Quantcast
Kezdőlap Uncategorized Meghűlés, nátha homeopátiás kezelése

Meghűlés, nátha homeopátiás kezelése

pottyos

Az őszi téli időszak beköszöntével ez a leggyakoribb probléma, amellyel a mindennapi életben orvoshoz fordulunk. Homeopátiás kezeléssel jelentősen gyorsíthatjuk a betegségek lefolyását, a megbetegedések gyakoriságát csökkenthetjük, a váladékok tökéletes kiürülését elősegítjük, elkerülve ezzel a szövődmények kialakulásának esélyét.

Az őszi téli időszak beköszöntével ez a leggyakoribb probléma, amellyel a mindennapi életben orvoshoz fordulunk. Homeopátiás kezeléssel jelentősen gyorsíthatjuk a betegségek lefolyását, a megbetegedések gyakoriságát csökkenthetjük, a váladékok tökéletes kiürülését elősegítjük, elkerülve ezzel a szövődmények kialakulásának esélyét. A homeopata orvos feladata hogy a tünetek részletes kikérdezése és a váladékok megfigyelése után a teljes értékű, „leghasonlóbb” szert válassza ki. Ennek érdekében a következő szempontokat veszi figyelembe:
Etiológia- kiváltó ok lehet: meghűlés, átnedvesedés, hajmosás, huzat, kifáradás, megerőltetés
Lokalizáció- a tünetek helye, oldalisága: hol van a fájdalom.
Váladékok- színe, szaga, állaga, állandó vagy napszaki, könnyen ürül vagy nehezen, maró vagy lágy stb.
Érzések jellege- a fájdalom, égő vagy maró, kaparó, csiklandozó stb.
Modalitások- mire javul vagy rosszabbodik: napszak, évszak, hőmérséklet, nedvesség, testhelyzet, szabad vagy zárt tér
Kísérő tünetek: tüsszögés, könnyezés, orrvérzés, rekedtség, fejfájás, szaglásvesztés, gyengeség, izzadás, izületi fájdalom stb.
Az orrváladék eltávolítása nagyon fontos, mert a pangó váladék szövődmények kialakulását teszi lehetővé. A váladék fellazítására, kiürülésének elősegítésére kiválóan alkalmasak a tengervizes és a homeopátiás komplex orrspray-k, amelyek nem károsítják az orr nyálkahártyáját.

 

homeopatia2

Vizes orrváladékkal járó nátha:

ALLIUM CEPA- vörös hagyma D6-C30
Kiváltó ok: hideg, nedves szeles idő. Maró, híg, vizes orrváladék gyakori tüsszögéssel. Nem maró könnyezés, szemégés. Az orrváladék szinte elcsöppen annyira híg. Állapota javul levegőn, rosszabbodás reggel.

EUPHRASIA- szemvidítófű D6-C30
Szintén heves tünetekkel járó vizes, nem maró orrfolyás, égő, maró könnyezéssel. Fekvő testhelyzetben javul a beteg állapota.

ARSENICUM ALBUM- fehér arzén D12-C30
Kiváltó ok: hideg, nyirkosság, megerőltetés, elnyomott kiütések
Tüsszögéssel járó, híg, maró orrváladék dugulással. A váladék felmarja a bőrt. A beteg nyugtalan, szorongó, ingerlékeny. Érzékeny a hidegre és kis kortyokban iszik. Állapota éjfél után romlik, a meleg és a társaság javítja a közérzetét.

DULCAMARA –ebszőlő D12-C30
Alulról való felfázás, hideg, átnedvesedés hatására kialakult betegségek jól bevált szere. Az orr hideg hatására inkább eldugul, melegben folyik. A mozgás és a meleg javít az állapoton. Tüsszögés, könnyezés, végtagfájdalom kíséri a tüneteket.

NUX VOMICA- hánytató dió D12-D30
Hideg szél, huzat okozta nátha szere. Dugulás, vizes, nem maró orrfolyás váltakozása, tüsszögési rohamok kísérik a tüneteket. Nagyon jellemző a beteg viselkedése: ideges, türelmetlen, veszekedős. A meleg javít az állapotán.

Sűrű, sárgás váladékkal járó nátha:

CINNABARIS- vörös higany D12-C30
Kiváltó okként hideg nyirkos időjárás szerepel. Orrgyöki nyomásérzet, sárgászöld, bűzös, csomós orrváladék erős homloktáji fejfájás, aminek hátterében homloküreg gyulladás állhat.

HEPAR SULFURIS- mészkénmáj C12-C30
Száraz, hideg időjárás miatti meghűlés szere. A beteg nagyon érzékeny a hidegre, és minden külső behatásra. Előbb vizes majd sűrű, sárga, bőséges orrváladék alakul ki, tüsszögéssel, torok tünetekkel. A váladék gyakran maró, bűzös, pörkösödést okoz. A beteg izzadós, fájdalmai szúróak, és a környéki nyirokcsomók megduzzadnak.

HYDRASTIS- kanadai gyömbér D12-C30
Nagyon sűrű, sárga váladék jellemzi, megtapad a garatfalon és se előre se hátra nem mozdul. Egy erős fújással recsegve ürül, vagy krákogással kiköphető. A hurutos betegségek végén áttisztítja a nyálkahártyákat és a nyirokrendszert.

KALIUM BICHROMICUM- D12-C30
Sárga, nyúlós váladék kísérte nátha. Az orrjáratok kipörkösödnek, az arcüregben felgyűlt váladék miatt az arcüreg nyomásra érzékeny, a fájdalom éles, pontszerű. Hidegre és nyomásra romlik, meleg nedvesre pedig javul a beteg állapota.

MERCURIUS SOLUBILIS- higany D12-30
Először híg majd sűrű sárgászöld, maró orrváladék. Az orrszárnyak kisebesednek, fekélyek alakulhatnak ki, a nyelv lepedékes, bűzös szájszag és fokozott nyáltermelődés jellemzi az igen intenzív tüneteket. Gyakori az éjszakai izzadás és nyugtalanság.

PULSATILLA- kökörcsin D6-C30
Sűrű, sárga vanília pudingszerű, nem maró orrváladék. Az orrdugulás miatt a szaglás romlik. A meleg nagyon rontja tüneteket, a szabad levegő és a törődés javítja. Sírós, könnyen elkeseredik a beteg, de hamar megnyugszik, ha vigasztalást kap. Feltűnően nem szomjas.

ADAGOLÁS: napi 1-3×5 golyó, gyerekeknek az éveknek megfelelően. Ha javulnak a tünetek az adag sűrűség csökkenthető, majd a szer elhagyható. Figyelni kell arra, hogy ha 1-2 napon belül nincs javulás, kérje homeopátiás orvosa segítségét. A tünetek megváltozásánál a szert is váltani szükséges.

 

Dr.Kovács Gabriella

 

Ez is tetszeni fog