Quantcast
Kezdőlap Fittanya A terhesség felér egy maratonnal

A terhesség felér egy maratonnal

Pöttyöslabda

Kutatók az emberi állóképesség határait vizsgálták, és arra jutottak, hogy a legextrémebb terhelés, amit a testnek el kell viselnie, nem a maraton, nem az Ironman verseny, hanem: a terhesség. Nem vagyunk meglepve.

Megvizsgálták, hogy mi történik a testtel, amikor részt vesz az Ironman-en, vagy éppen az extrém amerikai futóversenyen, ahol a résztvevők 6 maraton futnak le egy héten 120 napon át. Azt találták, hogy a legnehezebb dolog ezek közül egy 9 hónapos terhesség.

Néhányan (khm, talán férfiak) meglepődtek ezen, mások (szia, anyuka!) csak felteszik a kérdést: és pénzt költöttek erre, hogy rájöjjetek?

Az egyes mozgások anyagcserére gyakorolt hatását vizsgálták meg, és arra jutottak, hogy az alapállapot 2,5-szeresénél az ember nem bír el többet, egy ponton összeesik.

A terhesség a leghosszabb ideig tartó, legmagasabb energiaráfordítást igénylő folyamat, amit az ember megcsinálni képes. Az anyukák valószínűleg nem lepődtek meg ezen.

Azt mondják, 9 hónapnál tovább nem is bírná a test a terhességet: valószínűleg épp ezek a határok okozzák, hogy csak egy bizonyos ideig és egy bizonyos méretig képesek a nők kihordani a babát.

Az olyan megerőltetések, mint egy maraton, felemelik ezt az anyagcsere szintet magasabbra, mint 2,5-szeres, de ezen a szinten ez nem tud maradni hosszú távon anélkül, hogy egészségügyi problémákat okozna. Ezzel szemben a terhes nők a nap 24 órájában terhesek, nem tartanak szünetet, nincs pihenés. (Az már egy másik kérdés, hogy ami a 9 hónap után következik, az vajon pihenésnek hívható-e.)

Úgyhogy ha legközelebb valaki arcokat vág, ha terhes nőként extra igényeid vannak, nyugodtan mondd meg neki, hogy hova menjen sportolni, és jöjjön vissza lihegés nélkül, mielőtt beszólna.

Forrás: Scary Mommy

Ez is tetszeni fog