Quantcast
Kezdőlap Szabadidő Újabb Meseösvények Budapesten

Újabb Meseösvények Budapesten

pottyos

Idén májusban Budapest három új Meseösvénnyel gazdagodott, hogy minél több helyszínen segítsék megismertetni és megszerettetni a természetet a gyerekekkel és az őket kísérő felnőttekkel.

Az élményszerű tanulás mellett elkötelezett, a környezeti nevelésben már többéves tapasztalattal rendelkező Európalánta Egyesület kreatív megoldásokat alkalmaz a gyermekekkel való kommunikációban: Mimó és Csipek a két környezettudatos mesehős a gyermekek nyelvén mesél a fenntarthatóság fontosságáról. A tudatos természetjárást elősegítő Meseösvények egy-egy terület állat-, és növényvilágával ismerteti meg a gyerekeket, miközben felhívja a figyelmet a természet, mint érték megőrzésére valamint a természetjárás szabályaira is. A túrák során bejárható ösvényekhez különböző mesék kapcsolódnak, hogy a gyerekek képzeltét és fantáziáját megmozgatva, arra építve élménnyé váljon a zöld gondolatok befogadása. Az ösvények mentén mindemellett különböző játékok segítik tovább mélyíteni a tudást és további szórakozási lehetőséget nyújtani a gyerekeknek.

Elsőként május 10-én a Madarak és Fák Napján a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, a Sas-hegy gazdagodott egy új Meseösvénnyel. A terület színes növényvilágával és gazdag állatvilágával egy kék-fekete-szürke kabátos figura, Kázmér, a havasi cincér ismerteti meg Mimót és Csipeket valamint az összes arra járó ovis, kisiskolás öko-kalandort. Cincér Kázmér már régóta a Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállata, így ismeri az összes különleges állatot, köztük a bikapókot, mogyorós pelét és a pannon gyíkot, valamint a túravonal mentén illatozó növényeknek is mind tudja a nevét: törpe nőszirom, budai nyúlfarkfű, csikófark stb. A legkisebb túrázóknak tervezett Meseösvényen számos játékos tárgy – állatfo(r)gócska és növény-párosító – segíti a tudatos természetjárást.

Május 16-án az Óbudai Kulturális Központ parkjában, a San Marco utcában található Záporkertben is épült egy Meseösvény. Az itt működő városi kert így már a közösség legkisebb tagjait is megszólítja, játékra hívja, hiszen az itt kialakított Meseösvény élményszerűen tanít többek között a palántázás fortélyaira. A városi kert ágyásai között elhelyezett játszó-doboz minden oldala új feladatokkal kínálja meg a gyerekeket, melynek során többet tudhatnak meg a talaj és víz fontosságáról valamint azok kialakulásáról, szerkezetéről.

Május 29-én pedig a Városmajor fölött található természetvédelmi területen, a Kis-Sváb-hegyen vette birtokba majd száz kisóvodás az ott kialakított Meseösvényt. Az itt létrehozott Meseösvény a gyermekek érzékszerveit hozza játékba, hogy azok tudatos használatával minél jobban képesek legyenek megismerni a terület növény-, és állatvilágát. A madarak meglesését egy távcső segíti, a természet hangjainak valamint illatainak sokszínűségére egy zeneláda és egy játékos illat-fa hívja fel a figyelmet, míg a bogarak óriási, látványos és megmászható szobrokként jelennek meg az ösvényen.
 

Az Európalánta Egyesület immár négy éve foglalkozik Meseösvény tervezéssel és kivitelezéssel. 2013-ban épült meg az Érzékek ösvénye a Ferenc-hegyen, amelyet szintén a Ferenc-hegyen létrejött Tükörben az élővilág ösvény követett. Az idei évben további három Meseösvénnyel gazdagodott a főváros. Az átadók alkalmával a kerületi óvodák növendékei nem csak a Meseösvényekkel ismerkedhettek meg, hanem Öko-Mesekuckó és kézműves foglalkozásokon is részt vettek, hogy a természet szeretetének és megóvásának fontosságát minél több oldalról, játékok, mesefigurák és bábok segítségével, élmények mentén, játékos formában ismerjék meg.

Az új Meseösvényeket a Sas-hegyen, a San Marco utcai Záporkertben valamint a Kis-Sváb-hegyen érdemes keresni.

A Sas-hegyi és a Záporkerti projekt a Földművelésügyi Minisztérium, Zöld Forrás 2016 program keretében, a Kis-Sváb-hegyi projekt pedig a Fővárosi Környezetvédelmi Alap 2016. évi pályázatának támogatásával valósult meg.

Együttműködő partnereink: Budapest Főváros Önkormányzata, Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat, Duna-Ipoly Nemzeti Park, Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Iroda, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Óbudai Kulturális Központ, Pilisi Parkerdő Zrt., Sas-hegyi Látogatóközpont, Városi Kertek Egyesület.

Ez is tetszeni fog