Quantcast
Kezdőlap Fittanya Futótervek 2019-re

Futótervek 2019-re

Baráth Kriszta

Te is futsz évek óta? Talán versenyzel is? Év végén megírod a beszámolód a futóteljesítményedről és összegzel? Aztán az új évben megint beindul a gépezet és folytatva az előző évek mókuskerekét, kezdesz mindent elölről?

Ha vannak céljaid a futásban, és lelkiismeretes vagy, továbbra sem lesz gondod az edzésekkel. Nem fogsz ott állni az ajtó előtt toporogva vagy a futócuccaidat nézegetve, hogy de jó lenne kimenni futni, viszont nincs semmi kedved. Meg fogod csinálni, mert meg akarod csinálni. Bizonyítani szeretnél magadnak, hogy képes vagy rá. Mert úgyis tudod, hogy futás után milyen érzés leállítani az órádat, mosolyogva benyitni az ajtón, nyújtás közben tervezgetni.

Ez is egy olyan körforgás, amiből nehéz kiszállni. Futás után rögtön érzed az endorfin hormon jótékony hatását: boldogságérzet tölt el. És tudod, hogy ez kell neked. Egy idő után azonban nem árt variálni, még több színt vinni az edzésekbe. Mert tudod, hogy kell a fejlődéshez, hogy tovább tudj lépni.

Forrás: Donrazzino

A 2019-es év még inkább arról fog szólni, hogyan tudom menedzselni a család-munka-futás háromszöget. Egy kisiskolás és egy még nem bölcsis gyerekkel, költözés és munkába állás előtt nem lesz egyszerű évem. Ha tartani akarom az eddigi szintet (átlagosan heti 50-60 km), sőt bővíteni a kört, akkor fel kell kötnöm a gatyám!

 

Elhatároztam, hogy néhány dologban változtatni fogok.

 

  1. Még több idő a családra!

Bár sokan mondják, milyen jó, ha látja a gyereked, hogy sportolsz, és ugye kell az énidő, de nekem sokszor nehéz kiszakadnom a kis családi idillünkből. Akkor lépek le, mikor épp befejezték a vacsorát és valami tök vicces dolgot csinálnak hárman a férjemmel együtt, én pedig veszek egy nagy levegőt, és megyek ki az ajtón. Persze csak az elszakadás nehéz, mert futás közben már másra figyelek, de nem könnyű ezen az érzésen túllépni.
Így maradnak az altatás utáni edzések vagy pedig rászoktatom magam a korai keléshez és reggel megyek el futni.

  1. Még több erősítés!

Egy sérülés, ami hetekre akadályokat okozhat a jól beolajozott edzésekbe, lelkileg nagyon megviseli az embert. Sérülés alatt is keresed a lehetőséget a fizikai terhelésre, pedig a megoldás pont a pihenés lenne. A sérülés elkerülése végett, a futás utáni nyújtást saját testsúlyos erősítéssel is kombinálom, hogy más izomcsoportokat is megmozgassak. Nekem a térdem a mumus, ha nem nyújtok eleget és nincs keresztedzés, fennáll a sérülés veszélye.
Pihenőnapon pedig jöhet még több erősítő gyakorlat!

 

  1. Még több pihenés!

Törekedni fogok rá, hogy a szervezetem igényének megfelelő alvásidőm meglegyen, ne érjem be 5-6 órával! Egy jól kipihent anya/feleség/futó jobban teljesít bármilyen területen.

  1. Több kihívás = több motiváció

Havi szinten szeretnék egy-egy erősítő kihívást végezni. Nálam ez elég jól működik és nem mellesleg hasznos. Tavaly a téli időszakban, évkezdéskor egy hónapig csináltam négyütemű fekvőtámaszokat. Minden nap, kivétel nélkül.  Bővebben itt olvashatsz erről.

http://fittanya.hu/hirek/30-napos-kihivas-4-utemu-fekvotamasz

http://fittanya.hu/hirek/vegeredmeny-4-utemu-fekvotamasz

Ez is rendszert visz a napjaimba, és nem kell sok időt belefektetni, kb.10 perc alatt végzek a gyakorlatsorral.

 

  1. Még több terepes edzés és terepverseny!

Számomra a futásban a legnagyobb kikapcsolódást és élvezeti értéket a terepfutás adja. Semmihez sem fogható az a látvány, amit a természeti környezetem nyújt. Tiszta a fejem, nem gondolkodok semmin, az agyam folyamatosan fogadja be a szépet és ezáltal elégedettséget, megnyugvást érzek. Aki még nem indult terepversenyen, tűzze ki a bakancslistára, mert azt a hangulatot, életérzést muszáj megismerni. Szóval terepre fel!

btf

  1. Még több keresztedzés!

Egyrészt, hogy ne sérüljek le és ne szűküljön be a látószögem a futástól, másrészt hogy felpezsdítsem a hétköznapokat, nem árt, ha a futáson kívül más sportot is kipróbálok.
Tavaly a SUP volt, ami nagy hatást gyakorolt rám és teljesen megbabonázott. Nem mellesleg jól is ment. Alig várom a nyarat, hogy ismét rápattanjak.
Az úszásba és a bringázásba is nagyon bele tudok lendülni, de a jóga az, amibe évek óta szeretném belevetni magam. Remélem idén meg tudom valósítani.

 

  1. Még több közösségi edzés!

Időszűkében nehezen jutok el közösségi futóedzésre, pedig sokat lendít a teljesítményemen. Az edzésen futó és erőnléti edzők foglalkoznak velünk, cél a jobb teljesítőképesség.

A közösség erejéről szerintem beszélni sem kell. Együtt minden sokkal könnyebbnek tűnik.

Egy edzés utazással együtt háztól házig bruttó 3 órát vesz igénybe, pedig budapesti vagyok. Azért indulok el nehezen, mert tudom, mennyi mindent tudnék 3 óra alatt csinálni. Pl. futni egy hosszút, utána alapos nyújtást végezni vagy kombinált edzést csinálni otthon. De beismerem, hogy kellenek az új ingerek. A fejlődés pedig egyértelmű. Nem mellesleg nagyon jó érzés egy csapathoz tartozni, ahol folyamatos motiváció alatt állunk.

 

  1. Még több odafigyelés az étkezésre!

Mindenevő vagyok, kevés olyan étel van, amit nem eszem meg, így színes palettából tudok válogatni. Természetesen előnyt élveznek a nyers zöldségek, gyümölcsök, és az egyszerűen elkészíthető ételek. Nem vagyok vegán, de nem is eszem húst hússal. Nálam megvan az arany középút. A sok futás, edzés és a gyerekekkel, családi élettel járó mozgás elég sok energiát emészt fel. Éppen ezért fontos a szénhidrát raktár fokozatos visszatöltése, a megfelelő folyadékbevitel és a fehérje pótlása. Ez így mind nagyon jól hangzik, de észben tartani és megvalósítani a sok más teendő mellett elég nehéz. Sajnos egy gyengém van: édesszájú vagyok és az étcsokoládé a kedvencem. És azt azért elég egyszerű elfogyasztani. Vagy ennyi bűnözés belefér?!

Kiemelt kép forrása: terepfutas.hu

Ez is tetszeni fog