Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Szülők, a ti feladatotok, hogy a mobiltelefonok útjába álljatok

Szülők, a ti feladatotok, hogy a mobiltelefonok útjába álljatok

Pöttyöslabda

Egy általános iskolai tanár szólította meg a szülőket, és kérte a segítségüket a gyermekeik mobiltelefon-használatával kapcsolatban. Mert amit tapasztal, az ijesztő. És egyre ijesztőbb.

“Tanárként elsőszámú feladatomnak tartom, hogy a gyerekek számára egy olyan közeget teremtsek, ahol fizikálisan, érzelmileg és mentálisan is biztonságban érzik magukat. Ahol lehet tanítani, és ahol lehet tanulni, ahol új ötletek születnek, és ahol társasági élet van.

Már bele se tudok kezdeni annak felsorolásába, mennyi időt töltök olyan ügyekkel, ami a gyerekek mobiltelefon-használatával kapcsolatosak valamilyen módon. Többször előfordult, hogy ilyen esetekben a kezembe került egy telefon, és rosszul lettem attól, amit láttam: teljesen oda nem illő fotók, videók, üzenetek. Hogy egy ilyen korú gyerek mit mer és tud kipróbálni online? Az minden évben rosszabb lesz.

Amikor felhívom a szülőket, és beszélek velük arról, amit láttam, mindig megkérdezem, ők milyen sűrűn néznek bele a gyerekük telefonjába. Az esetek 90%-ában azt a választ kapom, hogy ritkán, vagy soha. Aztán pedig rám lesznek dühösek, amiért szerepet tévesztek abban, amit csinálok.

Szülők: ez a ti feladatotok lenne, hogy a nem megfelelő mobiltelefon-használat útjába álljatok.

A gyerekeknek nem jár a magánszféra. Ebben a kérdésben nem. Nem is az ő telefonja: a tiéd. Neked kellene lefolytatnod vele a nehéz beszélgetéseket: az életről, kapcsolatokról, a testükről, a jövőjükről. A te feladatod, hogy érzelmi és gyakorlati támogatást nyújts neki, segíts neki olyan tulajdonságok kiépítésében, amelyekkel meg tudja védeni magát. És az a te feladatod, hogy figyeld, mit csinál.

Ebben pedig ne dolgozz az iskola ellen: nem mi vagyunk az ellenség.

Adunk három tanácsot, ha el szeretnél ebben indulni:

1. Minden este vacsorázzatok közösen és beszélgessetek

Kütyük nélkül. A kutatások szerint a szülők átlagosan 8 percet beszélgetnek egy nap a gyerekükkel. Ez elfogadhatatlan.

2. Nézzétek meg a telefonjukat, minden este

Ez nem kell, hogy kutakodást jelentsen, inkább érd el, hogy vonjon be. Kérd meg, mutassa meg az appokat, amiket mostanában használ. Mutassa meg a képeket, amiket aznap kapott, és hogy miről beszélgetett a chaten. Utána adj neki tanácsot. Készíts vele közösen tartalmat, segíts neki ebben.

3. Teremts alkalmat, hogy új élményeket szerezzen

Vidd el, hogy új dolgokat tudjon kipróbálni. Lássatok, tanuljatok. Ez a mentális és érzelmi fejlődését is segíti, és a kapcsolatotokat is.

És végül: ne engedd, hogy fogja a telefonját, bevonuljon a szobájába, és magára csukja az ajtót több órára. Soha semmi jó nem történik az interneten zárt ajtók mögött.

Az internet most a legveszélyesebb hely, ahova a gyereked mehet.

Kérlek, segíts minket is ebben.”

Forrás: Chris Cochran / Facebook
hisviewfromhome.com

Ez is tetszeni fog