Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Mennyi az ideális testsúlya? A testtömeg index kalkulátor megmutatja

Mennyi az ideális testsúlya? A testtömeg index kalkulátor megmutatja

Pöttyöslabda
testtömeg index

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy minél inkább nő valakinek a testtömege, annál több betegség veszélyének teszi ki magát, amelyek között szép számmal vannak súlyosabb következményekkel járó megbetegedések is. Az elhízás, a magyarokra sajnos fokozottan jellemző túlsúly bizony egészségügyi kockázatokkal jár, ha ismerjük ezeket, ha nem.

Leggyakrabban cukorbetegség, vérnyomásproblémák, de akár még daganatos betegségek előfordulását is okozhatja a túlsúly, sok egyéb más betegség mellett, de növekszik a stroke és a májkárosodás kockázata is.

Ahhoz, hogy meghatározzuk mindezek veszélyét, jó ha tisztában vagyunk vele, mennyire vagyunk kitéve az egészségügyi kockázatoknak. Létezik egy viszonylag egyszerű matematikai képlet, aminek a segítségével gyorsan megállapítható valakiről, hogy testsúlya alapján mennyire számít elhízottnak: ez az úgynevezett testtömeg index kalkulátor, vagy angolul Body Mass Index (BMI). A BMI-t kifejezetten az ideális testsúly kiszámítására fejlesztették ki, és megmutatja, hogy életkorunk, nemünk, valamint magasságunk alapján egészséges testsúllyal rendelkezünk-e, vagy netán krónikusan soványak vagy túlsúlyosak vagyunk (sajnos egyik véglet sem szerencsés).

A testtömeg index kalkulátor felnőtteknek lett alapvetően kitalálva, de létezik kifejezetten gyermekek számára megalkotott képlet is, sőt testtömeg index kalkulátor nőknek is megtalálható, ha utánanézünk. Nézzük az általános, minden felnőttre érvényes formulát:

Testtömeg indexünk egyenlő a testtömegünk kg-ban megadott értékét elosztva a magasságunk méterben megadott értékének négyzetével. Elsőre lehet, hogy túl bonyolultan hangzik, de egy példán keresztül máris egyszerűbb belátnunk ennek a képletnek az egyszerűségét.

Tegyük fel, hogy 82 kg-ot nyom a mérleg és 177 cm magasak vagyunk. Ebben az esetben a számítás a következő:

82 / (1,77*1,77): a testmagasságunk négyzete (méterben) 3,1329. A 82-t, ami a súlyunk, osszuk el ezzel:

82 / 3,1329 = 26,17

Ez az érték (26,17) még ugyan nem mond semmit, de az alábbiak alapján viszonylag gyorsan megmondható, hogy mennyire számítunk (túl)súlyosnak:

Testtömeg indexünk, ha

 • kevesebb mint 18,5, az soványságot jelez (ha 16 alatti, az már a súlyos soványság esete)
 • 18,5 – 24,9 között van, az számít normális testsúlynak (és megnyugodhatunk)
 • 25 – 29,9 között túlsúlyosnak számítunk (fenti példa kalkulációja ebbe a sávba esik)
 • 30-35 közötti, akkor pedig már kifejezetten az elhízott I. kategóriába esünk
 • 35-40 között már a második fokú elhízási kategóriát találjuk
 • 40 felett pedig krónikus elhízást mutat az érték (ami a legsúlyosabb mind közül)

Amint látjuk, ha a BMI szerint 25 feletti értéket kapunk, már érdemes foglalkoznunk a testsúlyunkkal. Táplálkozási szakértők szerint 27-es érték felett már kifejezetten kalóriaszegény diéta folytatása javasolt.

A testtömeg index kalkulátort egyébként már elég régen, még a XVIII. században találta ki egy belga matematikus és módszerének hiányosságait már a kezdetektől többen hangoztatják, eredményeit megkérdőjelezik. Az elmúlt 1-2 évtized során többek között Oxfordban is sokat foglalkoztak a témával. A híres egyetem matematikusai ugyanis azon a véleményen vannak, hogy a BMI számítása torz: a magasabb embereket kövérebbnek, az alacsonyabbakat pedig soványabbnak mutatja, ezáltal nem minden esetben használható. (Valószínűleg a nagyon magas – 190 cm feletti, vagy nagyon alacsony – 160 cm alattiakra gondolnak, akiknél valóban torz(abb) értékeket kaphatunk).

testtömeg index

A kutatók és matematikusok szerint ugyanis a testtömeg index kalkulátor nem veszi figyelembe sem a testalkatot, sem pedig a testtömeget alkotó összetevők minőségét (zsírok, csontozat, izomfelépítés). Az észrevétel valószínűleg jogos, elég ha csak arra gondolunk, hogy egy kisportolt, több izomzattal és vastagabb csontozattal rendelkező személy BMI-je nem összehasonlítható egy átlagos emberével. A nemek közötti eltérésekről nem is beszélve. Gondoljunk csak bele, hogy egy nőknek szánt testtömeg index kalkulátor mennyivel máshogy kellene, hogy működjön, mint a férfiaknak, vagy akár az időseknek és a gyerekeknek szóló kalkulátor.

Természetesen léteznek a túlsúlyosság mértékének megállapítására a testtömeg index kalkulátornál precízebb módszerek is, ezek azonban jóval drágábbak az eszközigényük miatt, hiszen nem elegendő két paraméterünk szorzásával-osztásával fél perc alatt kiszámolni egy értéket, hanem különböző egészségügyi eszközt kell segítségül hívnunk ezek alkalmazásához. Ilyenek például a terheléses oxigénfogyasztás-mérés vagy a kalipperes zsírszázalékmérés.

Hogy ezeket a drága mérési módszereket elkerüljük, de mégis pontosabb eredményt kapjunk, az oxfordi kutatók javaslata szerint nem a négyzetre kell emelni a méterben számolt magasságunkat a képletben, hanem 2,5-re és a képletet kibővítették egy állandó változóval is, hogy egy átlag magasságú embernél ez az új kalkuláció megegyezzen a hagyományos – fent levezetett testtömeg index kalkulátor eredményével.

Az új képlet ugyanis a következő:

1,3 x testtömeg (kg) / magasság (méter) 2,5

Kiszámítása csak egy picit bonyolultabb a hagyományos BMI kalkulációnál, de ha van tudományos számológépünk (vagy számítógépünkön a beépített számológépet átrakjuk tudományos verzióra), máris könnyebben megoldható a matematikai feladvány.

Ha a BMI indexed (akár a hagyományos, akár az imént említett új módszer alapján) azt mutatja, hogy túlsúlyod van, a következőket teheted:

 • Rendszeresen mozogj
 • Kerüld a zsíros, cukros és túl sós ételeket és egyébként is folytass egészséges táplálkozást
 • Ha fogyasztasz alkoholt, annak mértékét mindenképpen csökkentsd
 • Aludj eleget (bizony, ez is számít)
 • Lehetőség szerint kerüld a stresszt

Ha olvasnál még a testtömeg indexről és egyéb, egészség megóvásáról szóló témákról, látogass el oldalunkra: goldentree.hu

Ez is tetszeni fog