Quantcast

Sárdi Annamária vagyok, dúla, Koro-Kan Kismama masszőr.
Általában kíváncsi, sokszor értetlenkedő szemek néznek vissza rám, amikor bemutatkozom és elmondom mivel foglalkozom. Ugyanakkor, ha valaki részletekbe menően is érdeklődik, vagy várandósként rám talál és közelebbről is „belekóstol” a dúlai szolgáltatás lényegébe, az esetek többségében hiánypótlónak találja azt. No, de mit is csinál egy dúla pontosan?

 

Sárdi Annamária vagyok, dúla, Koro-Kan Kismama masszőr.
Általában kíváncsi, sokszor értetlenkedő szemek néznek vissza rám, amikor bemutatkozom és elmondom mivel foglalkozom. Ugyanakkor, ha valaki részletekbe menően is érdeklődik, vagy várandósként rám talál és közelebbről is „belekóstol” a dúlai szolgáltatás lényegébe, az esetek többségében hiánypótlónak találja azt. No, de mit is csinál egy dúla pontosan?

 

Dúlák először otthonszüléseknél, a bábák jobb kezeként működtek közre. Több mint 10 éve ugyanakkor már kórházi dúlák is képződnek hazánkban, így azoknak is lehetősége van igénybe venni a dúlai támogatást szülésük során, akik számára nagyobb biztonságot nyújt a kórházi környezet. A dúlák tevékenysége ugyanakkor nem csak a szüléskísérésekre korlátozódik, hanem többségük folyamatosan képzi magát, hogy már a várandósság idején, illetve azt követően is a kismamák rendelkezésére állhasson. A dúlák rendszerint magánpraxisban dolgoznak, és egyéni felkéréseknek tesznek eleget.

Hogy miért jó dúlát választani kismamaként?

– a dúla a várandósságot és a szülést természetes folyamatnak tekinti és elismeri, ill. maximálisan szem előtt tartja, hogy ez egy lelkileg is más állapot. Ez a „más” állapot pedig magával hozhat sok-sok kérdést, esetleg bizonytalanságot. Ezek természete gyakran olyan, aminek megválaszolása, eloszlatása nem orvosi, ill. védőnői kompetencia.

– a dúlával való találkozók alkalmával mindig van idő az anyában felmerülő kérdések meghallgatására és megválaszolására. A dúla számára minden megosztásra kerülő információ hasznos és minden olyan kérdés átbeszélése kulcsfontosságú, ami az anya bizonytalanságát csökkenti, biztonságérzetét pedig növeli.

– a dúlai támogatás maximálisan személyre szabott, az egyéni igényeket szem előtt tartja, azokhoz alkalmazkodik. Ennek köszönhetően van mód egyéni szülésfelkészítésre, apás/páros szülésfelkészítésre, veszélyeztetett várandós otthonában/kórházban történő támogatására és felkészítésére, császármetszéssel szülők felkészítésére és szülést követő támogatására, valamint gyermekágyas tanácsadásra is.

– a dúla az egyetlen olyan tagja a kismama körüli szakembereknek, aki az egész folyamatban (várandósság – szülés – gyermekágy) jelen van (ill. jelen lehet), ami egy olyan bizalmi kapcsolatot eredményez, amire támaszkodni lehet a családdá születés időszakában.

– a dúla a felkészítés során a gyermekágyas időszakra, illetve a szülőségre való felkészülésre is hangsúlyt fektet, így a kismamák magabiztosabban indulhatnak neki a szülés utáni időszaknak.

– a dúla egy időben 1-2 anya kísérését vállalja csak, így több ideje van egy-egy kliensére és könnyebben („rendelési időn” túl) is elérhető.

– a dúla széleskörűbb, hitelesebb, naprakészebb és objektívebb tudással rendelkezik, mint egy többször szült barátnő, vagy édesanya (legyen szó szülésfelkészítésről, szoptatásról, csecsemőgondozásról stb.).

– a dúlák a szüléskísérések alkalmával több kórházban is megfordulnak, több orvossal, szülésznővel is találkoznak, így abban is segíthetnek, hogy az anya megtalálja a számára legideálisabb helyszínt és segítőket.

– amennyiben a dúla a szülés kísérésére is felkérést kap, úgy a vajúdás teljes hosszában, megszakítás nélkül jelen van. Érzelmileg, fizikailag és információval is támogatja a vajúdó nőt és párját, elősegítve ezáltal, hogy a szülés az előzetes elképzeléseiknek megfelelően alakuljon.

dula

„A dúla jelenléte az összes császármetszés arányát durván 45%-kal, a vajúdás hosszát 25%-kal, az oxitocin használatát 50%-kal, a fájdalomcsillapító gyógyszereket 31%-kal, a fogók szükségességét 34%-kal és az epidurális érzéstelenítés iránti kérelmeket 10-60%-kal csökkenti” (Marshall H. Klaus, John H. Kennell, Phyllis H. Klaus: The Doula Book – Da Capo Press, 2002.)

 

Sárdi Annamária
www.csalad-szuletik.hu

 

 

2014. szeptember

 

Ez is tetszeni fog