Quantcast
Kezdőlap EgészségTerhesség 17 érdekesség a pocakodban fejlődő babáról

17 érdekesség a pocakodban fejlődő babáról

Kovács Móni
 1. A baba első mozdulatait nagyjából a kilencedik hét környékén teszi meg. Ezt még természetesen nem érzed, de az ultrahang-felvételeken már jól kivehető a mozgás.
 2. Az első, kismama által is érezhető mozdulatok – mint a rúgás, forgás, nyújtózkodás – a 16. és 20. hét között jelentkeznek. A kisbabák a 25. hét környékén már kifejlett tüdővel rendelkeznek – igaz ugyan, hogy ezzel még önálló légzésre ilyen idős korban képtelenek.
 3. A 16. hét után a magzat akár 50-szer is mocoroghat az anyaméhben, ez a szám a 29. hét végére nagyjából óránkénti 10 mozgásra csökkenhet. A baba ilyenkor kinyújtóztathatja a végtagjait, esetleg megtapogatja az őr körülvevő puha, meleg környezetet, de megpróbálhatja megérinteni az arcát, megfogni a saját kezét, vagy elérni a köldökzsinórt is.
 4. Néhány baba nagyon fura dolgokat művelhet az anyaméhben: nyalogathatja a méh belső falát vagy lehetetlen helyekre próbálhatja meg bepasszírozni a lábát (hát ezt szerintem többen is tanúsíthatjuk).
 5. A 20. hétre a baba már olyan gesztusokat is produkál, amelyeket a születése utáni években is alkalmazni fog.
 6. A magzat általában napközben, reggeli után a legaktívabb. Amikor az anyukája leül, vagy lefekszik, a pici is akkor mozog. Tehát készülj fel: ha épp leheverednél egy kicsit pihenni, előfordulhat, hogy jókora rúgásokkal örvendeztet meg a babád.
 7. A magzat növekedésével a mozgások is változnak: a forgolódást felváltják a rúgások, mivel a picinek egyre kisebb hely áll a rendelkezésére és nem olyan könnyű helyet változtatnia.
 8. Néha nem érzed a babád mozgását. Ez ijesztő is lehet. Viszont jó, ha tudod, hogy a baba is alszik olykor-olykor, és az idő előrehaladtával egyre inkább megnyúlnak a szundikálással töltött percek.
 9. A baba 32. hetes korában az ideje 90-95%-át alvással tölti (ezt mondjuk cáfolnám), amelynek egy része REM alvás – vagyis az a fázis, amikor a szemeit ide-oda mozgatja. Bizonyos tudósok szerint a babák ilyenkor már álmodhatnak is. Az alvás más fajtái meghatározhatatlan típusúak az agy éretlensége miatt.

 1. A 36. hét körül a babák mély és könnyű alvási fázisokon mennek keresztül – az alvás 70-90 percig is eltarthat, és az is előfordulhat, hogy álmunkban mocorognak, vagy az ujjukat szopják.
 2. Ahogy a babák közelednek a születésük napjához, úgy csökken az alvással töltött idő 85-90%-ra, ami a születésük után is jellemző marad rájuk. (Kivéve azokra a babákra, akik nem olvasták ezt a 17 pontot 😀 )
 3. Az orvosod javasolhatja, hogy számold a babád mozgásait. Ez segítségére lehet az esetleges komplikációk vagy veszélyhelyzetek kiszűrésében. És természetesen a frászt hozzák minden kismamára a kevésbé aktív időszakok. De akárhogy is: ha úgy érzed, hogy a babád kevesebbet mozog, vagy nem érzed a rúgásait, mozgásait, irány az orvos, ahol egy ultrahang-vizsgálat azonnal tisztázza a helyzetet. Akár megmentve ezzel a kisbabád életét.
 4. Vannak édesanyák, akik nehezebben érzékelik a babájuk mozgását. Ha túlsúlyos vagy, vagy a méhlepény a méh elülső oldalán tapadt meg, akkor kevésbé érezheted a magzatod rúgásait.
 5. A legtöbb kismama a bal oldalán szeret aludni: így a legkényelmesebb, és ebben a pozícióban a legkönnyebb figyelni a pici mozgásait. A vérkeringésnek is jót tesz ez a testhelyzet, így a baba is aktívabb lesz.
 6. Az ultrahang felvételeken látható, ahogyan az anya méhe föl-le ugrál nevetés közben.
 7. Második vagy harmadik várandósság esetén a magzatnak több helye van a mozgáshoz, így fejlettebb motorikus képességekkel jön a baba a világra. A másod- vagy harmadszülöttek épp ezért jóval aktívabb kisgyerekek lehetnek.
 8. A kisbabád már a méhben felismeri a hangodat.

Láthatod tehát, hogyan tölti kisbabád a mindennapjait a pocakod kényelmében. Nem csak mocorog, de már el is kezdte felfedezni a világot!

Forrás: Momjunction.com

Ez is tetszeni fog