Quantcast
Kezdőlap Fittanya 7 meglepő dolog, ami lassítja az emésztésed

7 meglepő dolog, ami lassítja az emésztésed

Pöttyöslabda

Azt te is tudod, hogy az emésztésed biztos nem szeretnéd, hogy lassuljon. Pláne, ha úgy gondolsz rá, mint az a motor, ami a bevitt táplálékot energiává alakítja, amit a tested fel tud használni.

Az, hogy milyen gyors az emésztésed, függ a korodtól, nemedtől, a tested méretétől és összetételétől. De ezen kívül több olyan szempont is van, amiket bizony te is tudsz alakítani.

Azt már tudod, hogy az ülőmunka nem tesz éppen jót az emésztésnek, és hogy a rendszeres edzéssel gyorsíthatod azt, de melyek azok a meglepő dolgok, amik még szintén lassítják az emésztésed?

1. Túl nagy szünet az evések között

Ha túl nagy szünetet hagysz két étkezés között, az is lassítja az emésztést. Azt javasolják, hogy érdemes 2-3 óránként enni, hiszen a tápanyag bevitel minden egyes alkalommal lökést ad az emésztésnek, újra munkához lát.

Persze, nem mindegy, hogy mit eszel. Oda kell figyelned, hogy miből állítod össze ezt a sűrű étrendet, mert ha nem megfelelő ételekből, akkor hízáshoz fig vezetni.

2. Nem erősítesz eleget

Az izmok kalóriát égetnek, ezért fontos, hogy rendszeresen erősíts, építs izmot! Ez az egyik oka, amiért lassul idősebb korban az emésztés, mert jellemzően sok ember hagyja leépülni az izmait. Mindig iktass be néhány erősítő edzést is ezért!

3. Nincs evési rutinod

A táplálkozási szakértők azt találták, hogy ha nincs egy kialakult meneted az étkezések időpontjára, tehát egyik nap 8-kor reggelizel, másnap csak délben eszel először, szintén negatívan befolyásolja az emésztésed. Igyekezz betartani egy menetrendet, és mindig ugyanakkor táplálkozni.

4. Nem eszel eleget

Ha fogyni akarsz, kevesebbet kell enned, igaz? Azért ez nem olyan egyszerű. Ha kevesebbet eszel, mint amennyi energiára a testednek szüksége van, az teljesen felboríthatja az emésztésed. Sportolóknál ez például gyakori sérülésekhez is vezet.

De ha azt látod, hogy keveset eszel, sokat mozogsz, és mégsem fogysz, akkor nálad is ez a helyzet. Érdemes szakértő segítségét kérni, aki segít a megfelelő étrend kialakításában.

5. Keveset alszol

Bizony, ha nem alszol eleget, az is rossz hatással van az emésztésedre. Közvetlen módon és közvetetten is, kutatások kimutatták, hogy az álmos, fáradt ember kevesebbet mozog. Nagyobb valószínűséggel mész inkább taxival, mint hogy sétálj, két emeltre is a liftet hívod, ahelyett, hogy lépcsőznél.

6. Kevés fehérjét viszel be

A testednek különböző összetevőkre van szüksége ahhoz, hogy rendesen tudjon működni. Kell szénhidrát, kellenek zsírok, és kell fehérje is.

7. Stresszelsz

A stressz sokféle módon rossz az egészségednek, és ezek közé tartozik az emésztésre gyakorolt hatása is. Aki ideges, stresszel, ugyanabból az ételből kevesebb kalóriát éget el, mint az, aki nyugodt. Szóval, figyelj oda, hogy megszabadulj a stressztől!

Forrás: dailyburn

Ez is tetszeni fog