Quantcast
Kezdőlap EgészségTerhesség Tudtad, hogy a várandósság idején a talp is nő? – Így változik meg a kismamák teste a 9 hónap alatt!

Tudtad, hogy a várandósság idején a talp is nő? – Így változik meg a kismamák teste a 9 hónap alatt!

Éva Magazin

A várandósság egy nő életének egyik legszebb pillanata, ugyanakkor olyan változások történnek a szervezetben, amelyek nemcsak kilenc hónapig határozzák meg egy kismama életét. A hormonális változások mellett ízületi és vázrendszeri elváltozások is kialakulnak, így hosszú távon gondolkodva fontos, hogyan gondoskodik a kismama magzata mellett a saját egészségéről.

Természetes folyamat, hogy a várandósság ideje alatt, a súlygyarapodás miatt a test statikai tengelye, súlypontja megváltozik, a súlypont pedig áthelyeződik. Emiatt azonban kompenzációs folyamatok indulhatnak meg, nem megfelelő formálódással azonban az új egyensúly kialakulásával mozgásszervi panaszok jöhetnek elő. Nem véletlen, hogy a kismamák gyakran panaszkodnak lábdagadásra, csípő- és derékfájdalmakra. A magzat növekedésével ugyanis ízületi, hát- és derékfájdalmak alakulhatnak ki. Mivel háton, vagy oldalt fekve tudnak csak aludni, a csípő a normálistól eltérő terhelést kap, az egyensúly-változásból pedig fájdalom, a nagytompor felett nyáktömlő gyulladás alakulhat ki. Hasonló a helyzet derékproblémák esetén is: a várandósság alatt megváltozik a gerinc terhelése, az ágyéki szakasznak pedig más lesz az íveltsége, amely megterheli a csigolyákat. Kutatások arra is felhívták a figyelmet, hogy

A lábboltozat feszesen tartásáért felelős szövetek a várandósság ideje alatt jelentősen meglazulnak, ez pedig néhány milliméteres talphossznövekedést és a boltozat csökkenését idézték elő.

„A szervezetnek viszonylag gyorsan kell alkalmazkodnia a magzat gyors növekedéséhez, ez pedig többféle ortopédiai elváltozást és így panaszt okozhat. Az izmoknak, ízületeknek, szalagoknak egyszerre kell támogatniuk a megnövekedett terhelést. Ezek a deformitások nagy része a szülés után visszarendeződik, de nem teljesen, így a legegyszerűbb hétköznapi aktivitások során is érzi a kismama, hogy másként jár, vagy másként tartja magát. A nem megfelelő testtartás viszont hosszú távon is rossz hatással lehet a szervezetre, hiszen hát-, csípő-, derék-, nyak- vagy gerincfájdalmat, ízületi panaszokat, sőt, fejfájást, migrént, de akár szívpanaszokat is okozhat” – mondta Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa.

Olvass tovább >>

Ez is tetszeni fog