Quantcast
Kezdőlap Uncategorized Az esőerdők és a túró rudi kapcsolata

Az esőerdők és a túró rudi kapcsolata

Héda Veronika

Pálmaolajmentes családi kísérletünk

A pálmaolaj-üggyel akkor találkoztam először, amikor egy ismerősöm egy hosszadalmas Facebook posztban panaszkodott arról, hogy még a túró rudiban és a szempillafestékben is talált pálmaolajat. Fogalmam sem volt, mi a baj a pálmaolajjal, afféle „tudatosvásárlós” hisztinek tűnt az egész: na tessék, megint találtak egy összetevőt, ami miatt nem vehetek meg akármit nyugodt szívvel. Annyira azonban nem emésztett a dolog, hogy utána is olvassak magamtól, ezért villámcsapásként ért a Felelős Gasztrohős által megkongatott vészharang: naponta átlagosan öt margitszigetnyi esőerdőt irtanak ki azért, hogy a helyére olajpálmákat ültessenek.

Mi közük az esőerdőknek a pálmaolajhoz?

Az olajpálmák az esőerdőkhöz hasonlóan a trópusi éghajlatot kedvelik, és mivel hatalmas a kereslet a könnyen és gyorsan előállítható pálmaolaj iránt, a „csatában” az esőerdők maradnak alul. Bár az esőerdők jelentős oxigénforrást biztosítanak a Föld számára (ezért is nevezzük őket a „Föld tüdejének”), úgy tűnik, a pálmaolaj térhódítása ezt is felülírja. Az erdőket ráadásul a gyors irtás érdekében a kivágás helyett felégetik, ami mind az erdőben élő állatok, mind a környékbeli lakosok számára végzetes következményekkel jár. Az erdőtüzekben hetente több mint 50 orángután pusztul el, az élőhelyüket elvesztett túlélők pedig hamar orvvadászok kezére kerülnek. De rajtuk kívül számos más állatfaj is a kihalás szélére jutott ugyanebből az okból, pl. a jávai tigris, az indai orrszarvú, a gibbon, az ázsiai tapír, és még sorolhatnám. Ami pedig a helybéli lakosságot illeti, az erdőtüzek olyan levegőszennyezéssel járnak, amely Délkelet-Ázsiában évente 110 000 ember idő előtti elhalálozását okozza.

Mi közünk nekünk mindehhez Magyarországon?

A pálmaolaj 80%-ban az élelmiszeriparban kerül felhasználásra, de megtalálható a samponokban, tusfürdőkben, tisztítószerekben, sőt kozmetikumokban is. Most maradjunk az élelmiszereknél: ha az ember olvasgatni kezdi a csomagolásokon feltüntett összetevőket, hamar rádöbbenhet, hogy rengeteg félkész és késztermék tartalmaz pálmaolajat. Igen, a magyar termékek is, a Balaton szelettől kezdve a Nógrádi ropin át a legegyszerűbb háztartási kekszig. A chipsek, az elősütött, fagyasztott hasábburgonya, a Nutella és a csokoládék nagy része sem kivétel. Azt mondod, ezek egyébként sem egészséges ételek, te inkább egy csomag diákcsemegével indulsz útnak? Elárulom, a diákcsemegében lévő  pörkölt mogyoró szintén pálmaolajban készült, így etikus vásárló legyen a talpán, aki egy szupermarket polcain talál pálmaolajmentes rágcsálnivalót. Sőt, továbbmegyek: sok-sok vendéglátóipari egység használ pálmaolajat az ételek elkészítése során, így elképzelhető, hogy a sarki kisvendéglőben a kedvenc rántott sajtod is pálmaolajban sült.

Mi a megoldás, mit tegyünk?

Megoldás mindig van, csak türelem és elszántság kell hozzá. Engem a pálmaolajjal kapcsolatos felismerések arra serkentettek, hogy többet süssek-főzzek otthon: ha magam vásárolom meg a hozzávalókat, biztosan nem kerül az ebédbe pálmaolaj. (Vigyázat, a leveskocka szintén kerülendő, és a fűszerkeverékek címkéjét is érdemes átböngészni!) Ha quiche-t szeretnénk enni (ez pedig a mi francia-magyar háztartásunkban gyakran előfordul), a bolti levelestészta betárazása helyett inkább 10 perc alatt összegyúrom a magam kis négyösszetevős, de annál finomabb tésztáját, és arra öntöm a piacon beszerzett, majd vajon (nem margarinon!) megpárolt zöldségeket.  A Felelős Gasztrohős Palánták Facebook csoportjában több lelkes anyuka is megosztotta saját tippjét egyszerű házi nasik elkészítésével vagy pálmaolajmentes kekszlelőhelyekkel kapcsolatban; nem kell tehát lemondanunk a játszótéri vagy úti elemózsiáról, csak egy picit körültekintőbben kell beszereznünk vagy elkészítenünk. Megtudtam, hogy az Etyektej által gyártott Túró Gyuriban például nincs pálmaolaj, a Spar saját márkás háztartási keksze vajjal készült, a Lidlben van napraforgóolajban kisütött chips, az előre csomagolt, szeletelt kenyerek közül pedig a Jókenyér a megbízható. De létezik pálmaolajmentes mogyorókrém is (csak annak nem Nutella a neve), és a csokik közül is lehet vadászni olyat, ami nem függ össze az esőerdők eltűnésével. Ha viszont házon kívül ennétek egy jót, nézzétek meg a Fenntartható Vendéglátóhelyek listáját – szerencsére a mi kedvenc gyerekbarát kávézónk, a HellóAnyu rajta van, így nyugodt szívvel ebédmenüzhetünk náluk.

Próbájátok ki ti is a pálmaolaj böjtöt, az esőerdők meghálálják!

Ez is tetszeni fog