Quantcast
Kezdőlap EgészségTerhesség A magzat elhelyezkedése a pocakban

A magzat elhelyezkedése a pocakban

Édes Kisbabám

A szüléshez közeledve egyáltalán nem mindegy, hogy a baba hogyan helyezkedik el a pocakban. A magzat pozíciója lehet fejvégű, farfekvéses, vagy harántfekvéses. Ha a harántfekvéses vagy farfekvéses pozíció a szülés időpontjáig nem változik, nagy eséllyel császármetszésre lesz szükség.

Amíg a babának elegendő helye van a pocakban, tetszőlegesen változtathatja a helyzetét. A harmadik trimeszterben azonban már egyre szűkösebb a tér és a magzati pozíció a szülés szempontjából egyáltalán nem mindegy. Ha a baba farfekvéses, vagy harántfekvéses pozíciót vesz fel, a szülész-nőgyógyász megpróbálhat módosítani a helyzetén, ha azonban ez nem sikerül, a baba életének védelme érdekében nem támogatott a hüvelyi szülés. Azt, hogy a baba milyen pozícióban helyezkedik el, ultrahangvizsgálattal ellenőrzik.

Milyen pozíciókat vehet fel a baba az anyaméhben?

Fejvégű fekvés

Ez az ideális pozíció a szülés szempontjából, hiszen a baba fejjel lefelé néz, a popsija és a lábak pedig felül vannak. Annak, hogy a baba arca ilyenkor a kismama háta, vagy a pocakja felé néz nincs érdemi jelentősége.

Harántfekvés

Harántfekvés esetén a baba lényegében keresztben fekszik az anyaméhben. Ez a pozíció azért veszélyes, mert előfordulhat, hogy a köldökzsinór a babát megelőzve születik meg és ilyenkor a köldökzsinór keringése akadályozottá válik. Harántfekvés esetén szinte minden esetben császármetszésre van szükség, nagyon ritkán előfordul, hogy a magzatot a megfelelő irányba tudják fordítani, ha a méh lazább és elég a magzatvíz. Ez általában második szülés esetén lehetséges.

Farfekvés, vagy medencevégű fekvés

A cikk tovább olvasásához kattints ide >>

Ez is tetszeni fog