Quantcast
Kezdőlap Uncategorized Az a bizonyos borostyán nyaklánc

Az a bizonyos borostyán nyaklánc

pottyos

Nagyon sok gyerek visel borostyán nyakláncot. Mi is hordtunk, bár nem voltam biztos a hatásában, de mivel én sem szeretnék rosszat a gyermekemnek vettem neki. Így utólag végig gondolva, nem volt problémánk a fogzással… ez vagy a borostyánkő hatása, vagy nem. Akkor és most is teljesen mindegy, a lényeg, hogy zökkenőmentesen vészeltük át ezt az időszakot.

A Te gyereked is visel, viselt borostyán nyakláncot?

Nagyon sok gyerek visel borostyán nyakláncot. Mi is hordtunk, bár nem voltam biztos a hatásában, de mivel én sem szeretnék rosszat a gyermekemnek vettem neki. Így utólag végig gondolva, nem volt problémánk a fogzással… ez vagy a borostyánkő hatása, vagy nem. Akkor és most is teljesen mindegy, a lényeg, hogy zökkenőmentesen vészeltük át ezt az időszakot.

 borostyannyaklanc

A borostyán nyaklánc

Féldrágakő, színe sárga és különböző változata (például sárgásfehér, sárgásbarna stb.) A borostyánkő a megkövesedett gyanta (fosszília) neve. Gyakran tartalmaz zárványokat, sokszor épen maradt fosszilis rovarokat (szúnyogot, legyet, hangyát, százlábút) kisebb állatokat (gyík) növényi maradványokat, melyek az értékét növelik.

Fizikai hatása

Bőrproblémák egyik klasszikus gyógyítója, ezeken belül jó az ekcémára, pattanásra, szemölcsre, bőrgombásodás (pikkelyesedésre) és sömörre. Borostyánkő jó hatással van a kisbabákra, mikor jönnek az első fogaik. Nagy segítségünkre van az asztmánál és gyulladásoknál. Segítségünkre van még vírusfertőzésnél, máj- és veseproblémáknál. Jó hatással van még ideg- és immunrendszerünkre.
Segít az állkapocs- és fogproblémáknál. Jó még a szénanáthára, megfázásra, fülfájásra, orrvérzésre, állatszőr-allergiára. Gyorsítja a seb gyógyulását.

Lelki hatása

Szerencsekőnek is nevezik. Segít leküzdeni az állandó aggódást, félelmet és szorongást. Érzékeket erősítő gyógyító kő. Nyugtató hatású ásvány. Elősegíti a kiegyensúlyozottságot, erősíti a döntési képességet és segít, ha tanácstalanok vagyunk.
A védettség és a bizalom köve is. Segít, ha bánatosak, szomorúak vagyunk valami miatt.
Az indiánok inspiráló napkőnek nevezik, amely felébreszti bennük az életörömöt és melegséget, fényt hoz.
Önbizalom erősítő hatása van, támogatja az önállóságot, kreativitást.

 

Felhasználás és történeti visszatekintés

Már az őskorban is kedvelt anyag volt. Számos nyakék, apró szobor és dísztárgy került elő. Valószínűleg fizettek is vele.
Az ókori Egyiptomban, Hellászban és Rómában is széles körben felhasználták. Görög filozófusok már ekkor feltételezték, hogy a borostyánkő fosszilizálódott gyanta, ez azonban csak az újkorban bizonyosodott be. Az ókorban amulettként viselték a borostyánt különböző betegségek elleni védelemre, ahogy erről Plinius napjainkban újra kiadott, már említett művében beszámol. Később „tudományos” magyarázatot is adták ennek a hiedelemnek, mely szerint a dörzsölés következtében kialakuló negatív töltéstöbblet gyógyító hatású. Agricola szerint a folyadékban (vízben vagy borban) huzamosabb ideig tartott borostyán a folyadékot gyógyításra alkalmassá teszik vérzések csillapítására és hányinger kezelésére, valamint láz esetén.

A 17. században porítva és folyadékkal elegyítve gyomorbetegségekre és emésztés elősegítésére javasolták használatát. Ebben az időben párlatait (borostyánolaj és borostyánkősav) is gyógyszerként árusították. Lengyelországban, napjainkban is használják, őrleményét zsíros keverékben bőrösszehúzásra forgalmazzák. Szeszben oldottan bedörzsölésre ízületi panaszoknál javasolják használatát.

 

borostyanlanc

 

Ára: 3200 – 4500 Ft ár között mozog az egyenként csomózott borostyán láncnak.

És hogy tényleg segíti/ megkönnyíti kicsinyeink minden napjait, mindenki döntse el maga!
Én mellette döntöttem és – talán – jól döntöttem. Ha másért nem is, de a lelkem megnyugvásáért biztosan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Készítette: B.O.P.
Forrás: Wikipédia
Kép: pinterest
2015. 06.03.

Ez is tetszeni fog