Quantcast
Kezdőlap EgészségTerhesség Ezért figyelj a fogaid egészségére várandósság alatt is!

Ezért figyelj a fogaid egészségére várandósság alatt is!

Pöttyöslabda

A babavárás és az azt követő időszak csodálatos életszakaszok, de kellő odafigyelést is igényelnek a kismama részéről. A terhesség és a szülés alatt a nők teste számos változáson megy keresztül, amelyek egészségügyi állapotukra is hatással vannak. Sokak számára manapság is meglepő, hogy a hazai várandósgondozás keretében elvégzendő vizsgálatok között szerepel a fogászati szűrés is. De miért fontos ez, és hogyan befolyásolja a várandósság fogaink egészségét?

Milyen beavatkozást végeztethetünk el várandósan?

Az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés, hogy lehet-e terhesség és szoptatás alatt fogászati kezelést végeztetni? Fontos tudni, hogy a kötelező szűrővizsgálat célja is az esetleges gyulladások felismerése, mivel azok kezelése és megszüntetése halaszthatatlan a magzat egészsége szempontjából. Kellő odafigyeléssel egyébként a legtöbb kezelés elvégezhető a várandósság alatt is, de nem mindegy, hogy fogkőeltávolítás vagy fogimplantátum a kérdéses beavatkozás. Egy halasztható implantátum beültetését például valószínűleg a szülés utáni időszakra javasolja a fogorvos.

Hogyan befolyásolja a várandósság a fogainkat?

Hormonális változások

A terhesség során a női test hormonális változásokon megy keresztül, amelyek hatással lehetnek a fogakra. Az emelkedett hormonszintek például növelhetik a fogíny gyulladásának kockázatát. Ennek eredményeképpen a terhes nők hajlamosabbak lehetnek a fogínygyulladásra és a fogkő kialakulására, ami fogínyvérzéshez vezethet.

Reggeli rosszullétek

A terhesség korai szakaszában a reggeli rosszullétek gyakoriak lehetnek. A gyakori hányás és gyomorsav károsíthatja a fogzománcot. Fontos, hogy a várandós nők puha sörtéjű fogkeféket és fluoridokat tartalmazó fogkrémeket használjanak, és kerüljék a fogmosást közvetlenül a rosszullét után, mivel az erős dörzsölés tovább károsíthatja a fogzománcot.

Megváltozott étkezési szokások

A legtöbb kismamát érintő kívánósság következtében hajlamosabbak vagyunk megengedőbbek lenni étkezési szokásainkkal szemben. Ebben az időszakban alkalmasint több feldolgozott és cukros élelmiszer kerül a tányérunkra, amik fokozottan veszélyeztetik fogaink egészségét.

Mit tehetünk fogaink egészségéért?

Ideális esetben már a baba tervezésekor menjünk el szűrővizsgálatra és gondoskodjunk a fogkő eltávolításáról is, de legkésőbb az első trimeszterben látogassuk meg fogorvosunkat. A helyes mindennapos fogápolásnak különösen nagy figyelmet szenteljünk, fogainkat puha, és 2-3 havonta lecserélt kefével, klór-hexidin és triklozán tartalmú fogkrémmel és alkoholmentes szájvízzel tisztítsuk. A cukros, savas nasik helyett részesítsük előnyben a magas kalciumtartalmú tejtermékeket, joghurtokat, sajtokat.

Ez is tetszeni fog