Quantcast

A manuálterápia diagnosztika és egyben terápia is.
A fizioterápia/gyógytorna speciális szakterülete, melyet speciálisan képzett gyógytornászok végezhetnek.
A támasztó- és mozgatószerv-rendszer (gerinc, végtagok, izomzat) visszafordítható problémáira irányuló, kézzel végzett vizsgáló és kezelő fogások összessége.

Feladata a funkció zavarok feltérképezése és kezelése, pontos anatómiai ismeretek alapján és biomechanikai szabályok figyelembevételével.
A manuálterápia a panaszok kiváltó okát keresi, és a funkciókárosodásért felelős szöveti struktúrát (ízület, izom, kötőszöveti képlet, idegi képlet) kezeli.
Fájdalom, valamint kóros elváltozás kialakulhat életmódunkból adódódó tartós egyoldalú terhelés (statikai hiba), vagy trauma következtében (hirtelen végzett rossz mozdulat) vagy akár sérülés, műtét, törés következtében kialakuló kompenzációk miatt.

A manuálterápiás fogásokkal blokkokat, azaz a mozgáskorlátozottságot okozó elváltozásokat kezeljük, ezzel javítjuk a kórosan túlmozgó (hypermobil) szegmentek mozgástartományát, és csökkentjük az így kialakult fájdalmat.

A fájdalmas, esetleg kompenzációból adódóan feszülő izmokat szükség szerint lazítjuk – masszázzsal, lágyrész manuálterápiával (fascia, trigger pont technikák), majd az elért eredményt speciális izomerősítéssel stabilizáljuk.
A blokkok oldásával a mozgás szabadabbá, és kevésbé fájdalmassá válik. Ennek köszönhetően javul a pszichés és fizikai közérzet.
Cél az eredeti szöveti állapot helyreállítása, a szervezet öngyógyító folyamatainak beindítása.

A terápia után a páciens egyénre szabott gyakorlatsort kap.(pl.: izomerősítés, nyújtás, vagy automobilizáció).
A gyakorlatsor a terápia elengedhetetlen része, azt a célt szolgálja, hogy a kezelt struktúrák jó helyzetben stabilizálódjanak, az izomegyensúly helyre álljon, ezáltal a következő kezelések (kontroll) alkalmával könnyebben, és gyorsabban reagáljanak.

Kismamáknak:

Manuálterápiás kezelés a terhesség alatt is elfogadott és ajánlott alternatív gyógymód.
Kissé bonyolítja a dolgot, hogy a hason fekvésben végzett fogásokat módosított testhelyzetben kell, illetve a lágyrész technikai fogásokat óvatosan, kisebb intenzitással végezzük.
Hivatalosan a manuálterápia is a terhesség betöltött 12. hetétől ajánlott, de problémamentes, nem veszélyeztetett terhesség esetében, ahol esetleg a kismama már előzetesen manuálterápiás kezelésen vett részt, ott saját felelősségre, rendkívül hatékonyan alkalmazható módszer a panaszok enyhítésére.
Hormonális rendszer változása kapcsán létrejövő ízületi lazaság miatt a keresztcsont körüli, csípő táji, medence, és derék problémák a leggyakoribbak. Legtöbbször rendkívül jól oldódnak, viszonylag könnyen kezelhetőek.
Mindig a probléma okát, kiinduló pontját keressük, azt kezeljük, és megfelelő tornagyakorlatokat adva segítjük a szervezet öngyógyító folyamatainak beindulását, célirányos izomerősítő, és nyújtó feladatokat adunk. Törekedvén arra, hogy az egyoldalú statikai/fizikai terhelés hatására ne álljon vissza az adott szituáció, ne térjen vissza a fájdalom.

Szülés után:

Hosszasan elhúzódó vajúdás, szülés során fellépő komplikációk esetén szintén javasolt ez a típusú alternatív gyógymód.
Szoptatás alatt is lehetséges, hiszen a hormonok által létrehozott lazaság továbbra is fennáll, és a kismama is további fokozott egyoldalú terheléseknek van kitéve, ami akár folyamatos fájdalomra, problémákra adhat okot.

kismamatorna
Minden egyes élethelyzetnek megvannak a maga normálisnak mondható terhelései, melyek nem megfelelő izomerő esetén eltérésekhez, deformitásokhoz vezetnek, és amennyiben ez fájdalommal is jár, azonnali kezelést igényel.
Mivel ez időszak alatt nincs lehetőség gyógyszeres fájdalomcsillapításra, – és egyébként is az pusztán egy tüneti kezelés lenne – mindenképpen javasolt a helyi manuálterápiás kezelés. Feltárja az okot, és utat mutat gyógytorna formájában a probléma kezelésére, hogy többé ne térjen vissza ez a kóros, eltérő helyzet, mely fájdalmat okoz.

A kezelések sikerességét nagyban befolyásolja az azt követő 24-48 óra, mivel ilyenkor a kilazított ízületek, izmok, keresve a megfelelő helyzetet, irányt, még változhatnak. Ha nem kerüli a szokásos, egyoldalú fizikai terhelést, a rendszer kezd vissza állni a kezelés előtti állapotba.
Ahhoz, hogy ez ne történjen meg kinesio tapet (hatóanyag nélküli rugalmas ragasztó szalag) alkalmazunk, mely húzásirányával bőrön keresztül hatunk az izmokra és kötőszöveti rendszerre. Viszont ez nem helyettesíti a megfelelően rugalmas, és erős vázizom rendszert, úgyhogy a speciális gyógytorna gyakorlatok nélkülözhetetlenek a gyógyulához!

Tudatosan lehet megelőzni az eltéréseket, és azok kompenzációjából adódó problémákat és fájdalmakat.
Fontos hogy ne csak a tüneti kezelés lebegjen a szemünk előtt, hanem részesítsük előnyben az okot feltáró holisztikus gyógymódokat.

 

Tamás Veronika
gyógytornász, manuálterapeuta
www.physioline.hu

 

Ez is tetszeni fog