Quantcast
Kezdőlap Könyvajánló De anya, miért kell a környezetet védeni?

De anya, miért kell a környezetet védeni?

Pöttyöslabda

Egy ismerősöm mesélte, mennyire fel voltak háborodva a gyerekei, amikor a Kisvakondban az öltönyös bácsik kivágták az erdőt, hogy várost építsenek a helyére, a vakondot meg a barátait pedig betelepítették egy szobába, ami egy műerdővel volt berendezve. Ha kicsit megpróbálunk mi is újra egy 5 éves fejével gondolkodni, láthatjuk, hogy a környezetvédelem ma már nem csak arról szól, hogy ne dobjuk el a csokipapírt az utcán, és használjunk energiatakarékos égőket. Változnunk kell, gyerekeinkben pedig meg kell őrizni azt az ösztönös természetszeretetet, ami valahogy a felnőtté válás során elveszik belőlük.

De hogyan álljunk neki? Ahogy a fontos vagy érzékeny témáknál szinte mindig, most is nagy segítségünkre lehetnek a könyvek. Alább néhány kevésbé ismert címet gyűjtöttünk össze a 3-12 éves korosztály számára.

3 éves kortól

KUKA MŰVEK SOROZAT

Virgonc Városban különleges kukásautók teljesítenek szolgálatot, akik megvédik a várost mindentől, ami szennyezi a levegőt, a vizeket, szeméttel árasztja el a tereket, veszélyezteti az emberek életét.

Ez a korosztály többnyire rajong a kukásautókért, így Zöld Panna kedves történetei azonnal közel hozzák a gyerekekhez a környezettudatos gondolkodást. Olyan módszereket mutatnak, amiket már kis ovisok is alkalmazni tudnak, így nemcsak tudást, de sikerélményeket is szerezhetnek.

 

 

6 éves kortól

NAGY DEYROLLE FOGLALKOZTATÓ ALBUM

A gyerekek már egészen kis korban elkezdenek ismerkedni a természettel. Első barátaik általában plüssállatok, mesekönyveik pedig tele vannak történetekkel nyulakról, kutyákról, mackókról, szép zöld erdőkről, mezőkről. Ahogy a természetet megismerik, egyre jobban megtanulják értékelni és szeretni is, ebben nyújt remek támogatást ez a foglalkoztató, ami Franciaországban a környezetismeret oktatás része.

Nyugalom, semmi száraz tankönyvi kötöttség! Gyönyörű illusztrációk, különleges játékötletek, amikkel nagyszerű dolgokat tanulhat meg a gyermek a természetről és a környezetvédelemről.

 

10 éves kortól

Greta vagyok – Egy új zöldnemzedék kiáltványa

Valentina Giannella, a Greta vagyok szerzője, 2019. márciusában egy klímatüntetés után határozta el, hogy könyvet ír a klímaváltozásról. Olyan kérdésekre akart választ adni, amiket a saját gyerekei is feltettek neki, és amiket világszerte millió és millió gyerek tesz fel a szüleinek napjainkban:

Mit jelent az, hogy globális felmelegedés, üvegházhatás, fosszilis tüzelőanyagok? Mi a biodiverzitás és a fenntartható fejlődés? Ki figyeli a Földön zajló változásokat? Melyek a szavahihető források? És mit tehetek én?

A könyv címét egy, a tüntetésen látott tábla felirata adta: „My name is Greta – Greta vagyok”. Ez a könyv központi üzenete is: most mindenki Greta, mindannyiunknak cselekednie kell, ha el akarjuk kerülni a ránk leselkedő katasztrófát.

A könyv tudományos megalapozottsággal és kellő közvetlenséggel mutatja be az éghajlatváltozás megértéséhez szükséges fogalmakat. 10 év feletti gyerekeknek, szülőknek, nagyszülőknek és pedagógusoknak is kiváló alapot jelent a téma megvitatásán túl a cselekvéshez is.

12 éves kortól

Ágrólszakad Tóbiás

Olvasmányos történet arról, hogy mi történik, ha a hatalom rossz kezekbe kerül, ha az anyagi haszon fontosabb, mint a környezetünk megóvása, hova juthat az emberiség, ha nem ébred fel, és nem cselekszik. Rámutat, hogy a jó szándék sosem hiábavaló, s hogy akármilyen kicsik vagyunk is, lehetőségünk van nagy dolgokat elérni.

Gyerekeknek szóló kalandregény, ami felnőtteknek is élvezetes olvasmány. Igazi családi könyv. Remek alapot ad ahhoz, hogy megbeszéljük a nagyvilágban zajló folyamatokat.

A napjaink valóságával való hasonlóság érzése ezúttal nem a képzelet szüleménye!

Ez is tetszeni fog