ahogyan a farkaskölykök is az anyjukkal. A víz közege nagyon jó gyógyszer lehet ebben az esetben, főleg, ha együtt megyünk fürödni. A szülőn és a gyermeken is sok szabad bőrfelület van, és minden egyes vízbe dobásnál, játéknál van kapcsolódás.

A lényeg a minőségi együttlétek.
A legértékesebb felfoghatatlan tényező az életünkben az IDŐ! Használjuk ki, éljünk vele, élvezzük a létezés jelen pillanát, mert egyszeri és megismételhetetlen.

Csíki Mariann (www.jogamoka.hu)

Ez is tetszeni fog