Quantcast
Kezdőlap EgészségTerhesség A baba betegségének oka: az anya

A baba betegségének oka: az anya

Kovács Móni

Van egy reklám, ami minden egyes alkalommal feltornássza az amúgy igencsak alacsony vérnyomásomat, mint ilyen, számomra kifejezetten előnyös a hatása, viszont az, ahogyan lelkiismeret-furdalást ébreszt a leendő anyákban, egyáltalán nem tetszik. Mert hát ki lenne egyes egyedül felelős a születendő gyermekek egészségéért? Hát persze, hogy a nő!

Direkt nem fogok márkanevet írni, jó eséllyel ráismertek arra a terhességi vitamint forgalmazó cégre, aki nem átallja azt sugallni: a születendő gyermek, vagy akárcsak a magzat egészségéért 75%-ban (sic!) az anya életmódja tehető felelőssé.

El se merem gondolni, hogy mit éreznek azok a nők, anyák egy ilyen reklám megtekintése alatt vagy után, akiknek valamiféle születési rendellenességgel jött világra a babájuk. Abba meg aztán végképp nem akarok belegondolni, hogy mit érez az a nő, aki terhessége bármelyik szakaszában elvetélt, vagy meg kellett szülnie születési rendellenesség miatt életképtelen, vagy esetleg már halott babáját.

Mivel éreztem, hogy sántít ez a 75% és amúgy is felháborított, hogy egyes marketingszakemberek képesek még ezt is a nők nyakába varrni (mert persze az apa egészségi állapotától, az ő génjeitől, életmódjától tulajdonképpen semmi nem függ, ugye?!), azonnal keresgélni kezdtem, hogy megbizonyosodjak arról: a reklámban elhangzottak nem egészen állják meg a helyüket.

Születési rendellenesség oka: ismeretlen

A világon a terhességek mintegy 6%-ában fordul elő születési rendellenesség, az esetek nagyjából 50%-ában (!!!) ezen elváltozások oka egész egyszerűen nem ismert, világít rá például ez a cikk.

A magzat a terhesség első harmadában a legsérülékenyebb, így a környezeti hatások is ekkor fejtik ki leginkább negatív hatásukat. „Szerencsére” a megfelelő időben elvégzett szűrővizsgálatok során már időben kiderülhetnek a baba betegségei, így a szülők ennek tudatában meg tudják hozni a semmilyen esetben sem könnyű döntést.

Természetesen vannak hajlamosító, kockázatnövelő környezeti hatások, amibe valóban beletartozik az édesanya életmódja is, de sok más is okozhat elváltozást a magzat fejlődése során. Ilyen okok lehetnek például:

  • cukorbetegség, elhízás
  • dohányzás, alkohol- vagy drogfogyasztás
  • gyógyszerek fogyasztása (akár a terhességnek abban a szakaszában, amikor még a menstruáció sem maradt ki… védhetetlen)
  • vegyszerekkel történő érintkezés (például munkából adódóan)
  • vírus- vagy bakteriális fertőzés a terhesség alatt
  • 35 évesnél idősebb édesanya
  • a családban korábban előforduló genetikai rendellenességek
  • nem megfelelő születés előtti gondozás (ez lehet a nem megfelelő táplálkozás vagy a kötelező vizsgálatok kihagyása is)

Tehát ha a fennmaradó 50%-ot szétosztjuk a felsorolt indokok között, akkor is könnyen belátjuk, hogy az édesanya életmódja maximum 20-25%-ban tehető felelőssé a kialakult rendellenességekért és nyilvánvalóan ennek kis hányadát képviseli csupán a nem megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitel.

Általános egészségi állapot

A vitaminbevitelnél jóval fontosabb a megfelelő, kiegyensúlyozott étkezés, és a rendszeres testmozgás. Magyarország amúgy is listavezető a helytelen életmódból adódó megbetegedések illetve halálesetek statisztikáiban, így tényleg nem gond, ha kicsit jobban odafigyelünk arra, hogy mit, mennyit és milyen sűrűn fogyasztunk, ahogyan arra is, hogy több időt töltsünk aktív pihenéssel, mozgással. És ezeket a fontos szempontokat jobb, ha nem csak a (leendő) kismamák tartják szem előtt!

Ha olvasnátok még a témában magyarul, akkor errefelé találtok cikkeket:

https://www.babaszoba.hu/articles/terhesseg/Megelozheto_lenne_szamos_fejlodesi_rendellenesseg

https://www.babaszoba.hu/articles/terhesseg/Terhesseg_a_10_leggyakoribb_fejlodesi_rendellenesseg

Ez is tetszeni fog