Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia “Milyen dolog ez!? Egy kisfiú nem hisztizik!” – Miért káros ezt mondani a gyerekpszichológus szerint?

“Milyen dolog ez!? Egy kisfiú nem hisztizik!” – Miért káros ezt mondani a gyerekpszichológus szerint?

Éva Magazin

Többször találkozhatunk olyan mondatokkal, hogy egy fiú vagy egy lány gyermeknek nem illik ezt vagy azt tennie, a nemi hovatartozása miatt. Hogy mennyire befolyásolják ezek a sztereotípiák a gyermekeink személyiségének fejlődését? Utánajártunk!

Egy fiú ne hisztizzen!
Egy fiúnak nem illik hisztisen viselkednie!

Hányszor hallottuk már a fenti mondatokat az idősebb családtagjainktól?! Pedig a hisztéria a személyiségfejlődés első, és egyik legfontosabb lépcsőfoka. A második születésnap környékén jelentkező dühkitörések hátterében, a saját akarat megjelenése áll. Ebben a korban még a gyerekek nyelvi készlete nem egészen kifejlett, így elmondani nem tudják, hogy mit szeretnének, de azt viszont határozottan érzik, hogy a mi elképzeléseinknek szöges ellentétje az övékének. Egyetlen eszköz van a markukban a saját gondolataiknak véghezvitelére, ami nem más, mint a hiszti. Ennek a korszaknak az angolok viccesen a „Terrible Two”, – szabad fordításban – a szörnyűséges kettes nevet adták.

Ezen a személyiségfejlődésen minden gyereknek át kell esnie nemtől függetlenül.

A lányokat születésüktől fogva a gyengébbik nemnek titulálják, érzékenyebbnek nevelik, míg a fiúkat keménynek, határozottnak. Mi állhat a nemi megkülönböztetés mögött?

Olvasd tovább az Éva magazin oldalán >>

Ez is tetszeni fog