Quantcast
Kezdőlap Fittanya Baba-mama jóga – szülés után a testi és lelki egészségért

Baba-mama jóga – szülés után a testi és lelki egészségért

Édes Kisbabám
baba-mama jóga

A szülés sok változást hoz az anyák életében. Azon túl, hogy egy új jövevénnyel gazdagodik a család, a szülést megelőző időszak aktív, közösségi életét felváltja az otthoni környezet viszonylagos állandósága. Jó, ha a mama megőrzi korábbi aktivitását ebben az új életritmusban is, és közösségben − megosztva tapasztalatait a többiekkel −, gyakorolja az anyaságot.

A szülés után elkezdett babás jóga egyrészt tovább növeli a kismamajóga alatt megszerzett bensőséges kapcsolatot anya és gyermeke között, másrészt mindkettejüknek fizikai és mentális tréninget is jelent. Természetesen a babás jógát az is elkezdheti, aki nem vett részt a szülés előtti felkészülés során kismamajóga-foglalkozásokon.

Mi történik az órákon?

Az első időben a baba passzív mozgatásával, masszírozásával „jógáztatjuk” a gyermeket, de a későbbiekben már önállóan is elkezdik utánozni édesanyjukat és maguk is jógagyakorlatokat kezdenek végezni. A babás jóga tehát részben a baba passzív, majd aktív gyakorlatozásából, részben a mama testgyakorlataiból, légzőgyakorlataiból és relaxációs gyakorlataiból áll.

Itt − a kismama jógával ellentétben −, nincsenek átdolgozva a gyakorlatok a mamák számára, hiszen már végezhetik a klasszikus jóga elemeit. Ezáltal hamar erősekké, hajlékonyakká, vidámmá válnak. Természetes, hogy ha a babás jóga a mama számára egyfajta hatékony regeneráció, akkor itt sem maradhat el a medencealapi izmok tornája, amivel visszaszerezhető a gáti rész vitalitása és megelőzhetők a különféle kismedencei betegségek.

Mikortól javasoljuk?

A babás jógában kétféle időszakot különböztetünk meg. Az első korosztály a 6 hetestől 8 hónapos korig terjed. Ilyenkor még 90 percesek a foglalkozások. Sokat fogjuk a babát és vele − őt mintegy passzívan jógáztatva − végezzük a gyakorlatokat. A második korosztály a 8 hónapostól 24 hónapos korig terjed. Nekik már csak 60 percesek a foglalkozások, mivel lényegesen nagyobb a mozgásigényük, és nehéz őket hosszabb ideig lekötni. 24 hónapos kor után pedig már a gyermekjógát javasoljuk.

A cikk tovább olvasásához kattints ide >>

Ez is tetszeni fog