Quantcast
Kezdőlap Uncategorized Te egészségesen táplálod a gyermeked?

Te egészségesen táplálod a gyermeked?

pottyos

Elgondolkoztatok már azon, hogy megfelelően tápláljátok-e a gyermeketeket, vajon olyan élelmiszereket vesztek le az üzletek polcairól, amelyek ténylegesen az egészségüket, megfelelő testi és szellemi fejlődésüket szolgálják?

 

Elgondolkoztatok már azon, hogy megfelelően tápláljátok-e a gyermeketeket, vajon olyan élelmiszereket vesztek le az üzletek polcairól, amelyek ténylegesen az egészségüket, megfelelő testi és szellemi fejlődésüket szolgálják?

bio 01

Az üzletek polcai ugyanis roskadoznak azoktól az élelmiszerektől, amelyek tele vannak tartósítószerekkel, ízfokozókkal, színezékekkel, stabilizátorokkal, adalékanyagokkal, cukorral,  semmi “valódi” és tápláló nincs ezekben a termékekben. Sajnos ma már a húsáru, a tejtermékek, a zöldségek,  gyümölcsök tápanyagtartalma sem a régi, köszönhetően a profitorientált, vegyszereket, antibiotikumokat, hormonokat használó nagyüzemi mezőgazdálkodásnak. Nem véletlen, hogy egyre több a különböző étel/allergiában, szenvedő, immunrendszeri problémákkal küzdő gyermek és felnőtt. Hogyan is lennénk egészségesek, ha nem “valódi” táplálékkal látjuk el a szervezetünket?

Ha rá szeretnénk lépni az egészséges táplálkozás útjára, már azzal is sokat tehetünk, ha a termékek címkéjét elolvassuk és szelektálunk. Ne hagyjuk, hogy a dizájnos csomagolás és a hamis üzenetet küldő feliratok megtévesszenek bennünket. Meglepő eredményre juthatunk. Ha elkezdünk keresgetni az üzletek polcain vagy az Interneten, akkor gyakran találkozhatunk olyan szavakkal (a teljesség igénye nélkül), mint natúr, reform, bio, organikus, öko, paleo, vegetáriánus, vegán, és terjedőben vannak az olyan kifejezések is, mint a nyers, élő étel (raw food) vagy a szupertáplálék (superfood).

A tudatosan tervezett, egészséges táplálkozáshoz fontos azonban ismernünk ezen kifejezések pontos jelentését:

Natúrélelmiszer: gyakran azonosítják a biotermékkel, pedig ez nem így van. A natúrélelmiszerek a megszokottnál kevésbé feldolgozott, adalékanyagoktól többnyire mentes termékek. Fogyasztásuk nem minden esetben jelent előnyt, például az egészségesnek gondolt búzakorpában több szermaradvány halmozódik fel, mint a búzaszem belső részében.

bio 02

Reformélelmiszer: pontos meghatározása lehetetlen, mert időszakonként változik, hogy épp mit tekintünk reformélelmiszernek. Az, hogy mit tartunk egy adott időszakban egészségesnek, függhet az aktuális divattól, a tudományos felfedezésektől és a kereskedelmi lobbitól is. A reformélelmiszer lehet bio is, de nem kell feltétlenül annak lennie.

Paleo táplálkozás: a paleolit táplálkozás lényege a visszatérés a kőkori étrendhez. Kerüli a gabonaféléket, hüvelyeseket, burgonyát, kukoricát, cukrot, földimogyorót, tejet, tejtermékeket, feldolgozott, adalékanyagos termékeket. Fogyasztja a húsokat, halakat, tenger gyümölcseit, zsírt, hidegen sajtolt olajat, zöldségeket, gyümölcsöket, gombát, tojást, magvakat, dióféléket, kávét, teát, vörösbort, növényi tejeket (magvakból vagy kókuszból készült), 100%-os gyümölcsleveket.  

Vegetáriánus: húsmentes étrendet jelent, de nemcsak növényi alapú étkezést. A vegetáriánus fogyaszt állati eredetű élelmiszert is, pl: tojás. Ha minden állati eredetű terméket kizár valaki az életéből az étkezés vagy az öltözködés területén, nem használ olyan termékeket, amelyeket állatokon teszteltek vagy állati eredetű összetevőket tartalmaz (kozmetikumok, tisztítószerek, gyógyszerek), nem vesz részt olyan eseményen, ahol állatok szerepelnek, akkor vegánnak számít.

Szupertáplálék, szuperélelmiszer (superfood): azokat a növényi, nem feldolgozott ételeket/élelmiszereket nevezzük szupertáplálékoknak, melyek rendkívül magas tápanyagtartalommal rendelkeznek, ezáltal jótékony hatással lehetnek az egészségünkre, vitalitásunkra, az immunrendszerünkre, a betegségek elleni küzdelemben. Fogyasztásukkal oly mértékben juttathatunk természetes módon antioxidánsokat, ásványi anyagokat, esszenciális zsírsavakat, enzimeket, klorofillt, rostot, vitaminokat a szervezetünkbe, melyeket a nagyüzemi, feldolgozott élelmiszerek fogyasztása során nem kaphatunk meg.

bio 03

Élő, nyers étel (rawfood): a nyers ételek/termékek olyan élő, növényi alapanyagokból készülnek, melyeket a feldolgozás egyik fázisában sem hevítenek 42 °C  fölé, ezáltal az alapanyagok megőrzik a bennük lévő értékes antioxidánsokat, ásványi anyagokat, enzimeket, vitaminokat, íz-és illatanyagokat. Biztosítják a szervezet megfelelő energia-és igazi tápanyag-ellátottságát. További pozitívum, hogy nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott adalékanyagot, tartósítószert, cukrot, így fogyasztásuk során a szervezetünket nem terheljük meg ezen anyagok leküzdésével.

Ha reform, natúr, vegán, paleo terméket, élő ételt teszünk a kosarunkba, már megtettünk egy lépést az egészségesebb táplálkozás irányába, de ettől még nem védjük meg családunkat a vegyszerektől, antibiotikumoktól, hormonoktól és a genetikailag módosított összetevőktől. Ha tudunk, akkor válasszunk ezekből a termékekből bio minősített változatot.

A biotermék (vagy organikus termék) az a növényi vagy állati eredetű élelmiszer, melyet az ökológiai gazdálkodás szigorú szabályainak megfelelően állítanak elő. Az ökológiai gazdálkodás során tartózkodnak a műtrágyák, növényvédő- és rovarirtó szerek, növekedésszabályozók és takarmány-kiegészítők alkalmazásától. Mindezek alternatívájaként a rendszer a vetésforgóra, az állati és növényi eredetű trágyákra, a mechanikai gyomirtásra és a kártevők elleni biológiai védekezésre támaszkodik. A biogazdálkodás arra hivatott, hogy optimális minőségű, magas tápértékű élelmiszert állítson elő oly módon, hogy elkerüli a kémiai anyagok felhasználását, és közben csökkenti a környezet terhelését, ugyanis a biogazdálkodás szemléletének középpontjában a természet megóvása is áll.

Az ökotermék az a (nem élelmiszer) termék (pl. tisztítószer), amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állították elő. Csomagolóanyaguk újrahasznosítható anyagból készül. Középpontban a környezettudatosság -és védelem, illetve a gazdaságos kiszerelés áll.

Arra, hogy ki milyen táplálkozási elveket kövessen és az alapján milyen élelmiszereket tegyen a kosarába, nincsen egységes recept. Mindenkinek magának kell megtapasztalnia, hogy mi a gyermeke, családja számára a megfelelő. A megszokott útról letérni és egy újra rálépni kezdetben időigényes lehet, de legyünk türelmesek, mert idővel a bevásárlás rutinszerűvé válik és családunk egészsége hosszú távon meghálálja a törődést.

Képek forrása: nspt4kids.com, stylish-family.com, www.bborganicexpress.com

Forrás: purenature.hu, Szerző: Molnár Éva

Ez is tetszeni fog